Ziua Logo
  Nr. 3475 de miercuri, 9 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Stabilitate prin modificare
Mihai TANASESCU 
Anul 2005 a fost predominat de modificari multiple ale legislatiei fiscale, cu preponderenta ale Codului fiscal. Lipsa de viziune a actualului Guvern, care a condus la instabilitate si la haos, nu este o noutate. In decursul timpului, s-au scris si s-au facut referiri numeroase la acest subiect, iar efectele instabilitatii fiscale au fost simtite de fiecare dintre noi. Acum este important sa analizam "stabilitatea" viitoare a Codului fiscal, document care inca nu a fost definitivat pentru anul 2006.
Bugetul pentru anul viitor a intrat deja in dezbaterea parlamentara fara sa cuprinda modificarile recente aduse sau prognozate pentru Codul fiscal pe 2006. Poate fi considerat un buget stramt, un buget neconform cu ceea ce Guvernul va intentiona sa modifice prin Codul fiscal al anului 2006, un buget care nu rezolva nici pe departe problemele serioase din educatie, administratie si sanatate.
Anul 2006 presupune, cel putin la nivel declarativ, o noutate deosebita. Cu mult elan si entuziasm vicepremierul Copos anunta ca veniturile din agricultura vor fi impozitate si ca ele se vor regasi in noul Cod fiscal, care in mod cert va modifica si actuala schita de buget propusa Parlamentului. Aceasta veste, a impozitarii veniturilor din agricultura va crea o puternica reactie negativa din partea celor care locuiesc in mediul rural, avand in vedere nivelul propus: de zece ori mai mare decat in prezent. Mai grav este faptul ca reprezentantii actualului Guvern au uitat un lucru simplu: in actualul sistem acestia nu realizeaza venituri.
Ce-o vrea domnu' vicepremier sa impoziteze? Veniturile putine, de subzistenta, ale milioanelor de oameni sau poate ca doreste sa puna bir pe porci sau pe gaini, in asa fel incat bugetul sa se "indestuleze" din saracia taranilor. Oare aceasta sa fie solutia gasita de Guvern pentru cresterea veniturilor bugetului de stat dupa aplicarea cotei unice? Aceeasi cota unica datorita careia aceasta categorie sociala nu beneficiaza nici macar de un leu in plus la pensie sau la venit.
Totodata aflam, cu surprindere, ca in viziunea actualului Guvern mediul rural va fi in perioada urmatoare marele "aducator" de venituri la bugetul statului. Strategia fiscala a Romaniei urmareste oare distrugerea mediului rural si a celor care traiesc acolo?
Este de inteles ca un sector care are nevoie de sprijin financiar urias sa fie mai intai pus pe picioare si apoi impozitat. Niciodata nu pui carul inaintea boilor. Este un segment cu un potential enorm, dar care, potrivit politicii agrare actuale, va fi sufocat de biruri, iar consecintele vor fi dezastruoase pentru nivelul de trai, si asa scazut, al populatiei rurale. Guvernul nu ia nici o masura pentru dezvoltarea satului romanesc. Nici bugetul pe 2006, nici alte forme de stimulare nu sunt avute in vedere pentru ca agricultura romaneasca sa devina mai competitiva si mai activa in sporirea avutiei nationale. Guvernul vrea sa impoziteze ceva ce nu exista si, in loc sa-si recunoasca esecul, sa-l indrepte si sa rezolve problemele cetatenilor, inventeaza noi biruri asupra unor categorii de oameni necajiti si fara resurse financiare.
Si de parca nu ar fi fost suficient sa pui impozit pe veniturile agricole, actualul Guvern se straduieste sa scape inflatia din mana. Tinta pentru acest an nu a putut fi atinsa. Daca si la anul se va intampla acelasi lucru atunci, cu o inflatie in crestere si impozite mari, taranii vor constata in toamna ca, de fapt, au lucrat degeaba. Pot spera doar ca isi vor acoperi macar cheltuielile.
Vicepremierul George Copos este un om de afaceri de succes. La fel este si premierul Calin Popescu Tariceanu si multi alti distinsi domni din actualul Cabinet. Cota unica de 16% a fost eficienta pentru afacerile si buzunarele domnilor ministri, numai ca le-a creat o mare problema - o criza acuta a veniturilor la visteria statului. Si cum s-au gandit domnii ministri sa rezolve criza?
Ca in vremurile de mult apuse, ale anului 1907, pentru buzunarele boierilor, Tara plateste!
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
INTREBARE   de mteddy
Cu actuala politica fiscala au ajuns jos pe tavalug.   de Raquel
A r h i v a
  Cel mai puternic om din Romania    17 comentarii
  Transnistria nu crede in lacrimi    1 comentariu
  Autoritatea harului    16 comentarii
  Lustratie 2005 - ultimul episod    5 comentarii
  La judecata zilei    
  O groapa, doua gropi    2005-11-02
  FMI - un rau necesar    2005-10-26
  Romania si cresterea economica    2005-10-19
  O plimbare inutila    2005-10-10
 Top afisari / comentarii 
 "Poezia a iesit de mult din batistele udate cu apa de trandafiri" (201 afisari)
 Sulfina Barbu, regina baltilor (95 afisari)
 Asasini celebri in puscariile Romaniei (67 afisari)
 Cel mai puternic om din Romania (55 afisari)
 Firul STS (37 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.89910 sec.