Ziua Logo
  Nr. 3482 de joi, 17 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
La prohodul coalitiei
Sorin ROSCA STANESCU 
Vor, nu vor liderii coalitiei sa admita, dar Protocolul incheiat de acestia - singurul document care ii uneste, sub aspectul obiectivelor - nu mai valoreaza, incepand de luni seara, nici cat o ceapa degerata. A devenit o hartie numai buna de aruncat in lada de gunoi a istoriei. Si, atentie, este al doilea Protocol care nu poate fi respectat. In ambele documente, liderii coalitiei s-au caznit sa-si fixeze cateva obiective imediate. Cele mai ambitioase vizau consolidarea puterii lor in Parlament si in teritoriu. Tintele erau, de aceea, schimbarea presedintilor celor doua Camere, Vacaroiu si Nastase, care sunt lideri PSD, cu oameni de la PNL si PD, precum si o noua formula legislativa care sa permita indepartarea unora dintre presedintii PSD ai consiliilor judetene si plasarea, in locul acestora, a unor reprezentanti din coalitie. Din motive diferite, ambele proiecte au esuat lamentabil. Iar consecinta este ca actuala coalitie e in pom. De unde ar putea oricand sa cada. Iar acest oricand poate veni extrem de repede, sub dubla presiune a sindicatelor si a institutiei prezidentiale.
Ca si multe alte obiective fixate de cele patru partide care compun arcul puterii, schimbarea presedintilor consiliilor judetene era lipsita de realism si de pragmatism. Modificarea pe cale legislativa a algoritmului in functie de care acestia au fost alesi nu putea functiona, in mod logic, decat la urmatorul ciclu electoral, cand nu ar fi deloc exclus ca noile reguli de joc sa favorizeze actuala opozitie. Cu alte cuvinte, efectul se putea transforma in contrariul obiectivului urmarit. O superba lovitura cu stangul in dreptul. Mai mult, admitand ca puterea ar fi fost decisa sa sfideze orice logica, aplicand acum, si nu dupa viitoarele alegeri, noile reguli, schimbarea ar afecta, de sus in jos, tot ce misca in plan local, fara a excepta nici un consiliu si nici un consilier de la miscarea de tip brownian ce putea sa fie declansata. S-ar fi creat un veritabil haos. Dupa pierderea pe drum a acestui obiectiv, a urmat faimoasa decizie a Curtii Constitutionale de a nu accepta schimbarea presedintilor celor doua Camere in interiorul ciclului electoral, pe baza simplei modificari a majoritatii. Asadar, Nastase si Vacaroiu raman in post. Iar liderii coalitiei, cu buza umflata. Putini sunt cei care au observat, dar si mai putini cei care au semnalat doua detalii interesante. Si anume ca ambele idei de consolidare a puterii, incropite cu atata dificultate si cu o "solutie imorala" de Traian Basescu, imediat dupa alegeri, ii apartin acestuia. El este cel care a lansat ideea schimbarii presedintilor consiliilor judetene si a presedintilor celor doua Camere si tot el a impus includerea acesteia si in primul, si in cel de-al doilea Protocol al coalitiei. Dupa care, tot Basescu, in primul caz, a renuntat, lasand partidele fara sustinere si declarand pur si simplu ca nu vede o prioritate in schimbarea consiliior judetene. Cat ii priveste pe presedintii celor doua Camere, Traian Basescu s-a razgandit imediat dupa ce liberalii au refuzat sa o desemneze pe Mona Musca drept urmasa a lui Adrian Nastase la Camera Deputatilor, preferandu-l pe Bogdan Olteanu, o personalitate politica mai distantata de Cotroceni. Si, din nou, pentru a nu fi prins el insusi in offside, Presedintele a gasit momentul potrivit sa faca publica ideea ca nu considera aceasta schimbare o prioritate. In paranteza fie spus, mecanismul a functionat identic si cu bune rezultate pentru Cotroceni si in ceea ce priveste anticipatele unde, din nou, in momentul in care a inteles dificultatea si riscul organizarii acestora, Basescu a dat inapoi. Cum va face si cu ideea sistemului unicameral. Despre schimbarea sefilor serviciilor secrete - ca sa deschid o ultima paranteza - tot Basescu s-a pronuntat pentru prima data. Pentru ca, ulterior, sa lase coalitia in offside.
