Ziua Logo
  Nr. 3481 de miercuri, 16 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Dezvoltare prin integrare
Mihai TANASESCU 
In ultimele zile, Coalitia de guvernamant este zguduita de o noua criza care nu-si gaseste rezolvarea. Este vorba de legea privind statutul minoritatilor. Aceasta lege, aprobata de catre Guvern si respinsa de catre Senatul Romaniei, a fost trimisa spre dezbatere Camerei Deputatilor, in regim de urgenta. Importanta acestei legi si, in special, continutul ei, au facut ca membri ai Coalitiei actuale din Biroul Permanent al Camerei Deputatilor sa nu fie de acord cu aceasta procedura.
In decursul ultimilor 15 ani, aceasta lege este a treia incercare a UDMR de a gasi o forma legala prin care zonele cu populatie preponderent maghiara din Romania sa se poata dezvolta in mod autonom si independent. Cea mai recenta incercare, din 2002, a fost cea legata de propunerea fostului ministru Orban de a acorda privilegii cetatenilor romani de etnie maghiara, propunere care a fost respinsa de catre Europa.
Aceasta noua propunere legislativa aduce in discutie autonomia "culturala", prin care se doreste ca, in "spirit european", cetatenii romani de origine maghiara din Harghita si Covasna sa beneficieze de instrumente noi in defavoarea cetatenilor romani de origine romana din aceste tinuturi. Cred ca aceste orgolii, ce dateaza de multe secole, pot sa aiba o rezolvare simpla pentru toti cei care locuiesc in aceste zone.
Am vizitat recent judetele Harghita si Covasna si prima impresie a fost legata de saracia celor care locuiesc in aceste tinuturi, indiferent daca sunt romani sau maghiari. O lipsa acuta de infrastructura, o lipsa a celor mai elementare lucruri pentru un trai decent, toate acestea intr-un an in care Romania se pregateste sa fie membra a Uniunii Europene.
Oare de ce apar constant, pe parcursul timpului, diverse initiative ca aceste regiuni sa capete un caracter privilegiat? Cred ca raspunsul este simplu: dorinta de a avea regiuni mai bogate, mai prospere, cu locuri de munca mai bine platite, cu un somaj mai redus, in general, cu un nivel de trai mai bun pentru toti locuitorii acestor regiuni. Cred ca este gresit ca, in secolul XXI, sa incercam sa aducem un standard mai bun de viata celor care locuiesc aici, prin diverse forme legislative care nu fac decat sa incite, sa dezbine si sa stimuleze fals imaginatia extremistilor.
De aceea sunt convins ca noile regiuni de dezvoltare, precum si o strategie coerenta, pe termen lung, a acestor zone reprezinta de fapt raspunsul pe care societatea romaneasca, guvernele actuale si viitoare trebuie sa-l ofere acestei probleme. Dezvoltarea acestor regiuni inseamna, de fapt, alocarea de resurse suplimentare pentru drumuri mai bune, pentru asigurarea apei potabile, pentru scoli moderne, pentru mijloace de transport care sa-i duca pe elevi de la scoala acasa.
Dezvoltare prin integrare inseamna un cumul de factori financiari si umani care, pusi in slujba cetatenilor romani si maghiari, inseamna, pe de o parte, o convietuire linistita si durabila, si, pe de alta parte, inseamna un trai mai bun pentru fiecare dintre familiile respective.
Integrarea in Uniunea Europeana in 2007 trebuie sa puna in aplicare un plan clar de dezvoltare al acestor tinuturi, sa puna in aplicare o reforma profunda a mijloacelor prin care oamenii din aceste judete sa poata intr-adevar sa-si vada de traiul si viata lor. Ar trebui sa renuntam la ideile legislative care sa conduca la fragmentare si dezbinare. Numai in acest fel nici un fel de Guvern nu mai poate fi santajat cu astfel de initiative.
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
"...strategii coerente, pe termen lung..."   de Tzepelica
SANTAJUL   de Impartial
Integrare prin discriminare   de Olga Khan
A r h i v a
  Religia violentei    32 comentarii
  Intalnire in duh    9 comentarii
  Nu mai menajati Belarusul    
  Despre moartea Rusiei    2 comentarii
  Declaratia zilei    1 comentariu
  La judecata zilei    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Intalnire in duh (53 afisari)
 O reconstituire necesara (36 afisari)
 Averile romanilor cresc mai repede decat PIB (32 afisari)
 Olteanu - puntea intre Executiv si Legislativ (29 afisari)
 Michael Jackson s-a machiat in toaleta doamnelor (23 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.85831 sec.