Ziua Logo
  Nr. 3486 de marti, 22 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Torquemada, Hitler si ....
Adrian SEVERIN 
Pe la mijlocul anilor '30 multi s-ar fi scandalizat daca cineva l-ar fi comparat pe Hitler cu marele inchizitor Torquemada. Herr Hitler era pe atunci un lider politic ajuns la putere prin alegeri democrate, care punea ordine intr-o tara lovita de anarhia consecutiva infrangerii in razboi si contaminarii de bolsevism. Personajul era cam antisemit, dar asta nu era neobisnuit intr-o lume in care discriminarea evreilor era fapt curent. A-l compara, deci, cu spaniolul "imperialist" care a facut ca evreii sa fie alungati de la casele lor, sa fie convertiti fortat sau arsi pe rug, parea o exagerare oribila. Cum sa il pui alaturi pe cancelarul onorabil cu care negociau democrati ca Chamberlain sau Daladier, de o bruta medievala?!
Un sfert de secol mai tarziu aceeasi comparatie ar fi trezit o reactie inversa. Dupa descoperirea ororilor Holocaustului multi refuzau chiar sa accepte ca Hitler facea parte din specia umana. Observatia ca obisnuia sa sarute mana doamnelor ori ca isi iubea cainele era o adevarata insulta la adresa milioanelor de victime. Pentru a fi cu adevarat criminal el nu trebuia sa mai pastreze nimic uman; desi tocmai faptul de a fi fost om - deci fiinta dotata cu liber arbitru - il facea condamnabil. Apropierea dintre "simpaticul" Torquemada, cu chipul sau pierdut in negura veacurilor, care, la urma urmei, ii tolera pe evreii crestinati, si autorul "solutiei finale", echivala cu negarea crimelor celui din urma. In fond, Torquemada spusese ca evreii nu pot trai precum crestinii, in timp ce Hitler sustinuse ca evreii nu pot trai deloc. Diferentele in numarul victimelor deveneau esentiale, desi, asa cum spunea un intelept, cand ucizi un om omori o lume. Or, cate lumi trebuie sa distrugi pentru ca sa te numesti criminal, iar nu persoana care limiteaza dreptul la viata? Parafrazandu-l pe Dracon, cel care insulta un om pentru ca este diferit (evreu), merita pedeapsa maxima; pentru cel care omoara un milion de oameni intrucat sunt diferiti nu exista alta pedeapsa decat cea maxima. Desi numarul conteaza, cu insulta adusa celui dintai incepe genocidul din urma.
Aceste reflectii mi-au fost inspirate de indignarea unora fata de compararea lui Traian Basescu cu Hitler si Stalin. "Asa ceva nu se face!" - spunea unul. "Asta depaseste limitele luptei politice" - vocifera altul. "De ce?" - intreb eu.
In primul rand, comparatia nu se refera la ansamblul politicii celor pomeniti, ci doar la capacitatea lor comuna de a manipula masele si a confisca puterea. Pornind de la asemenea observatii o discutie rationala poate continua cu folos. Unii vor sustine ca monopolizarea puterii nu ar fi rea daca se subordoneaza unui scop nobil - cum ar fi combaterea coruptiei. Altii vor sublinia ca, adesea, mijloacele definesc scopul sau compromit atingerea lui si ca, deci, la democratie nu se poate ajunge cu instrumente nedemocratice; nici la statul de drept prin abuzul de drept (vezi fortarea Constitutiei).
In al doilea rand, dezbaterea publica si semnalele de alarma timpurii nu fac rau. Ele pot trezi constiintele si intari vigilenta societatii. Un cetatean manipulat este o vointa adormita si o minte ratacita. Cu asemenea minti si vointe democratia participativa este o iluzie, iar autoapararea sociala o imposibilitate. Pe un atare fond samavolnicia devine regula; democratia esueaza in autocratie. Pentru ca F�hrerul sa nu ne para vreodata simpatic daca il comparam cu domnul Basescu, trebuie sa avem puterea de a face aceasta comparatie inca atunci cand Basescu pare infinit mai rezonabil decat Hitler.
"Ai perfecta dreptate cu Basescu, dar te rog sa intelegi ca o vreme nu iti mai pot publica articolele ca sa nu am probleme." - mi-a spus jenat un director de ziar. "Cu Basescu este asa cum ati afirmat, dar cand s-a pus problema in discutie eu v-am condamnat, intrucat depindem de bugetul de stat." - mi-a explicat seful unei agentii guvernamentale. "Si noi credem la fel, dar pe viitor vom colabora mai discret ca sa nu ne acuze de partizanat." - m-a avertizat un diplomat. Ca adevarul supara este un lucru stiut. Ca cei pusi sa serveasca adevarul in calitate de jurnalisti, functionari, politicieni sau diplomati se tem ca facandu-si datoria intra intr-un conflict fatal cu seful statului, spune multe despre deficitul democratic si derapajul moral din respectivul stat. Aceasta frica justifica pe deplin avertismentul dat prin compararea lui Traian Basescu cu dictatorii lumii. Asemenea avertismente l-ar putea opri si i-ar scuti astfel pe romani de o alta experienta autoritara.
