Ziua Logo
  Nr. 3484 de sambata, 19 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Marea pacaleala oranj de la Kiev
La aniversarea unui an de la "Revolutia portocalie" din Ucraina, popularitatea presedintelui Victor Iuscenko se afla in cadere libera, peste jumatate dintre cetatenii acestei tari fiind dezamagiti de noul regim, considerand ca cel care a venit la putere in urma protestelor pasnice initiate la Kiev nu si-a respectat nici una dintre promisiunile facute. In acelasi timp, desi Ucraina pare sa-si fi regasit locul pe harta politica a Europei, economia ucraineana inregistreaza o scadere, informeaza Rompres. Revolta de la Kiev, care a ajuns cunoscuta in intreaga lume, nu a fost insotita de miracole economice sau sociale, ceea ce a provocat deceptia populatiei. Dupa un an, multi ucraineni traiesc inca in saracie, iar coruptia este fapt cotidian.
Un recent sondaj de opinie realizat de institutul Ramzukov indica faptul ca peste 58% dintre ucraineni cred ca presedintele Iuscenko nu si-a tinut promisiunile facute in timpul "Revolutiei portocalii", iar 20,6% considera chiar ca deciziile sale au tradat cuvintele de ordine ale miscarii. Investit la presedintie in ianuarie 2005, Iuscenko si-a vazut popularitatea scazand vertiginos din cauza absentei reformelor, scandalurilor de coruptie in care i-au fost implicati colaboratorii, a luptelor interne in cadrul guvernului si incetinirii cresterii economiei. La un an de la Revolutia portocalie, doar 14,3% dintre ucraineni se mai declara sustinatori ai lui Iuscenko. In acelasi timp, presiunile existente asupra romanilor din Ucraina sunt aceleasi ca pe vremea regimului Kucima.
Iuscenko Jr. are BMWde 100.000 de euro
Dupa cum noteaza agentiile de presa straine, echipa lui Iuscenko, venita la putere in urma "revolutiei portocalii", a fost afectata de un lant de scandaluri, cu repercusiuni asupra credibilitatii acesteia. In aprilie, presa de la Kiev l-a acuzat pe Roman Zvarici, ministru al Justitiei, ca a mintit in privinta studiilor sale. Acesta afirmase ca a obtinut un masterat la Universitatea Columbia din New York, dar presa a aratat ca, desi a studiat la aceasta universitate, el nu a obtinut niciodata diploma. Desi Iuscenko i-a luat apararea, denuntand "intrigile" impotriva acestuia, ulterior l-a demis, odata cu restul guvernului, in septembrie. In iulie, scandalul l-a vizat chiar pe seful statului, dupa ce ziarele ucrainene au publicat materiale despre viata de lux a fiului sau, Andri, si in special despre masina BMW in valoare de peste 100.000 de euro pe care o folosea juniorul. Dezvaluirile l-au iritat pe liderul de la Kiev, care l-a acuzat pe autorul anchetei ca a fost cumparat. Reactia dura a lui Iuscenko a provocat o unda de soc in randurile ziaristilor, care, pana atunci, il sustinusera pe liderul prooccidental. In septembrie, Oleksandr Zincenko, fost sef al administratiei prezidentiale a lui Iuscenko, a formulat acuzatii de coruptie la adresa mai multor inalti oficiali, membri ai anturajului sefului statului. Chiar daca acuzele nu s-au putut dovedi, scandalul a generat o grava criza politica, echipa aflata la putere destramandu-se dupa demiterea guvernului condus de Iulia Timosenko. Lucrurile nu s-au oprit aici. Un deputat de opozitie l-a acuzat la scurt timp pe miliardarul rus aflat in exil, la Londra, Boris Berezovski, ca a finantat campania lui Iuscenko, incalcand legislatia ucraineana. Iuscenko a dezmintit, dar colaboratori ai lui Berezovski au precizat ca acesta a oferit "21 de milioane de dolari, la cererea anturajului lui Iuscenko", fondurile fiind insa destinate "sustinerii structurilor societatii civile" si nu finantarii campaniei electorale.
Coruptia ramane la loc de cinste
"Revolutia portocalie", care a permis instalarea unei echipe prooccidentale la Kiev cu un an in urma, a schimbat societatea civila ucraineana, dar si viziunea Occidentului asupra Ucrainei, in pofida problemelor aparute ulterior in fosta republica sovietica, comenteaza agentiile de presa straine, preluate de Mediafax. Chiar daca regimul de la Kiev ramane in continuare dependent de Rusia din punct de vedere energetic -lucru care l-a facut pe Iuscenko sa se apropie de Kremlin - Ucraina nu mai este considerata in Europa drept simplu satelit al Moscovei . In pofida faptului ca NATO pastreaza usa deschisa pentru Ucraina, cetatenii acestei tari raman, in mare masura, ostili aderarii la organizatia militara. Pe de alta parte, vointa Kievului de a adera, in viitor, la UE, a fost afectata de criza provocata de respingerea tratatului constitutional european in Franta si Olanda, dar si de crizele cu care s-a confruntat noul regim ucrainean.
Exista "o grava discrepanta intre obligatiile morale ale noii puteri si modul in care se comporta oamenii politici", afirma politologul Vadim Karasiov, care spune ca si acum coruptia persista, iar separarea puterii si a lumii afacerilor nu a avut loc.
Deseori plina de contradictii, politica economica a guvernului care promitea revizuirea privatizarilor realizate in timpul fostului regim a descurajat mediile de afaceri. Rezultatul - cresterea economica a scazut, la 2,8% in primele zece luni ale anului, fata de 12,3% in perioada similara a lui 2004, ca si investitiile straine directe.
Avalansa de probleme si aparenta lipsa de vointa politica pentru rezolvarea acestora au afectat imaginea de "erou al revolutiei" a lui Iuscenko, a carui popularitate a scazut dramatic, desi el nu si-a recunoscut niciodata responsabilitatea personala in aceasta criza.
Luciana POP 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
se numeste balcanism   de marleen
Luscenko este pt Ucraineni ce este Basescu pentru Romani.   de Aladin
Stiam io ca-s numai niste Hare Khrishna puturosi.... Revolutie Oranj my foot... Aiurea, ce - VERDE nu se poate ?   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Mare Pacat dar pentru o tara costituita artificial e normal   de lec4ram
A r h i v a
  Noi valuri de sange in Irak    4 comentarii
  Stiri pe scurt    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Meridianul Greenwich este in pericol (132 afisari)
 De ce, domnule ministru? (II) (77 afisari)
 Gulagul global american (45 afisari)
 Pacepa: generalul si averea sa (31 afisari)
 Basescu si-a adjudecat Comunitatea de Informatii (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01055 sec.