Ziua Logo
  Nr. 3480 de marti, 15 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
A existat o intelegere secreta intre Pacepa si Mossad?
-- Tesu Solomovici lanseaza la Targul de Carte "Gaudeamus" volumul "Un dosar incendiar - PACEPA"
Generalul Ion Mihai Pacepa, super-spionul defector, continua sa preocupe mass-media romanesti si internationale. Si e firesc sa fie asa. Pacepa i-a administrat dictatorului Nicolae Ceausescu o lovitura napraznica, si nu exagereaza cine afirma ca edificiul comunismului romanesc s-a fisurat intr-atat, odata cu fuga generalului, incat prabusirea regimului nu a mai putut fi evitata. Ion Mihai Pacepa este autorul celei mai celebre carti despre viata la curtea unui dictator comunist ("Orizonturi Rosii"), autorul celor mai importante carti despre spionajul sovietic si spionajul securist in anii "Razboiului rece" ("Mostenirea Kremlinului" si "Cartea Neagra a Securitatii"), autorul unui curs de contra-spionaj tehnico-stiintific care se preda si astazi in cadrul serviciilor secrete NATO si in unitati speciale ale armatelor occidentale. Atunci cand fostul boss al serviciilor securiste a defectat si a cerut azil politic in Statele Unite el se afla in culmea gloriei, favoritul indiscutabil al familiei dictatoriale, pozitia sa - beton armat. Oare ce l-a determinat pe Pacepa sa-si riste viata, s-o puna in pericol de moarte pe fiica sa Dana, pe care o adora, sa renunte la avantajele de nabab si sa treaca cu arme si bagaje la americani? S-a consumat enorm de multa cerneala pe aceasta tema, istorici si analisti politici cu renume s-au straduit sa decodifice taina lui Pacepa, si insusi generalul, eroul principal al povestii, a scris cateva best-seller-uri in subiect. Inregistram acum si "Un dosar incendiar: PACEPA", cartea colegului nostru de redactie Tesu Solomovici.
Tripla ipostaza
In scurta prefata a noii sale carti, Tesu Solomovici atrage atentia: "Pacepa - "Securistul-sef", "Tradatorul din 1979" sau "Eroul care a grabit prabusirea lui Ceausescu" - iata tripla ipostaza a generalului Ion Mihai Pacepa care expliciteaza, intrucatva, pitorescul si fantastul politic dintotdeauna ale acestui colt de lume, amintindu-ne ca si Pacepa a fost un om al vremurilor, supus judecatii cronicarului Miron Costin: "Nu omul e deasupra vremurilor, ci omul e subt vremi". Istoria defectarii generalului e prea proaspata ca sa ne para definitiva. Mereu se mai descopera ceva, alte oglinzi apar ca sa lumineze colturi ramase obscure. Am inregistrat evenimentele ca pe un document viu, frematator de viata. I-am intalnit in diverse activitati jurnalistice si actiuni recuperative pe gazetarul Sorin Rosca Stanescu si pe avocatul Radu Catalin Dancu, precum si pe alti cavaleri ai mass-media, prilej de a urmari cum jurnalistica si actiunea avocateasca devin istorie." Tesu Solomovici este corespondentul ziarului nostru la Ierusalim, specialist al politicii din Orientul Mijlociu si autorul catorva carti de succes ("Razboaiele Mossadului. 50 de ani de istorie a serviciilor secrete israeliene", "Romania Judaica", "Securitatea si Evreii", "Istoria Holocaustului din Romania", "Romania Masonica" etc.). Autorul pretinde ca in primavara anului 1978, cateva saptamani inainte de defectarea generalului, Mossadul a incercat sa ofere Securitatii dovezi precum ca Ion Mihai Pacepa lucra pentru servicii straine. Nu din altruism faceau acest lucru agentii Mossadului, ci din pragmatism, ei aveau o nevoie acuta de harta traseelor lui Yasser Arafat via Bucuresti. Trecut pe "lista mortii", Arafat era vanat de israelieni, si in varful cel mai de sus al Olimpului mossadic se decisese ca lichidarea sa aiba loc pe parcursul unuia din aceste trasee.
