Ziua Logo
  Nr. 3482 de joi, 17 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Corespondenta din Italia
Ziua spiritualitatii romanesti la Roma
Saptamana trecuta a fost celebrata la Roma, in cadrul Institutului Pontifical Oriental, a doua editie a "Zilei spiritualitatii romanesti". Avand ca tema ecumenismul, laudabila initiativa a Ambasadei Romaniei pe langa Sfantul Scaun a fost inspirata de rememorarea vizitei efectuate de Papa Ioan Paul al II-lea in tara noastra. Evenimentul a reunit numerosi "ambasadori" ai spiritualitatii romanesti in Cetatea Eterna: tineri doctoranzi la Universitatile Pontificale si preoti ortodocsi si catolici, strana neconstituind prilej de discriminare. Teologia care devine act cultural si ontologic ar putea defini lucrarile conferintei. Unitatea bisericilor crestine, prezentele romanesti la Conciliul Vatican al II-lea, evocarea unor traitori spirituali "ecumenici" precum Andrei Scrima si Dumitru Staniloae, rolul dialogului intercultural in definirea identitatii si a renasterii spirituale au fost cateva din temele abordate de cei 12 conferentiari.
Evenimentul a constituit un prilej pentru Monseniorul Anton Lucaci, directorul sectiei de limba romana al postului de radio de la Vatican, de a evoca vizita Papei Ioan Paul al II-lea la Bucuresti, calatorie apostolica desfasurata, conform viziunii lui Anton Lucaci, in spiritul Psalmului 126: "Cine seamana lacrimi va culege cu bucurie". Conform afirmatiilor Sanctitatii-Sale, vizita s-a dovedit a fi "o experinta spirituala demna de a fi pastrata si transmisa, in speranta ca noul mileniu care se deschide in fata noastra va fi un timp de comuniune reinnoita intre bisericile crestine si de descoperire a fraternitatii dintre popoare".
Anton Lucaci a evocat, de asemenea, personalitatea regretatului Papa polonez, "omul de dialog si de intalnire"), relevata in perioada celor 35 de lectii de limba romana predate Papei Wojtyla. Extrem de actuala tema abordata de Parintele Mitropolit Iuvenarie Ionascu: un paralelism pertinent intre ortodoxie si Europa. Conform inaltului ierarh ortodox, Biserica ortodoxa detine deja structurile caracteristice unei depline integrari europene.
Claudia STANILA, Roma 
A r h i v a
  Jazz romanesc in strainatate    
  Concerte la "Tinerimea romana"    1 comentariu
  Jurnalul galeriilor    
  Ion Tobosaru, doctor honoris causa la Constanta    
  Analiza filmelor cu si despre copii    
  PUBLICITATE    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Greve politice (160 afisari)
 Ion Tobosaru, doctor honoris causa la Constanta (152 afisari)
 Cartierul Brancusi a fost ocupat (70 afisari)
 Jazz romanesc in strainatate (61 afisari)
 Oana Subtirica isi bate joc de fanii Angelinei Jolie (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00820 sec.