Ziua Logo
  Nr. 3477 de vineri, 11 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Weekend cu Festivalul National de Teatru
Scena din "Nora", regia Alexandru Nica
A inceput duminica trecuta. La foarte multe dintre spectacole nu se gasesc bilete, pentru ca locurile abia ajung, in ciuda reprezentarii de cate doua ori, pentru invitati. Festivalul National de Teatru "I.L.Caragiale" (FNT) e, totusi, cel mai mare eveniment de acest fel din Bucuresti (nu si din tara, unde "bate" Festivalul International de la Sibiu).
Din fericire, sfarsitul de saptamana aduce in FNT productii la care fie ajung locurile cat sa se si vanda, fie se joaca la teatre din Bucuresti, deci pot fi vazute si in afara festivalului. Astfel, astazi, de la orele 19.00 si 22.00, Sala Izvor a Teatrului Bulandra gazduieste o montare a Teatrului National "Radu Stanca" din Sibiu cu "Nora" de Henrik Ibsen, in regia lui Radu Alexandru Nica. Nica a obtinut Premiul Uniter pentru debut la Gala de anul acesta. Spectacolul e o investigatie a modernitatii lui Ibsen, o adaptare interesanta a povestii "papusii" Nora (piesa e cunoscuta si cu titlul "Casa de papusi"), prinsa inexorabil in angrenajele sociale ale familiei, mediului etc. "Experimentala" oarecum ca montare (de factura germana), "Nora" lui Nica e, inclusiv, ocazia de a vedea niste actori buni facand "lucruri traznite" remarcabile.
Tot azi, de la ora 19.00, dar si maine, de la ora 22.00, Teatrul Nottara prezinta spectacolul "Nu se stie cum", de Luigi Pirandello, pus in scena de Bocsardi Laszlo (prima sa montare in Bucuresti). Distributia ii cuprinde pe Marius Stanescu, Claudiu Bleont, Catrinel Dumitrescu, Ada Navrot si Constantin Cotimanis, fiecare jucandu-si rolul cu inventivitate, intr-o cheie ce le era putin familiara. Povestea e o confruntare intre libertate individuala si conformism social, cu oameni care-si pretuiesc tabieturile si conventiile mai mult chiar decat viata celuilalt. Care celalalt poate fi sotul, iubitul, prietenul de-o viata.
Tot sambata, de la orele 19.00 si 22.00, pe scena Teatrului National (cu spectatorii pe scena, adica, fiind o montare studio) se joaca "Scaunele" lui Victor Ioan Frunza, de la Teatrul German de Stat din Timisoara, cu Ildiko Jarcsez-Zamfirescu si Boris Gaza in distributie. E un spectacol de o mare forta imaginativa si emotionala, in acelasi timp, putin vazut de critici - deci aglomeratia va fi mare. La Timisoara, la reprezentatii au acces fix 52 de spectatori, pe 52 de taburete (atatea cate spune Ionescu ca se aduc si in scena), dar, se prea poate, la Bucuresti se va face o exceptie, pentru un public mai numeros - care sa poata privi, de partea cealalta a salii, defilarea halucinanta a oniricelor scaune ionesciene construite de scenografa Adriana Grand.
Duminica dimineata (de la ora 11.00), la Teatrul "Ion Creanga" se joaca "Harap Alb", de Ion Creanga, in regia lui Cornel Todea, iar la ora 18.30 e programata premiera oficiala a spectacolului lui Alexandru Darie, "Triumful dragostei", la Teatrul Bulandra (Sala "Toma Caragiu"). Intre cele doua, urmeaza sa aiba loc lansarea cartii Cristinei Modreanu, "Mastile lui Hausvater", un volum-portret al regizorului, cu interviuri, "exercitii de admiratie" ale colaboratorilor, extrase critice si spectacologie extinsa. Desi are doua reprezentatii, publicul platitor nu va apuca, probabil, sa vada nici de data asta "Noaptea de la spartul targului", dupa Shakespeare (Premiul Uniter pentru cel mai bun spectacol din 2004), in regia lui Silviu Purcarete. Pentru cine pune totusi mana pe un bilet, e un "must see" ("trebuie vazut", cum s-ar zice) pentru orice iubitor de teatru subtil, rafinat, inteligent si emotionant.
In rest, de luni (sau de marti, mai bine spus, luni fiind zi libera in teatre), Bucurestiul reintra in normalitatea repertoriilor obisnuite, de la National la Comedie, Bulandra, Nottara, Odeon, ACT...
Iulia POPOVICI 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
MIe mi-a placut la Teatrul Bulandra cel mai mult..am fost chiar pe scena, cu Teatrul de copii..Daca vesel se traieste..   de Atamild
Teatrul era minunat pe vremea lui sofocle, Moliere....   de traktorist
A r h i v a
  Revista presei    
  Anca Boagiu, Ioan Grosan si macrisul    
  Un Kantor la Bucuresti    
  Publicitate    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Agricultura - munca de Flutur (120 afisari)
 Weekend cu Festivalul National de Teatru (66 afisari)
 Judith Miller spune un adio rece catre NY Times (41 afisari)
 Stiri pe scurt (38 afisari)
 50 de ani de Bundeswehr (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00864 sec.