Ziua Logo
  Nr. 3487 de miercuri, 23 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
A fost prinsa "Bunica hoata"
-- Doris Payne a furat diamante din magazinele de bijuterii din intreaga lume * Politistii sunt de parere ca ea era o "hoata cu stil"
Recent, poate cea mai prolifica hoata de bijuterii din America a fost prinsa de politie. Povestea sa deja incepe sa devina o legenda. Doris Payne a furat diamante timp de 50 de ani.
O femeie de varsta mijlocie, imbracata impecabil, a intrat in magazinul de bijuterii Neiman Marcus din orasul californian Palo Alto. Ca de obicei, ea a probat mai multe inele, a palavragit cu vanzatoarea, dupa care s-a decis sa nu cumpere nimic.
Desi parea ca distinsa doamna a plecat din magazin cu mainile goale, ea furase un inel in valoare de 31.500 de dolari, relateaza The Independent.
Se pare ca aceasta intamplare s-a dovedit a fi ultimul act al uneia dintre cele mai prolifice hoate de bijuterii a Americii.
Poreclita "Bunica hoata", Doris Payne era foarte bine cunoscuta politistilor care au fost intotdeauna stupefiati de cat de usor putea aceasta sa distraga atentia vanzatoarelor si sa iasa - intotdeauna - calma, din magazin, cu prada.
La doua saptamani dupa jaful de la Palo Alto, Payne a fost prinsa de politisti la Las Vegas, iar cariera ei de hoata de succes, care a durat 50 de ani, a luat sfarsit.
Acum, Doris Payne, in varsta de 75 de ani, care se afla in inchisoarea Clark County din Las Vegas, isi aduce aminte de faptele sale cu placere. "Da, eu eram. Nu stiu ce s-a intamplat acum, cred ca pur si simplu mi-am iesit din mana", rade ea. Cariera sa este mai mult decat vasta, dosarul sau avand sute de pagini. Ea a fost inchisa in Ohio, Kentucky, West Virginia, Colorado si Wisconsin.
Insa ceea ce este remarcabil in ceea ce o priveste este faptul ca - in ciuda carierei sale foarte longevive - a fost prinsa de foarte putine ori, desi metoda sa era cel putin riscanta: ea fura de sub nasul vanzatorilor.
Un Cary Grant in varianta feminina
Pasiunea sa pentru "acest joc" a dus-o foarte departe de locul natal - Slab Fork, West Virginia - ea ajungand chiar si in Franta, Anglia si Grecia.
De fiecare data, a operat singura, si a avut o poveste interesanta de spus fiecarui vanzator, ca sa ii poate distrage atentia. Pentru ea, era esential sa para ca este o femeie foarte bogata, astfel incat sa nu trezeasca suspiciuni. Intotdeauna hainele sale erau de firma, iar geanta purta semnatura unor designeri cunoscuti.
Doris Payne s-a perfectionat in aceasta meserie de cand era fata, in Ohio, cand a reusit, din greseala, sa iasa dintr-un magazin cu un ceas la mana pe care il probase, si pe care uitase sa-l dea jos. "De acum stiu cum sa-i fac pe vanzatorii din magazinele de bijuterii cum sa uite de ce ma aflu acolo", i-a marturisit ea mamei sale.
Aceste jafuri sunt considerate de autoritati drept "varful unui iceberg", ceea ce o deosebea pe Doris Payne de ceilalti hoti era abilitatea si longevitatea "carierei" sale, este de parere Paul G. Graupmann de la FBI.
Niciodata Doris Payne nu fura bijuteriile si fugea. Nu era stilul ei. Intra in vorba cu vanzatorii, ii deruta cu diverse cereri si povesti, dupa care pleca pur si simplu cu cate un inel cu diamante, se urca intr-un taxi si pleca.
"Doris Payne este ca un personaj dintr-un film - un fel de Cary Grant in varianta feminina, delicata si increzatoare. Este foarte buna in ceea ce face. Are stil", a declarat detectivul Gail Riddell.
Intr-adevar, timp de 50 de ani, Doris Payne a avut un succes rasunator: in fiecare luna - nimeni nu stie de fapt exact cat de des - ea intra in cate un magazin de bijuterii si pleca pur si simplu cu cate un inel care valora mii de dolari. De cateva ori a fost prinsa, de cele mai multe ori, nu. Acum, ea s-a resemnat si isi accepta cu seninatate pedeapsa. (B.M.)
A r h i v a
  Monica Barladeanu in serialul "Lost"    1 comentariu
  Inmormantati in diamante    
  Salonul National al Presei Romane    
  Postul NBC, criticat de Yoko Ono    2 comentarii
  Surpriza pentru rockerii romani    1 comentariu
  Oprah Winfrey la show-ul lui David Letterman    2 comentarii
  Crima in lumea muzicii    
  Chitaristul de la U2 vrea sa ajute artistii din New Orleans    
  Meteo    
  Recomandari TV    
 Top afisari / comentarii 
 Discriminarea (552 afisari)
 Afaceri murdare la Orsova (280 afisari)
 Fata nevazuta a lui Pacepa (152 afisari)
 Stiri pe scurt (78 afisari)
 Tariceanu, omul telefoanelor (77 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00874 sec.