Ziua Logo
  Nr. 3478 de sambata, 12 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Poate fi denuntat tratatul cu Ucraina?
George DAMIAN 
Aflat sub presiunea timpului, colegul meu Victor Roncea nu a mai apucat sa aminteasca in editorialul sau de ieri de planul de consultari pentru anul 2006 intre Ministerele de Externe roman si ucrainean, semnat cu prilejul vizitei la Bucuresti a sefului diplomatiei de la Kiev, Boris Tarasiuk. Ar fi o idee deosebit de buna ca in acest plan sa fie introdus si subiectul analizarii tratatului semnat in 1997 - mai ales in ceea ce priveste nerespectarea lui de catre partea ucraineana.
"Tratatul cu privire la relatiile de buna vecinatate si cooperare intre Romania si Ucraina" a fost parafat la Kiev, de catre ministri de Externe ai Romaniei si Ucrainei la 3 mai 1997, a fost semnat de presedintii celor doua tari la Neptun, la 2 iunie 1997, iar la 14 iulie 1997 a aparut Legea 129, de ratificare a acestui tratat. La articolul 27 se arata ca "Prezentul Tratat se incheie pe termen de 10 ani. Valabilitatea lui se prelungeste automat pe perioade de cate cinci ani, daca nici una din partile contractante nu va incunostiinta in scris cealalta parte despre intentia de a-l denunta, cu cel putin un an inaintea expirari perioadei de valabilitate respective". Cu alte cuvinte, ar mai fi jumatate de an pentru a denunta acest tratat devenit inutil in urma incalcarilor sale repetate.
In primul rand, cazul flagrant al canalului Bastroe. Nu este vorba de sapaturile efectuate pe teritoriul ucrainean, care incalca alte cateva zeci de tratate si conventii internationale. Este vorba de lucrarile desfasurate anul trecut pe bratul Chilia in zona frontierei cu Romania, sapaturi care fac parte din proiectul Bastroe. Tratatul din 1997 prevede la articolul 2 ca "Partile contractante vor incheia un tratat separat privind regimul frontierei dintre cele doua state". Tratatul privind regimul frontierei dintre Ucraina si Romania a fost semnat la Cernauti pe 17 iunie 2003 si prevede la articolul 12 obligatii privind modul de folosire a apelor de frontiera. Potrivit acestui articol, nici una din parti nu poate modifica, in mod unilateral, albia, malurile sau regimul de scurgere a apelor de frontiera, prin lucrari realizate pe aceste ape, iar in cazul in care acest fapt s-a produs, partea care a efectuat respectivele lucrari unilaterale este obligata sa readuca apele de frontiera in starea initiala. Sapaturile de anul trecut de pe bratul Chilia au transformat Tratatul din 1997 intr-o bucata de hartie fara nici o valoare.
In ceea ce priveste drepturile romanilor din Ucraina, Tratatul din 1997 este cat se poate de clar - minoritatea romaneasca are "dreptul, exercitat in mod individual sau impreuna cu alti membri ai grupului lor, la libera exprimare, la mentinerea si dezvoltarea identitatii lor etnice, culturale, de limba si religioase, dreptul de a-si mentine si dezvolta propria lor cultura, la adapost de orice incercare de asimilare impotriva vointei lor. Ele au dreptul sa-si exercite pe deplin si efectiv drepturile omului si libertatile fundamentale, fara nici o discriminare si in conditii de deplina egalitate in fata legii. Persoanele apartinand acestor minoritati au dreptul de a participa, in mod efectiv, la treburile publice, inclusiv prin reprezentanti alesi potrivit legii, precum si la viata culturala, sociala si economica". Autoritatile ucrainene saboteaza in mod constant orice incercare de pastrare a identitatii nationale a romanilor. Pe langa sprijinirea tezei moldovenismului, autoritatile de la Kiev impiedica accesul romanilor din Ucraina la studii in Romania.
Numarul burselor acordate pentru romanii din Ucraina a fluctuat in decursul ultimilor 15 ani, dupa cum arata statisticile Ministerului Educatiei si Cercetarii, caruia ii multumesc pe aceasta cale pentru promptitudinea cu care a pus la dispozitia publicului aceste date. Astfel intre 1991-1995 au fost acordate 30 de burse pentru invatamant preuniversitar si 90 de burse pentru invatamant universitar. In 1996 numarul acestora a crescut la 45 de burse preuniversitare si 100 de burse universitare, pentru ca sa scada brusc intre 1997-2000 la doar 20 de burse preuniversitare si 50 de burse universitare. In 2000 numarul burselor a crescut din nou la 150 de burse preuniversitare si 450 de burse universitare, atingand un maxim neegalat de atunci. Insa din 2001 numarul acestora a scazut la 20 de burse preuniversitare si 100 de burse universitare, ramanand la acest nivel pana in prezent.
In acest an, conform planului Ministerului Educatiei ar fi trebuit sa vina la studii in Romania 30 de liceeni, 100 de studenti si 50 de masteranzi sau doctoranzi.
Insa protocolul semnat joi de Boris Tarasiuk si Razvan Ungureanu prevede acordarea doar a 15 burse preuniversitare, 50 universitare, 6 postuniversitare si burse pentru stagii, toate acestea putandu-se suplimenta in functie de solicitari. Scaderi inexplicabile pentru o semnare care a avut loc la Bucuresti. Insa mai e timp pentru denuntarea Tratatului din 1997: pana in mai, anul viitor.
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
de denuntat poate fi denuntat, dar   de ionion
Cateva elemente suplimentare...........   de Externu
Lui Deceneu asta ..   de Rocky
Sudul Basarabiei, teritoriu romanesc furat.   de voyager
La tratatul asta nu ma bag, e treba altora..   de Atamild
Rasplata   de Timoc
ultima solutie!   de (I)rationalul
vorba multa...   de (I)rationalul
Drepturile romanilor din Ucraina   de Vasile Teodorovici
Presedintele Basescu, ar trebui sa-l numeasca pe istoricul Gheorghe Buzatu, vicepresedinte al Senatului, Sef al Comisiei   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Este cazul !!!   de mds
Bun articol ... E timpul sa ne luam de ucrainieni.   de Deceanu Ovidiu
A r h i v a
  Super-jucatorul    17 comentarii
  Varfuri ascutite    4 comentarii
  Ce cer protestatarii din invatamant?    5 comentarii
  De ce, Domnule Ministru? (I)    16 comentarii
  Declaratia zilei    2 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Trambulina imperiala de la Nistru    2005-11-05
  Marea Neagra isi cauta faleza Moldova    2005-10-29
  Meniul UE: rechini, casaloti, balene ucigase, calmari mutanti    2005-10-25
  Presa si banii    2005-10-15
  Merkel pentru Europa de Est    2005-10-12
 Top afisari / comentarii 
 Insulele Kurile si Axa Moscova-Tokio (274 afisari)
 Romania, invadata de paramasoni (167 afisari)
 Poate fi denuntat tratatul cu Ucraina? (98 afisari)
 Stiri pe scurt (63 afisari)
 Ticu Dumitrescu: "Doctrina populara" a ingropat PNTCD (48 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.40355 sec.