Ziua Logo
  Nr. 3478 de sambata, 12 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Ticu Dumitrescu: "Doctrina populara" a ingropat PNTCD
Seniorul Corneliu Coposu a fost comemorat ieri, la zece ani de la trecerea sa in eternitate, in cadrul unui simpozion, "In memoriam Corneliu Coposu", organizat de fundatia ce ii poarta numele si de filiala Bucuresti a PPCD. Evenimentul a fost gazduit de Sala ARCUB din Capitala. La primele ore ale diminetii, crestin-democratii din Romania au depus coroane de flori si s-au recules la bustul Seniorului ridicat in Piata Revolutiei din Bucuresti. La comemorare au participat fosti si actuali oameni politici, printre care s-au numarat, pe langa liderii PPCD, fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, si ex-premierul Victor Ciorbea. De asemenea, la manifestatie a fost prezent si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. In cadrul simpozionului, au evocat viata marelui om politic personalitati culturale si politice, precum academicianul Gabriel Tepelea, presedintele AFDPR Ticu Dumitrescu si presedintele de onoare al PNTCD Ion Diaconescu. Ei au amintit momentele anilor de detentie petrecute cu Corneliu Coposu care, dupa cum au marturisit, le-au cimentat prietenia. Presedintele PPCD, Gheorghe Ciuhandu, a subliniat in interventia sa meritul lui Corneliu Coposu - prestatia sa morala si politica - a reusit sa puna istoria pe drumul ei firesc. "Faptul ca Romania este astazi membra NATO si atat de aproape de Uniunea Europeana este o confirmare a lui Corneliu Coposu", a explicat Ciuhandu. Un discurs reprezentativ a fost rostit de liderul AFDPR, Ticu Dumitrescu, discurs pe care ZIUA il publica integral
Ticu Dumitrescu acuza abandonarea politicii Seniorului
Acum un deceniu, sute de mii de romani au venit din toate colturile tarii cu sufletele inecate de durere, sa se plece cu adanca piosenie in fata catafalcului Seniorului si sa-l conduca pe ultimul sau drum, odata cu milioanele de romani care au lasat totul deoparte spre a privi pe ecranele televizoarelor acel moment dramatic. Regimul Iliescu nu a declarat doliu national, cetatenii Romaniei insa au fost cei care au conferit astfel acestor funeralii dimensiunile unui autentic si emotionant doliu national.
Corneliu Coposu a plecat dintre noi in momentul in care cetatenii constienti ai acestei tari aveau nevoie mai mult decat oricand de prezenta sa in lupta pentru reconstruirea democratiei. Dupa cum si partidul in care intrasera laolalta dupa Decembrie '89 si buni si rai, adica oameni cu sufletul curat, dar si dintre cei adusi de valul intereselor meschine sau infiltrati din timp de structurile securisto-comuniste. Pentru ca nu venise vremea cand "ii vom cerne pe toti" asa cum deseori ma linistise Seniorul. Comemorarea celor 10 ani de la stingerea sa din viata obliga si la momentul unui remember.
Tributul PNT
PNT de-a lungul celor peste 75 de ani de existenta, in afara faptului ca n-a fost scutit de rabufnirile pline de orgolii si vanitati ale catorva dintre liderii sai, a fost tinta celor mai cumplite lovituri. A trebuit sa infrunte "masinariile" electorale impamantenite de partidele mai vechi. Dupa cum a trebuit sa plateasca tribut abuzurilor unui Rege cu apucaturi de dictator, cateva mii dintre membrii partidului fiind aruncati in lagare si inchisori. A urmat tributul de vieti si suferinta pe care l-a platit dictaturii legionarilor lui Horia Sima, cand pe langa altii chiar si secretarul general al partidului, ilustrul economist Virgil Madgearu, a fost asasinat. Insa decimarea partidului a avut loc de-a lungul celor 45 de ani de teroare comunista, incepand cu conducerea PNT. Zeci de mii de membri ai partidului, varstnici sau tineri, au platit cu viata, fiind executati sau exterminati in inchisorile si lagarele mortii. Alte sute de mii au indurat rigorile unor conditii de detentie inimaginabile.
Si daca nici o tradare, nici o dictatura, nici o teroare nu au reusit sa ne infranga si sa distruga Partidul, cand am ramas fara Senior n-am stiut sa raspundem asteptarilor, chiar daca ajunsesem partidul cel mai puternic al coalitiei aflate la guvernare.
Desigur, continuand sa fim singura tinta reala a structurilor si serviciilor comunisto-securiste, n-am avut puterea sau n-am stiut sa rezistam. Ba mai mult, o parte dintre rele au venit de la noi sau prin noi insine. De la orgoliile noastre nesatule, de la greselile si pacatele noastre si mai ales de la incapacitatea noastra de a conduce destinele acestui partid, pe care - acaparati de setea de putere - practic aproape patru ani l-am lasat de izbeliste.
