Ziua Logo
  Nr. 3487 de miercuri, 23 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Ministrii de Cultura ai Romaniei si Ungariei habar nu au despre noua Fundatie
Cladirea Gojdu din Budapesta
Avand in vedere numeroasele articole si carti publicate in ultima vreme pe chestiunea Fundatiei Gojdu, publicatia romanilor din Ungaria, "Foaia Romaneasca", a stat de vorba cu directoarea Institutului de Cercetari al Romanilor din Ungaria, Maria Berenyi, intr-o incercare de a intelege problematica noii fundatii "romano-maghiare" Gojdu. La sfarsitul acestei luni, cu ocazia simpozionului stiintific din 26-27 noiembrie al Institutului de Cercetari al Romanilor din Ungaria va aparea o noua carte despre Fundatia Gojdu cu titlul "Mostenirea lui Gojdu in presa romana si maghiara (1995-2005), scrisa de Maria Ber�nyi. Acest volum, cu siguranta, va da raspunsuri la multe dintre intrebarile legate de aceasta chestiune. Simtind ca se apropie clipa mortii, grav bolnav, Emanuil Gojdu, in ziua de 4 noiembrie 1869, isi face renumitul sau testament, prin care se crea fundatia sa. Martorii lui testamentari marturiseau despre acest moment urmatoarele: "Atunci zise Gojdu catra noi numai atata, ca ar vrea peste o suta de ani sa se scoale din mormant ca sa vada ce s-a ales de testamentul lui..." Oare, daca ar vedea ca se discuta azi despre mai multe fundatii Gojdu, cu scopuri si conceptii diferite, ce ar crede marele Emanuil Gojdu despre urmasii urmasilor sai?
In ce masura va semana aceasta fundatie cu cea infiintata de Emanuil Gojdu, cu un secol in urma?
De semanat nu seamana, mai degraba difera, pentru ca stim ca Fundatia lui Emanuil Gojdu - conform testamentului sau - acorda burse tinerilor romani de religie ortodoxa din Transilvania si Ungaria. Despre aceasta Fundatie mixta romano-maghiara - chiar daca nu stim nici pana la ora actuala despre ce anume vorbim, deoarece nu cunoastem statutul ei sau curatorul care o va conduce - se stie doar ceea ce am aflat din presa, faptul ca se vor acorda burse romanilor si maghiarilor care vor fi la studii universitare. Deci, va fi un lucru total diferit de prima fundatie. Emanuil Gojdu a avut o alta ideologie, iar aceasta fundatie mixta, cred eu, difera foarte mult de cea conceputa de marele mecena.
Credeti ca este un simbol potrivit numele lui Gojdu pentru a-l folosi in cazul unei astfel de fundatii comune?
Daca numele lui Gojdu in aceasta relatie romano-ungara se foloseste ca emblema, atunci eu cred ca da. Dar aceasta este numai o teorie caci, v-o spun inca o data, nu cunoastem nimic despre noua Fundatie. Iar Gojdu a conciliat si pentru cultura romana si pentru cultura maghiara, deci el intr-adevar a activat pentru intelegerea romanilor si a ungurilor. In acest context, numele lui ar fi potrivit pentru asa ceva, ca aceste doua culturi sa se intalneasca intr-o simbioza, intr-o Europa unita. Dar, ce se va alege din acest lucru, nu stiu. Vom vedea dupa cum va functiona aceasta fundatie daca ea este demna de numele lui Gojdu, ori ba.
Romanii din Ungaria nu au fost consultati nici de Bucuresti, nici de Budapesta.
Aveti informatii ce va insemna si ce va cuprinde Muzeul Memorial "Gojdu", Libraria si Institutul Romano-Maghiar Strategic "Gojdu", care sunt tot in planul comun al celor doua guverne?
Nu am nici un fel de informatie. In "Cotidianul" din 25 octombrie a.c., sunt intervievati pe aceasta tema cei doi ministri ai culturii, Adrian Iorgulescu si Bozoki Andras. Si, din moment ce acesti ministri ai culturii nu au nici habar cum va functiona aceasta fundatie, ce scop va avea ea, atunci eu n-am de unde sa stiu nimic concret despre acestea.
In Romania, la Sibiu, exista o Fundatie Gojdu, care se declara continuatoare a celei infiintate la Budapesta de Emanuil Gojdu. Exista legaturi intre aceste "fundatii", aceste initiative?
Eu nu vad nici o legatura si nici o colaborare intre acestea. Stim ca in 1996, la Sibiu, din initiativa regretatului Mitropolit Antonie Plamadeala, s-a infiintat aceasta fundatie care, prin statutul ei, s-a declarat ca fiind continuatoarea Fundatiei Gojdu. Dar, din punct de vedere juridic, sa zicem asa, nimeni nu a legalizat-o. Din punct de vedere moral, ecleziastic, s-a spus la Sibiu ca "suntem continuatoarea Fundatiei Gojdu", dar nu s-a legalizat nimic din punct de vedere juridic. Iar noua fundatie nu stiu daca o va include, daca se va lua in considerare existenta acesteia. Si problemele s-ar putea complica si mai mult, la o adica, daca se iau in considerare si cele doua Fundatii Gojdu din Oradea.
Credeti ca romanii din Ungaria de azi vor avea vreun beneficiu din noua Fundatie Romano-Ungara Gojdu?
Nu stiu ce va fi. Dar pot sa va spun ca, dupa parerea mea, ce ar trebui sa aiba. Fundatia Gojdu si Emanuil Gojdu au luptat pentru drepturile minoritatii romanesti din Ungaria si pentru romanii din Ardeal. Iar aceasta fundatie comuna, dupa ce se va constitui, in primul rand minoritarii romani din Ungaria si minoritarii maghiari din Romania ar trebui sa beneficieze, pentru ca emblema acestei fundatii asa ar deriva. Dar, in ultimul deceniu, de cand s-a reactivat, sa zicem asa, subiectul Gojdu, comunitatea romanilor din Ungaria, ca de altfel nici o institutie romaneasca din tara, nu a fost consultata nici de catre Guvernul Romaniei, nici de catre cel al Ungariei. Tot ce stim am aflat din presa. In ziua mortii lui Gojdu, la 3 februarie 1870, la deschiderea si citirea testamentului marelui mecena, unul dintre martori exclama: "Sa stii mai Puscariule ca din tot testamentul acesta si din fundatiunea lui Gojdu nu se va alege nimica!"
Foaia Romaneasca, Ungaria 
A r h i v a
  Troc politic pe testamentul Gojdu    
  Exilul protesteaza la Guvern    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Discriminarea (552 afisari)
 Afaceri murdare la Orsova (280 afisari)
 Fata nevazuta a lui Pacepa (152 afisari)
 Stiri pe scurt (78 afisari)
 Tariceanu, omul telefoanelor (77 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01386 sec.