Ziua Logo
  Nr. 3475 de miercuri, 9 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
De la cal, pe cai mari
Urzica - un presedinte pentru gimnasti
-- Singurul campion olimpic al Romaniei candideaza la sefia FRG
Una dintre cele mai prolifice federatii din Romania, cea de gimnastica, ce se mentine in varful ierarhiei la medalii olimpice si mondiale de mai bine de 15 ani are, paradoxal, cea mai stabila structura de conducere. Blamat, "tavalit prin cerneala", presedintele Nicolae Vieru, care a recunoscut candid ca a colaborat cu odioasa si neadormita Securitate pastoreste, de fapt, un viespar. Conflictele din gimnastica artistica feminina tin de o vreme capul de afis, iar dihonia a intrat si in tabara baietilor. In plus, aerobica bate la portile competitiei care se desfasoara sub semnul celor cinci cercuri ingemanate! "Ceva e putred in Danemarca!", susotesc cei tot mai putini care mai pun carca in acest sport tot mai greu. Hemoragia tehnicienilor spre alte zari mai poate fi stopata, iar banii pe care ii strange FRG pe imaginea sportivilor care isi frang oasele "pe aparate", nu prea ajung acolo unde trebuie: la cluburile cu sali nedotate, la antrenorii care muncesc pe doi lei noi, si nici la cei care transpira. Dupa modelul rusesc, unde presedinte a fost ales de curand fostul campion olimpic Alexei Nemov, colegul de generatie al primului si unicului nostru lider in aceeasi conjuctura, la baieti, normal, isi propune sa ia frailele FRG. Marius Urzica sustine ca este capabil sa aduca acest aer curat.
Ce sau cine te-a determinat sa candidezi pentru aceasta functie?
Ideea a venit de la mai multi antrenori care isi doresc schimbarea, care ma considera un lider, o persoana cunoscuta in lume, si, mai ales, respectata, in perspectiva unor usi deschise. Recunosc, am stat mult pe ganduri, dar pana la urma am decis sa intru in lupta. Una corecta, caracterizata de fair-play, ceea ce cred ca am dovedit si in cariera mea de sportiv. Nu am experienta in domeniul managerial, dar invat repede!
Care ar fi primul lucru pe care l-ai schimba?
Prioritatea ar fi cluburile, unde nu mai exista interes pentru aceasta disciplina. Baza de selectie mica, antrenori care pleaca afara, pentru ca aici nu au nici o perspectiva. Tehnicieni care devin, in timp, adeversari de temut pentru Romania! Dotarea salilor cu o aparatura cel putin decenta este iarasi un imperativ. Si cum toate astea costa mult, sunt dispus sa ma vand oricui din primii 300 din top-ul national! Bine, glumesc, dar cred ca daca o sa ma duc sa bat la usa celor mai bogati oameni din tara, iar ei o sa creada in mine ca pledez pentru o cauza dreapta, nu o sa fiu refuzat. In plus, sunt in continuare pentru modelul de pregatire centralizata la loturi. Asa exista concurenta, iar financiar ne putem permite. Numai ca intre antrenori, sportivi si medici trebuie sa fie o colaborare reala, adaptata la nevoile fiecaruia, cu respect reciproc! Deschiderea fata de mass-media este iarasi un punct nevralgic. Primul pas: un site in care sa informam opinia publica cu tot ce este de interes.
Ti-ai fixat o echipa?
As merge pe aceeasi structura: Adrian Stoica, secretar general, Anca Grigoras Mihailescu si Mircea Apolzan, directori tehnici. Au demonstrat ca isi fac bine treaba, sunt membri marcanti in organismele internationale. Numai ca este nevoie de un suflu nou si sa ne mai uitam si jos la cei care duc greul!
Cristina VLADU 
A r h i v a
  Gica Popescu: "Piturca va ramane selectioner"    1 comentariu
  Lupescu si-a gasit Nasul    2 comentarii
  Clujenii au probleme cu intrarea in Israel    3 comentarii
  Un om disperat    1 comentariu
  Moldovan ramane la "Poli" Timisoara    
  Hagi este rege in Banat    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 "Poezia a iesit de mult din batistele udate cu apa de trandafiri" (201 afisari)
 Sulfina Barbu, regina baltilor (95 afisari)
 Asasini celebri in puscariile Romaniei (67 afisari)
 Cel mai puternic om din Romania (55 afisari)
 Firul STS (37 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01335 sec.