Ziua Logo
  Nr. 3481 de miercuri, 16 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Despre moartea Rusiei
Leonid RSDZIHOVSKI 
Pentru 27 noiembrie a fost programat "marsul antifascist" al miscarii Iabloko si al altor "democrati uniti" - un "antiecou" al asa-numitului mars al dreptei, din 4 noiembrie. Dar si Kremlinul se sprijina pe sentimente nationaliste si le foloseste pe larg. Sunt aici doua aspecte - politico-tehnologic al intrigii, altul serios - politic. Despre primul se scrie mult - cum ca politologii Kremlinului (sau FSB-ului?) agita spectrul "fascismului rusesc" pentru a parea, pe fundalul lui, "un rau mai putin rau". Poate este adevarat, dar in limitele jocurilor minuscule ale micilor intriganti.
Problema este alta. Cu fiecare an, societatea este dominata tot mai puternic de anumite sentimente a) nationalist-imperialiste, b) de stanga, socialiste, c) apocaliptice. Alta "idee" populara nu exista in tara. Nu este vorba de scaparile politologilor, ci de spiritul vremii. Dar nici o contrapondere acestui nationalism revansist, imperialist si de stanga nu exista in Rusia.
Rusia nu este originala: la inceputul anilor '90, saraca Europa rasariteana a fost mult mai liberala prin viziunile sale decat mult mai indestulata Europa rasariteana a sfarsitului anilor '90. Pretutindeni, pe masura dezvoltarii capitalismului, au prins popularitate fortele de stanga, ideile socialiste. Ghinionul Rusiei consta in faptul ca ea este o tara uriasa si de aceea ideile de stanga se amesteca cu aiureala maretiei, cu ideile "revansei imperialiste" etc. Si, fireste, interpretarea traditional ruseasca a lumii in spirit apocaliptic, obligatoriu in ultimii 150 de ani - proorocirile despre "decesul Rusiei" (de la Konstantin la Mihail Leontiev). Nefiind in stare sa contracareze aceasta stare de spirit, puterea incearca sa pluteasca pe culmea valului nationalist, fara sa inteleaga ca alt val si barca puterii va fi ea insasi luata de ape.
Narcoticul nationalismului apocaliptic este administrat populatiei in primul rand prin acul tv. Iar acolo sunt toti analistii. Dar, de fapt, nici nu conteaza "cine", mai important este "ce". Acest "ce" este absolut imobil: maniacal (America este un fleac, victoria va fi a noastra!) - depresiva (Tradatorii! A murit Rusia!), o psihoza care pune incet stapanire pe societatea care sufera de mostenirea "imperialist-daunatoare".
Din detentie, Hodorkovski scrie despre "cotitura de stanga", Belkovski din Italia il blestema pe Putin, ameninta cu "o cotitura nationalista de stanga", Kremlinul desfasoara pe turnurile sale steagurile in adierea nationalista de stanga, opozitia lui Rogozin se straduieste sa o ia inaintea puterii, opozitia lui Kasparov incearca prin intermediari - national-bolsevicii - sa se cupleze la acelasi curent nationalist de stanga...in consens nationalist!
Rusia mai are inca o viata normala - cu o economie bazata pe materii prime, cu un sistem de invatamant de inalt nivel, o birocratie ineficienta si o clasa de mijloc destul de numeroasa, cu o militie mojica si un confort casnic relativ, cu mizerie si asa mai departe. Este viata pe care ne-am meritat-o. Tampiti si Lomonosovi, drumuri proaste si masini Hummer, Abramovici si petrodolari - este patria noastra, fiule. Dar voi ce credeati? Vreun imperiu maret? Uitati de asta. Un "capitalism social" strict-utopic? Nu am crescut pana la asa ceva, nu sunt conditii obiective. O viata ca in Elvetia? Duceti-va acolo. O Rusie absolut suverana? Nu va fi, in secolul 21, in general, suveranitate nu va avea nimeni, insasi notiunea de stat suveran devine secundara, acum pe primul loc se afla fluxurile globale financiar-informationale. Se poate merge de-a lungul axei mondiale a globalizarii, dar poti sa i te asezi si de-a curmezisul: viata ii invata pe cei destepti, pe cei prosti ii taraste dupa ea.
Inevitabil, Rusia va suferi crize - cand vor scadea preturile la titei, de pilda. Atunci s-ar putea repeta anul 1989, iar stagnarea actuala va lua sfarsit la fel ca cealalta stagnare. Dar o asemenea criza poate fi evitata - trebuie sa incetam sa ne programam pe crah si deces, asa cum s-a programat societatea rusa in perioada 1905 - 1917. Ce trebuie in mod real? O tara deschisa. O armata mica. Impozite mici. (Tiptil, tiptil, pot fi pregatite conditiile pentru un divort civilizat de Cecenia). O politica financiara clara. Mai putine indicatii pretioase mediului de afaceri. Bacsisuri si mite normale, rusesti - dar fara istericale: viata nu se termina maine, iar poimaine veti primi voi, asa ca linistiti-va, prieteni!
Comentariu publicat de Ejednevnai Jurnal si transmis de Agentia "Rusia la zi"
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Interesant articol.   de Umorul Negru
Raspuns   de Johny Richards
A r h i v a
  Religia violentei    32 comentarii
  Intalnire in duh    9 comentarii
  Dezvoltare prin integrare    3 comentarii
  Nu mai menajati Belarusul    
  Declaratia zilei    1 comentariu
  La judecata zilei    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Intalnire in duh (53 afisari)
 O reconstituire necesara (36 afisari)
 Averile romanilor cresc mai repede decat PIB (32 afisari)
 Olteanu - puntea intre Executiv si Legislativ (29 afisari)
 Michael Jackson s-a machiat in toaleta doamnelor (23 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.94625 sec.