Si daca in ceea ce ma priveste am putut sa-i iert pe care care indraznisera sa ma judece ca pe nu stiu ce raufacator, moment de la care a inceput declinul PNTCD, mi-e foarte greu sa-i iert pe cei care, netinand seama ca la 5 februarie 1953 a fost ucis la Sighet marele Iuliu Maniu si, dupa exact 10 ani, tot intr-o zi de 5 februarie, i-a urmat Ion Mihalache, ucis tot de comunisti la Ramnicu Sarat, parca anume au ales - dupa 51 de ani - tot o zi de 5 februarie, ca data cand a fost ucis si partidul.
Biografie postuma
Incerc acum sa prezint o biografie postuma a lui Corneliu Coposu, caci, asemenea tuturor personalitatilor care marcheaza istoria, destinul sau nu s-a incheiat. Vizionarismul si actualitatea ideilor si dimensiunilor luptei sale politice si morale nu au nevoie de demonstratii. Sa le reamintim pe cele mai importante: integrarea euroatlantica, reforma morala a clasei politice, lupta impotriva coruptiei, procesul comunismului, deconspirarea Securitatii, independenta justitiei, restituirea proprietatii, clarificarea doctrinara, crestin-democratia.
S-a batut mult moneda pe faptul ca Seniorul nu a lasat un testament. Cred insa ca testamentul sau il reprezinta tocmai patrimoniul de idei si directiile de lupta politica si, neaparat, exemplul rezistentei sale de-a lungul celor 17 ani de temnita, toate acestea oferindu-ni-le in timpul incandescentului capitol de viata si de istorie pe care l-am trait impreuna.
Si daca el a respectat testamentul lui Iuliu Maniu transmis in inchisoare, nelasand partidul sa moara, acum, la 10 ani de la disparitia sa, cred ca a sosit vremea sa ne recunoastem neputinta, greselile si pacatele si sa ne asumam acea parte de vina si de raspundere pentru starea de faliment in care a fost adus partidul. Totodata, printre altele, si pentru degringolada creata in jurul doctrinei crestin-democrate, rebotezata "doctrina populara". O stranie eroare, neamendata nici macar de politologi. Exista in adevar un Partid Popular European, dar doctrina acestuia este crestin- democratia, nu doctrina populara, care este mai mult o inventie autohtona.
Evolutii in societatea romaneasca
De aceea, cred ca astazi, cand comemoram un deceniu de la disparitia fizica a lui Corneliu Coposu, singurul omagiu pe care i-l putem aduce este ca dupa ce am vorbit de starea actuala a PNTCD-ului, sa recunoastem cu luciditate si acele evolutii din societatea romaneasca, raportate la ideile lui Corneliu Coposu. Le voi lua pe rand:
- Integrarea euroatlantica, inceputa prin acceptarea Romaniei in NATO si poate urmata de intrarea in UE, s-a datorat, si in final se va datora, unui concurs de imprejurari rezultate din interese strategice si geo-politice, impletite cu acte de clementa ale Occidentului fata de o tara bolnava iesita de sub comunism, incapabila sa se vindece singura fara un sprijin sustinut din afara.
- Reforma morala a clasei politice, atat de necesara, a devenit o sintagma uzata, golita de continut si care a inceput sa frizeze ridicolul.
- Lupta impotriva coruptiei este cel mai utilizat slogan electoral de-acum de-a dreptul perimat, fara nici o legatura cu realitatea sau fara eficienta sistemului juridic (vezi Triunghiul Bermudelor: Politie- Procuratura- Instanta judiciara). Se recunoaste ca avem coruptie, dar fara corupti.
- Independenta Justitiei inseamna astazi posibilitatea ca acei magistrati de la judecatorii si tribunale pana la CSM, si cu atat mai mult tovarasii de la Curtea Constitutionala care, daca nu sunt edecuri comuniste sau poate securiste, sunt indubitabil tributari mentalitatilor si legaturilor ombilicale cu cei care i-au trimis acolo.
Independenta Justitiei si legile speciale care o protejeaza dau posibilitatea unora dintre acesti magistrati sa devina deseori o frana in procesul real de europenizare a Justitiei, ca si in combaterea eficienta a coruptiei.
- Restituirea proprietatilor confiscate a devenit, intr-o anumita masura, o adevarata cacealma, multe dintre familiile adevaratelor victime ale comunismului neputand sa-si recupereze proprietatile, inclusiv casele confiscate.
- Doctrina crestin-democrata este perceputa ca o trufanda europeana la care poftesc fostii FSN-isti deghizati si raspanditi prin diferitele partide aflate la putere sau in opozitie, avand insa aceeasi origine, dar stiind sa joace cu succes rolul de adversari.
Vor mai avea oare interesul generatiile tinere sa descopere aceasta radacina comuna de sorginte securisto-comunista?