La muzeul Holocaustului din Ierusalim se poate citi urmatoarea strofa: "Mai intai au venit sa ii aresteze pe sindicalisti si am tacut pentru ca nu eram sindicalist; Apoi i-au arestat pe comunisti si nu am protestat, intrucat nu eram comunist; Apoi i-au arestat pe evrei si nu am spus nimic pentru ca nu eram evreu; Cand au venit sa ma aresteze pe mine am vrut sa protestez, dar nu mai era nimeni care sa ma auda!" � bon entendeur salut!
 Afisari: 123  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 48 Afiseaza toate comentariile  
lucide   de Sobru
Severine Severine uitate ghine la tine ca Iadul te va lua daca continuii cu manipularile ba baietii manipulatoriule   de serios-glumetul
Se trezeste din coma presa in America   de Cristiana
Lectii in democratie   de Cristiana
Raquel   de Cristiana
Serverin un Goebbels al Romaniei   de testy
Decadenta morala a fesedistului severin a depasit limita zero...   de costy
monocorzilor amerloci....   de lucid
Auzi bre Severine dar cind fu tov. Iliescu priezidient, la poterie da ce bre nu spusesi lucrurili aste da ce nu il com-   de serios-glumetul
Cu o piatra doua lovituri...   de Roxana
Just Business!   de Mos Grigore
Norocosilor, PESTE BUBE SI-O CHELIE!   de Mos Grigore
Idei de retinut in articolul lui Adrian Severin. Va rog foarte mult, postati!   de Cristiana
adrian severin   de marius dobrica
Basescu, acest Che Guevara al Romaniei   de PANTAGRUEL
Bunul simt   de Vasile Teodorovici
Katty   de Cristiana
Niste subiecte de doi lei   de traktorist
Adrian Severin: The Power of The Union for Reformed Judaism and of American cities   de Cristiana
Adrian Severin   de Cristiana
Daca e vorba de stimularea "vigilentei" pentru a se evita "confiscarea puterii"...   de Tzepelica
Nebunul, lasa-l sa vorbeasca...   de Christiaan
Ratacitului, mic excurs filosofic. Asa e bine ?   de alwis46
Domnului Severin   de Cristiana
Asa o fi   de namidee
Sa nu ne pierdem vremea cu perdantii...   de Gargantua
Off Topic: criza grava la ONU   de roy
D-le S R Stanescu , propun pentru ridicarea unei statui in cinsta d-voastra, daca....   de gogumagogul
Mult spus Hitler - un Musolini de opereta...   de Raquel
Oriana, carina mia   de Farimitza Lambru
nea Severine   de buratino
mai Adriene   de buni
Daca Presedintele Basescu incearca   de ionion
Dece tocmai Torquemada?   de negru voda
Cata ipocrizie....   de Ratacitul
Multumiri redactie Ziua.....   de ipse
adita tata...   de gili
Nimic nou sub cupola....Severin   de Petrov
Cuvantul i-a fost dat omului pentru a-si ascunde gandurile.   de alwis46
Nu Basescu e problema, Mister Severin !   de +
Alceva mai nou mai ai de scris Severine ?   de Doro
interesanta lectura (aiurea). Acum astept un articol de-al lui Cozmanca "Olek, Bolek si..."   de groaznix
incredibil   de manDE
Frumoasa incheiere, dar   de ciachir
limba,   de tovmatei
Si totusi...   de mds
Absolut halucinant ...   de Marc
"In fond, Torquemada: evreii nu pot trai precum crestinii, Hitler: evreii nu pot trai deloc"   de Oriana
A r h i v a
  O pace cu gust de arsenic    10 comentarii
  Capacitatea de absorbtie a UE    
  Tara ne vrea prosti?    46 comentarii
  Apel la mantuire    4 comentarii
  La judecata zilei    
  Un apel si-o urare de bun-simt    2 comentarii
  Inocenta pierduta a victimelor    2005-11-15
  Minoritatile nationale intre stanga si dreapta    2005-11-08
  Nationalism, oportunism, populism    2005-11-03
  Carei '44 - de cine ne-am eliberat?    2005-11-01
  Criza constitutionala    2005-10-25
 Top afisari / comentarii 
 Legislatia privind spalarea banilor trebuie revizuita (247 afisari)
 Stiri pe scurt (134 afisari)
 Torquemada, Hitler si .... (123 afisari)
 Tara ne vrea prosti? (116 afisari)
 Cartelul CSM (94 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.28189 sec.