Ziua Logo
  Nr. 3477 de vineri, 11 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
50 de ani de Bundeswehr
Michael Staack 
"Decisi pentru pace", acesta este motto-ul sub care actioneaza Bundeswehr - armata Republicii Federale Germania. Ieri s-au implinit 50 de ani de la infiintarea Bundeswehr. In calitate de instrument politic, Bundeswehr intentioneaza sa fie un ambasador al Germaniei care sa-si asume responsabilitati in cadrul comunitatii natiunilor, sa-si indeplineasca misiunile de mentinere a pacii si astfel sa intareasca pozitia politicii externe. La 50 de ani de la infiintare, Bundeswehr este perfect integrata in societatea germana si se bucura de o recunoastere internationala generala.
In 1955, la doar zece ani de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial, multi germani au respins ideea "reinarmarii" si s-au temut de continuarea traditiilor militare ale trecutului. Formarea Bundeswehr a trebuit sa tina seama de aceste temeri. Noile forte armate trebuiau sa se diferentieze de Wehrmacht-ul lui Hitler, care a ramas credincios Fuhrerului pana la sfarsit. Nu trebuia sa mai fie "un stat in stat" ci sa devina o armata intr-o democratie. Principiul "conducerii interioare", dezvoltat de Wolf Graf Baudissin (1907-1993), reformator militar, general in Bundeswehr si cercetator, solicita crearea unor militari inteligenti integrati in societate - "cetateni in uniforma". Implementarea acestui principiu nu a fost simpla la inceput datorita prezentei fostilor ofiteri Wehrmacht, insa dupa 50 de ani este clar ca Bundeswehr a cladit o noua traditie de succes pe baza principiului "conducerii interioare".
Conform acestui principiu, soldatul modern este un individ liber, cetatean si militar bine antrenat. "Cetateanul in uniforma", care se supune constient ordinelor legale venite de la un superior legal, este intentionat sa fie un soldat al pacii. Un astfel de soldat actioneaza din convingerea protejarii demnitatii umane. Toate misiunile Bundeswehr din afara granitelor solicita soldatilor sa dea dovada nu doar de profesionalism militar ci si de umanism si sensibilitate culturala.
In cadrul Bundeswehr, ordinele si ascultarea lor sunt legate de idea justitiei si legalitatii. Nu doar drepturile omului ci si legile internationale formeaza principiile calauzitoare ale actiunilor militarilor germani. Fortele militare germane nu pot participa intr-un razboi de agresiune, conform articolului 26 din Constitutie.
Prin Bundeswehr, Germania a adus o contributie importanta la securitatea lumii libere in timpul Razboiului Rece. Noile unitati militare germane au fost deplin integrate in cadrul NATO. Prin intermediul NATO, Germania a reusit sa se intoarca in cadrul comunitatii tarilor democratice. Mai mult, a devenit statul cheie din punct de vedere strategic al Aliantei Nord Atlantice pe linia de diviziune dintre Vest si Est.
In vreme ce vechea Republica Federala era un importator de securitate, Germania unita a devenit un exportator de securitate. Pentru a-si pastra capacitatea de a actiona si a-si mentine aliatii pe scena internationala, Germania a trebuit sa-si revizuiasca atitudinea fata de folosirea instrumentului militar in cadrul politicii sale externe si de securitate. Curtea Constitutionala Federala a emis o decizie in 1994, prin care misiunile Bundeswehr in afara granitelor in cadrul NATO sunt declarate ca fiind compatibile cu Constitutia germana. Misiunile de acest gen au nevoie de aprobarea Parlamentului german.
Bundeswehr ramane o armata a aliantelor. Integrarea in NATO a fost completata, incepand din 1999 prin contributia sa la Politica Europeana Externa si de Securitate (ESDP). In cursul reformarii sale, Bundeswehr va avea o orientare din ce in ce mai multinationala si europeana. Aceasta inseamna ca Bundeswehr va indeplini capacitati specifice (transport naval strategic), va organiza alte capacitati impreuna cu partenerii sai (transport aerian strategic) sau isi va asuma responsabilitati in numele aliatilor sai (cum ar fi deminari sau protectie anti-chimica). Diviziunea activitatilor va implica aproape exclusiv parteneri europeni - ceea ce alaturi de dezvoltarea ESDP va duce la o europenizare a politicii de securitate.
Cresterea interconectivitatii cu unitati militare din alte tari europene indica faptul ca fortele armate aliate vor deveni din ce in ce mai dependente unele de alte pentru a duce la indeplinire operatiuni militare de succes. De aceea este sentiala dezvoltarea in comun si coordonat a strategiilor de politica externa si securitate alaturi de cele ale planificarii militare. Germania si Bundeswehr constituie parteneri puternici si respectati.
Profesorul Michael Staack este directorul Institutului pentru Relatii Internationale, Politici de Securitate si Legislatie Internationala din cadrul Universitatii Bundeswehr din M�nchen.
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
si daca va mai pune un nebun ca Hitler hamul pa capete tot asa o sa fii bre ?   de serios-glumetul
Eu nici acuma nu inteleg!   de FB
Ma imprastii de ras   de ak47
Bahh americani acum ati inteles?   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Presedintele    20 comentarii
  Ucraina, ceata grea la mal    6 comentarii
  Despre greva, cu respect    24 comentarii
  Protocoalele inversate    2 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Agricultura - munca de Flutur (120 afisari)
 Weekend cu Festivalul National de Teatru (66 afisari)
 Judith Miller spune un adio rece catre NY Times (41 afisari)
 Stiri pe scurt (38 afisari)
 50 de ani de Bundeswehr (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87964 sec.