Ziua Logo
  Nr. 3481 de miercuri, 16 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Opozitia a vrut sa retrimita bugetul la Comisii
Parlamentarii au inceput dezbaterile pe marginea proiectului Bugetului de Stat pe anul 2006. Discutiile au debutat cu o rafuiala procedurala intre Putere si Opozitie, reprezentantii PSD si PRM sustinand ca este oportuna retrimiterea proiectului la comisiile de specialitate, pe motiv ca au aparut unele modificari in distribuirea fondurilor, in special in domeniul Educatiei. In ciuda protestelor pesedistilor si peremistilor, proiectul de buget a ramas pe ordinea de zi a plenului reunit al celor doua Camere, interventia premierului fiind decisiva. In prezentarea bugetului, Tariceanu a vorbit despre principalele prevederi ale proiectului, insistand asupra finantarii reformei din Educatie, care va ajunge in 2006 la 5% din PIB. Masurile incluse in proiectul de Buget au fost puternic contestate de Opozitie, care, prin vocea lui Geoana, a calificat textul drept "minimalist, construit pe o minciuna si pe fictiune".
Reprezentantii PSD si PRM, cu grija invatamantului
Dezbaterile in privinta bugetului pe 2006 au inceput cu o serie de divergente intre reprezentantii Puterii si cei ai Opozitiei, pornind de la timpul care urma sa fie alocat analizei amendamentelor. Liberalul Hasotti a solicitat ca amendamentele sa fie sustinute timp de un minut, numai de unul dintre initiatori, acelasi interval urmand sa fie alocat si punctului de vedere al Guvernului, si fiecarui grup parlamentar. In replica, pesedistii Bogdan Niculescu Duvaz si Miron Mitrea au comentat ca limitarea timpului dezbaterilor reprezinta o incalcare a regulamentelor parlamentare, idee subliniata si de Adrian Nastase. Hasotti si-a retras pana la urma propunerea. Pe de alta parte, deputatul PRM Ion Manzana si reprezentantii PSD Florin Iordache si Valer Dorneanu au cerut ca bugetul sa fie retrimis la comisiile de buget-finante, pentru ca prevede alocarea a 3,9% din PIB pentru Educatie, in timp ce la negocierile de la Guvern cu sindicatele s-a ajuns la un proiect de acord care stipuleaza acordarea a 5% din PIB. Premierul Tariceanu a explicat ca Guvernul sustine dezbaterea bugetului in forma inaintata Parlamentului, fara nici o modificare, pentru ca Executivul s-a angajat sa aloce suplimentar 1,1 % din PIB pentru proiecte in domeniul Educatiei, iar aceste resurse exista si vor fi puse la dispozitie atunci cand va fi cazul, in anul 2006.
Oferta Executivului pentru Educatie este "maximum posibil"
Premierul a prezentat in plenul reunit al celor doua Camere principalele idei ale proiectului de Buget, subliniind totodata ca economia romaneasca nu isi permite in prezent sa finanteze cresteri salariale majore, oferta Executivului catre sindicatele din Educatie reprezentand maximum posibil pe care autoritatile si-l pot permite, pentru a nu destabiliza economia. In opinia premierului, majorarile salariale pentru toti functionarii publici, inclusiv pentru personalul din invatamant, trebuie sa fie exprimate printr-o singura cifra, in conditiile in care Guvernul si Banca Nationala si-au propus in 2006 sa limiteze inflatia "in zona de 5,5-6%". "In 2006 vom ajunge la o finantare a reformei din Educatie cu 5% din PIB", a subliniat Tariceanu. Acesta a facut referire si la tintele macroeconomice propuse pentru anul viitor: o crestere economica de 6% din PIB, un deficit de cont curent in scadere fata de nivelul din acest an, un deficit bugetar de 0,5% din PIB si o suplimentare a locurilor de munca de circa 100.000 de posturi.
Geoana: "Este un buget construit pe o minciuna si pe fictiune"
Modificarile prevazute de actualul proiect de Buget au atras proteste vehemente din partea Opozitiei. Mircea Geoana, a anuntat ca PSD va vota impotriva bugetului pe 2006. Liderul PSD a comentat ca proiectul este unul "fara fond", "nu este onest si acoperitor", "este un buget construit pe o minciuna si pe fictiune, un buget minimalist". In opinia lui Geoana, reprezentantii actualei Puteri au ratat, de cand au intrat la guvernare, toate tintele macroeconomice propuse: cresterea economica, nivelul inflatiei, al deficitului extern si al deficitului bugetar. "Nu este adevarat ca acest proiect raspunde preocuparilor de integrare. Poate raspunde intr-o anumita masura obligatiilor asumate in cadrul negocierilor de aderare. Dar pregatirea economiei, a firmelor romanesti, a capacitatii noastre de a face fata presiunilor concurentiale in Europa nu sunt acoperite in acest proiect de Buget", a spus Mircea Geoana.
Valentina DELEANU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Am zis eu ca bugetul asta are peste 100 de procente! Bravo Taricene, ai prins ideea....   de Ratacitul
A r h i v a
  Mona Musca se zbate pentru bugetul Culturii    7 comentarii
  Incepe razmerita in PSD    1 comentariu
  Parlamentarii nu vor mai putea fi lideri sindicali    4 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Intalnire in duh (53 afisari)
 O reconstituire necesara (36 afisari)
 Averile romanilor cresc mai repede decat PIB (32 afisari)
 Olteanu - puntea intre Executiv si Legislativ (29 afisari)
 Michael Jackson s-a machiat in toaleta doamnelor (23 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00985 sec.