Si vor putea descifra si intelege drama ascunsa in faldurile murdare si profund venale ale tranzitiei romanesti?
Aceasta-i intrebarea!
- Cat priveste procesul comunismului, el este din ce in ce mai indepartat, incat nici macar nu se doreste o declaratie de recunoastere si de asumare si condamnare a genocidului comunist, motivandu-se aberant ca ar fi nevoie de o comisie care sa ateste crimele comuniste. Quod erat demonstrandum!
Inainte de a incheia aceasta biografie postuma, tin ca presedintele Asociatiei Nationale a Fostilor Detinuti Politici din Romania sa extinda ceea ce am exprimat in ferparul pe care l-am publicat ieri in Romania Libera: Corneliu Coposu n-a fost numai presedintele PNTCD, el a fost unul dintre cei mai distinsi membri fondatori si cotizanti ai AFDPR si peste toate, cel care a aparat si sprijinit fara rezerve aceasta Asociatie. La sediul nostru se afla la loc de cinste acea scrisoare a Seniorului, prin care afirma ca AFDPR constituie elementul de baza in viata politica post-decembrista si forul moral determinant in aceasta tara.
Linia Coposu, compromisa
Din pacate, cei care au urmat la conducerea PNTCD, nu numai ca n-au respectat linia Coposu, dar intr-o incercare incalificabila din punct de vedere moral si politic au urmarit sa o distruga prin tot felul de manevre murdare. N-au reusit, astazi AFDPR ramanand singura organizatie puternica, cu filiale in absolut toata tara, cu Congrese anuale la care participa 6-700 de delegati, care ii reprezinta pe cei cateva zeci de mii de membri. De asemenea, este forul unde se continua lupta impotriva comunismului si a mentalitatilor si practicilor sale.
Trebuie sa marturisesc ca m-am bucurat de totala incredere si prietenie din partea lui Corneliu Coposu, raspunzandu-i cu aceleasi sentimente. Am tinut ca pe pachetul de proiect de legi initiat de mine (Deconspirarea Securitatii, Legea lustratiei si Legea privind desfiintarea condamnarilor politice din perioada comunista) sa nu lipseasca semnatura sa.
In fine, moartea Seniorului a permis restituirea intregului adevar despre viata lui tragica, spulberand infama tesatura de minciuni si calomnii securisto- comuniste, revarsata organizat impotriva sa, un merit deosebit avandu-l dna Lucia Hossu Longin prin "Memorialul Durerii".
In aceasta reintoarcere in timp, desi am folosit pluralul atunci cand am subliniat mahnirea noastra, a tuturor privitor la soarta partidului nostru, ma simt obligat sa ma exclud din zona de responsabilitate ce ar trebui sa apese constiinta unora dintre liderii PNTCD, care s-au aflat vremelnic la conducerea sa. Si iata unde l-au adus: in afara istoriei!
Stimati membri ai PNTCD, asa cum m-am adresat anul trecut in apelul lansat la ultima mea conferinta de presa de la Sediul PNTCD, cred ca ar trebui sa folosim aceasta dureroasa comemorare, nu numai spre a rememora viata si lupta modelului Coposu, dar sa si incercam sa raspundem la intrebarea:
Ce ar trebui facut acum pentru ca Testamentul lui Maniu, ignorat in acest ultim an, sa revina ca un imperativ moral in inima fiecaruia dintre cei care se mai simt inca membri ai PNTCD?!"
Raluca PAPADOPOL, Razvan GHEORGHE 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
"Doctrina populara" a ingropat PNTCD?   de matemca
PROSTII ISTORICE   de Serban Suru
Lupta de clasa   de voyager
Ciuhandu demisia de onoare!   de Mark
L-am ascultat o data pe Gheorghe Ciuhandu, era cred inainte de alegeri..   de Atamild
CORNELIU COPOSU   de simiondan
Cuvantarea lui Ticu Dumitrescu   de doctorul
Cu zece ani în urmã   de Mark
PNTCD intre agonie si extaz   de Mark
Seniorul   de Mark
ticu trebuie sa devina presedinte pntcd.   de dan toader
A r h i v a
  Procentul dezbinarii    18 comentarii
  Metroul se opreste miercuri    4 comentarii
  Sanitarii se pregatesc de greva generala    2 comentarii
  Al-Queda hulita in lumea islamica    17 comentarii
  Scrisorile Rompetrol    7 comentarii
  Sute de arestari si incendii in Franta    64 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Insulele Kurile si Axa Moscova-Tokio (274 afisari)
 Romania, invadata de paramasoni (167 afisari)
 Poate fi denuntat tratatul cu Ucraina? (98 afisari)
 Stiri pe scurt (63 afisari)
 Ticu Dumitrescu: "Doctrina populara" a ingropat PNTCD (48 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02136 sec.