Dar care coalitie? In acest moment, in interiorul puterii se joaca aproape 3 la 1. PNL, UDMR si PC contra PD. Partidul condus, din naveta Cluj-Bucuresti, de Emil Boc sta prea mult in trena presedintelui Basescu, astfel incat, de cate ori apar tensiuni intre palate - fenomen care devine din ce in ce mai frecvent - Partidul Democrat este silit sa se miste in disonanta, si nu in consonanta cu partenerii din coalitie. Cu toate acestea, si in PD sunt semne ca apele incep treptat sa se desparta.
Neindeplinirea principalelor obiective ale protocoalelor coalitiei o face, cel putin sub aspectul obiectivelor, inutila. Ea mai functioneaza doar de dragul logicii puterii. Dar functioneaza prost. Motorul se gripeaza. Poate fi oricand pulverizata sub tirul de artilerie al Cotroceniului. Care s-a dovedit mult mai eficient in raport cu puterea decat cu opozitia. Sau Guvernul cade sub presiunea fara precedent a miscarii revendicative.
 Comentarii: 30 Afiseaza toate comentariile  
Votul Furat   de oilman
Nu inca...dar articolul intr-acolo bate   de Petrov
La prohodul coalitiei si coliva PSD-ului.   de taranistu
Nu va grabitzi !   de trinity
Patriciul National Roman...   de lucid
Sudoku - o sugestie redactiei Ziua   de PANTAGRUEL
Romania se va transforma intr-un azil national.   de everest_555
SRS,D.A., parastas,   de bbbb
Schimbare regilor - bucuria nebunilor   de PANTAGRUEL
Descaltarea de ciorapi a Romaniei   de gheorghe vlasceanu
La prohodul Romaniei   de ursu livia
Felicitari !   de teddy bear
Reflexe ceausiste   de George Ban
Fiarele bestiale securisto-bolsevice ale PSD-ului incearca sa   de ionion
O analiza - PNTCD, proiectul constructiei   de Mark
O analiza - Roadele guvernarii PNTCD, un cadou facut PSD   de Mark
O analiza - Roadele guvernarii PNTCD, un cadou facut PSD   de Mark
O analiza -Cauzele slabiciunii PNTCD la guvernare - 4   de Mark
O analiza -Cauzele slabiciunii PNTCD la guvernare - 3   de Mark
O analiza -Cauzele slabiciunii PNTCD la guvernare - 2   de Mark
O analiza -Cauzele slabiciunii PNTCD la guvernare   de Mark
Daca stau sa ma gandesc bine...Constantinescu revine in forta in curand   de Mark
Revolutia actuala este LIBERALA !   de Michael Theil - Lazarescu
Fiecare popor are conducatorul ce-l merita   de Rocky
Misto coliva!   de Alcor
Domnule Stanescu,   de alwis46
"Realism si pragmatism" ...materialist-dialectic   de Changeman
logica divina   de taranistu
Da, acuma e momentul pt mamutul PSD sa se scindeze intre Geoana, Iliescu, si inca 2-3, dupa diferentele politice   de calif la gilistic
SRS se bucura degeaba   de green day
A r h i v a
  Pentru Statutul minoritatilor nationale    7 comentarii
  Revendicarile cresc, dar resursele pentru a le acoperi raman neschimbate    9 comentarii
  Accesul cercetatorilor la Arhiva CNSAS    
  Cota unica - prea putin explicata    8 comentarii
  Declaratia zilei    3 comentarii
  Un Angelo Niculescu al politicii    4 comentarii
  La judecata zilei    
  Intoarcerea romanilor la nava mama    2005-11-14
  Super-jucatorul    2005-11-12
  Presedintele    2005-11-11
  Adio, tandem! Dar raman cu tine    2005-11-10
  Cel mai puternic om din Romania    2005-11-09
 Top afisari / comentarii 
 Greve politice (160 afisari)
 Ion Tobosaru, doctor honoris causa la Constanta (152 afisari)
 Cartierul Brancusi a fost ocupat (70 afisari)
 Jazz romanesc in strainatate (61 afisari)
 Oana Subtirica isi bate joc de fanii Angelinei Jolie (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.27799 sec.