Comandantul Mossadului spera sa primeasca harta calatoriilor lui Arafat de la serviciul special DIE condus de generalul Nicolae Doicaru. Intamplarea a facut ca un reputat om al serviciilor secrete romanesti sa se indragosteasca lulea de o frumoasa israelianca. Colonelul Constantin Dumitrachescu, seful rezidentei DIE la Tel Aviv, voia sa dispara cu amanta sa din vizorul Securitatii, si sa-si consume undeva, in lume, nestiut de nimeni, amorul fierbinte. Dumitrachescu si-a negociat cu sefii Mossadului propria sa fuga, inlesnind astfel si fuga sefului sau Pacepa. Colonelul Dumitrachescu a primit din partea Mossadului o noua identitate si de atunci i s-au pierdut urmele. Cel mai important spion roman in Israel, colonelul evreu Sandu Nuham, trimis ca emigrant in tara evreilor si tinut "in adormire", a fost brusc "trezit" si lansat in urmarirea colonelului defector, implicit si pe urmele lui Pacepa. Cu acest episod senzational se deschide cartea lui Tesu Solomovici. "M-am intalnit cu fostul colonel Sandu Nuham la Bucuresti, ne-a relatat autorul. E un barbat bine, prosper, amiabil si cu mult umor. Nu are mustrari de constiinta ca fiind evreu a acceptat sa fie trimis spion in Israel. El a indeplinit un ordin. A locuit la Haifa si Afula, unde si-a deschis o scoala de soferi. Mossadul nu l-a reperat, a invatat sa vorbeasca ebraica, castiga bine, isi facuse o gramada de cunostinte si prieteni, dar nu a indeplinit nicio misiune care sa prejudicieze Israelul. Mossadul intoxicase Bucurestiul cu informatii false precum ca Dumitrachescu se ascundea cu amanta sa intr-un kibut. Circulau versiuni conform carora si Pacepa ar fi fost evreu, si s-a refugiat in Israel. Atunci a fost "trezit" colonelul Sandu si a primit ordinul sa-i descopere. L-am intrebat daca ar fi trebuit sa-i lichideze. Altii s-ar fi ocupat de acest lucru, m-a asigurat fostul spion. Ceausescu voia cu inversunare moartea lui Pacepa si a lui Dumitrachescu. I-a dat milioane de dolari teroristului Carlos ca sa-l asasineze pe Pacepa. Dar Pacepa a stiut sa se apere". Fostul spion Sandu stie o gramada de lucruri despre vanatoarea lansata de Ceausescu si serviciile romanesti impotriva defectorilor, dar nu vrea sa deschida gura. "Nu e timpul sa-mi scriu memoriile, spune fostul colonel evreu spion. Cui prodest? Nici Pacepa nu a divulgat inca tot ce stie".
Razboiul dintre Titu Simon si Pacepa
Cartea lui Tesu Solomovici readuce in atentia cititorilor seria lunga a enigmelor care insotesc "cazul Pacepa", inventariaza diferitele versiuni ale motivelor defectarii generalului, insistand asupra "razboiului" dintre Pacepa si Titu Simon, ambii, ofiteri de Securitate aflati in misiune, in anii "60, la Frankfurt. Simon a incercat in zadar sa-si alerteze sefii asupra "tradatorului", dar asa a fost sa fie ca toate acuzele impotriva lui Pacepa sa fie socotite materiale fabricate de dezinformare, neimpiedicandu-i ascensiunea pana in varful ierarhiei securiste. Pentru lumea libera occidentala si comunitatea serviciilor secrete americane "tradarea" lui Ion Mihai Pacepa a avut o importanta uriasa.
Dezvaluirile generalului roman au zguduit din temelii nu numai regimul comunist romanesc, ci si intregul sistem sovietic de spionaj, contribuind pentru multa vreme la neutralizarea actiunilor ei de spionaj si diversiune impotriva securitatii Aliantei Atlantice. Pornind de la acest adevar, autorul incearca sa demonteze combinatiile care impiedica receptarea pozitiva a lui Pacepa in lumea romaneasca post-decembrista. 27 de ani dupa fuga sa, opt ani dupa publicarea Deciziei nr. 41/1999 a Tribunalului Suprem de repunere in drepturi a generalului, aplicarea deciziei si retrocedarea averii confiscate intarzie. Curios, chiar si sub noua guvernare liberal-democrata acest dosar incendiar continua sa ramana deschis. O aberatie a timpurilor!", spune Tesu Solomovici.
Victor RONCEA 
 Comentarii: 20 Afiseaza toate comentariile  
:)))......   de geek-a-contra
Hmm..Numele lui Victor Roncea...   de Pacuraras
Haloimas cu shpioni...   de Pacuraras
Pacepa - un om intr-o pozitie imposibila   de Sergiu Tapalaga
Mossadul nu doarme, nici Inteleptii Sionului... part 2   de evreu mandru din israel
Mossadul nu doarme, nici Inteleptii Sionului... part 1   de evreu mandru din israel
Condy anunta acordul Sharon-Abbas...   de lucid
e criza de guvern in Israel?   de lucid
viesparul Securitatii Dej-iste   de lucid
Eu n-am baut "aghiazma" de la Giurtelec !   de ionion
Securitatea este si cu noi si fara noi,   de ionion
D'ale carnavalului   de Inima-Rea
Pacepa   de gyvataym
"dichtung und wahrheit" ?!?   de ilvaira
PACEPA A DEZVALUIT ................   de ilvaira
Pacepa ? este un circar ...   de ionion
Vorbe solomonice   de Radu Dragan
Pacepa e TRADATOR !   de Serp i Molot
D-le Roncea,   de flachi
dl general - tradator?   de NUSTIU1989
A r h i v a
  Omul de fier    35 comentarii
  Guvernul n-are un plan B pentru greva din Educatie    6 comentarii
  Bugetul a ajuns la Parlament neschimbat    1 comentariu
  Finantarea Educatiei din privatizarea BCR    
  Marea Neagra, locul Potopului lui Noe    5 comentarii
  Ad Astra - proiectul tinerilor cercetatori romani    
  Virus aviar la Caraorman    
  Voiculescu vrea o halca din Petrom    2 comentarii
  Schimbarea presedintilor Camerelor, neconstitutionala    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Marea Neagra, locul Potopului lui Noe (1024 afisari)
 Trufa din Italia, vanduta cu 95.000 de euro (309 afisari)
 Parteneriate imposibile in Mediterana? (172 afisari)
 Virus aviar la Caraorman (68 afisari)
 A existat o intelegere secreta intre Pacepa si Mossad? (64 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01440 sec.