Ziua Logo
  Nr. 3477 de vineri, 11 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Kievul, inapoi la practicile Kucima
Foto: Rompres
In ciuda zambetelor lui Boris Tarasiuk (foto), ministrul ucrainean de Externe, care a intreprins ieri o vizita la Bucuresti, administratia de la Kiev mentine practicile tip Kucima. In Ucraina, campania pentru protejarea Deltei Dunarii continua - existand motive intemeiate pentru aceasta. In primul rand functionarii din administratia prezidentiala a revolutionarului presedinte Viktor Iuscenko au pastrat vechea mentalitate a regimului Kucima, dupa cum informeaza o scrisoare a organizatiei ecologiste ucrainene Peceneg. Astfel, unul dintre angajatii administratiei prezidentiale de la Kiev a recomandat organizatiei neguvernamentale Peceneg sa nu se mai ocupe de problema canalului Bastroe ci de situatia din Romania.
Asociatia ucraineana Pecenegi, care se opune de mai multi ani construirii canalului Bastroe, partenera a Coalitiei pentru Delta si Civic Media din Romania, a lansat o scrisoare publica adresata presedintelui Iuscenko prin care i se cere acestuia sa opreasca lucrarile de construire a canalului Bastroe. Scrisoarea deschisa a fost lansata prin intermediul internetului fiind preluata si retransmisa de mii de suporteri ecologisti catre casuta de posta electronica a presedintelui Iuscenko. Insa aceasta casuta postala a fost blocata, mesajele nemaireusind sa ajunga la presedinte. De mentionat ca blocajele si atacurile electronice fac parte in mod obisnuit din campania pentru Delta. Astfel, pagina ZIUA dedicata canalului Bastroe (www.ziua.net/ delta.html) a fost atacata: lista articolelor care prezentau evolutia cazului Bastroe fiind transformata astfel incat sa conduca spre articole cu o alta tematica.
Pecenegii insista
Imediat dupa ce au aflat ca mesajele electronice nu ajung la presedintele Iuscenko, ecologistii asociatiei ucrainene Peceneg au demarat strangerea unor scrisori de protest in format clasic, pe hartie, care au fost inaintate administratiei prezidentiale la sfarsitul lunii august. Abia la sfarsitul lunii trecute, ecologistii Peceneg au fost contactati de un secretar al presedintelui Iuscenko, care s-a prezentat ca fiind Dmitri Zehmister. Acesta le-a indicat activistilor ecologisti ucraineni ca ar fi mai bine sa isi directioneze actiunile de avertizare catre activitatile de poluare ale Romaniei. De asemenea, reprezentantul presedintiei ucrainene le-a reprosat ecologistilor de la Peceneg faptul ca nu au sprijinit Ministerul de Externe de la Kiev in cadrul campaniei de promovare a canalului Bastroe. Dmitri Zehmister a mai acuzat Romania in cadrul dialogului cu ecologistii ucraineni ca ar scufunda barje pentru a bloca accesul pe Dunare. Situatia este de fapt total invers: pe canalul Sulina a fost scufundata nava ucraineana Rostock, pana in prezent trei scafandri pierzandu-si viata in cursul incercarilor de a elibera senalul navigabil.
Inapoi la practici nedemocratice
"Autoritatile ucrainene reiau practicile nedemocratice de conducere in ultima perioada. Noile autoritati ale Administratiei Prezidentiale si ale Guvernului de la Kiev resping chiar si normele democratice recunoscute in regimul anterior. Din aceasta cauza va cerem sa continuati campania de scrisori catre presedintele Iuscenko" - se arata in finalul scrisorii publice a Asociatiei Peceneg. Scrisorile pot fi trimise prin posta pe adresa Administratiei Prezidentiale din Ucraina 12 Shovkovychna St., Kyiv, Ucraina. Scrisorile de protest fata de construirea canalului Bastroe pot fi trimise si pe adresa office@civicmedia.ro. (D.E.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Relatia cu Ucraina si ecologistii   de toni
Ce nashte din pisica   de ionion
MILOSTIV FI NOUA PACATOSII DOAMNE !   de lec4ram
A r h i v a
  Rusii lasa Chisinaul in bezna    5 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Agricultura - munca de Flutur (120 afisari)
 Weekend cu Festivalul National de Teatru (66 afisari)
 Judith Miller spune un adio rece catre NY Times (41 afisari)
 Stiri pe scurt (38 afisari)
 50 de ani de Bundeswehr (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00873 sec.