Ziua Logo
  Nr. 3474 de marti, 8 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
CSI este un organism viu
Serghei V. LAVROV 
Dezvoltarea relatiilor cu tarile CSI este una dintre sarcinile prioritare ale diplomatiei ruse. Sunt convins ca acest lucru este valabil si pentru diplomatia partenerilor nostri din Comunitate. Noi suntem vecini, suntem uniti prin istoria si geografia comuna, prin cultura si relatii interumane. Tarile si popoarele noastre sunt unite prin numeroase legaturi care determina caracterul special al relatiilor dintre noi. In acest cadru se desfasoara interesele vitale ale statelor noastre, inclusiv cele economico-comerciale. Impletirea destinelor cetatenilor nostri se mentine, ea capata noi aspecte, cum ar fi migratia economica, a fortei de munca. Prin aceasta eu vad o dovada a faptului ca CSI este un organism viu, care continua sa se dezvolte corespunzator noilor conditii, cerinte ale timpului si dorintei oamenilor care populeaza acest imens spatiu geopolitic.
Comunitatea Statelor Independente si-a indeplinit rolul de instrument de reglare a relatiilor dintre noile state imediat dupa constituirea lor in locul fostei Uniuni Sovietice. Acum este necesar sa stabilim formele cele mai acceptabile si parametrii de dezvoltare si de adancire a proceselor integrationiste in spatiul nostru comun in masura in care fiecare dintre tari este gata pentru aceasta.
In apropiata perspectiva, directiile importante de colaborare a tarilor CSI vor ramane cu siguranta: colaborarea economica pe baza principiului integrarii la diferite niveluri si cu viteze diferite in asa-numitele formate mici, cu mutarea treptata a centrului de greutate spre sfera sociala si dezvoltarea economica; dezvoltarea colaborarii in domeniul umanitar, cum ar fi invatamantul, sanatatea, stiinta si cultura, asigurarea complexa a securitatii si a stabilitatii nationale, apararea suveranitatii de stat, a integritatii teritoriale si a inviolabilitatii frontierelor; lupta comuna impotriva noilor provocari si amenintari la adresa securitatii, pe care le reprezinta terorismul international, criminalitatea transfrontaliera, traficul de droguri, migratia ilegala.
Consideram Comunitatea Economica Euroasiatica (CE EuroAsia) ca reprezentand un nucleu firesc al proceselor integrationiste in cadrul CSI. Nu dorim sa pierdem timpul, dorim sa mergem inainte, sa acumulam o experienta pozitiva, care sa fie folosita ulterior. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca Spatiul Economic Unic este deschis tuturor celorlalte tari in masura in care sunt pregatite pentru aceasta.
Organizatia Acordului de Securitate Colectiva (OASC) reprezinta un factor din ce in ce mai important de asigurare a stabilitatii intr-o zona tot mai extinsa a spatiului CSI. Creste autoritatea sa internationala, fapt confirmat prin primirea OASC, in decembrie 2004, cu statutul de observator ONU. OASC doreste sa colaboreze cat mai strans cu ONU, OSCE, Organizatia de colaborare de la Shanghai, CSI, in problema asigurarii securitatii si stabilitatii regionale, inclusiv in ceea ce priveste mentinerea pacii, lupta cu noile provocari si amenintari. Sferele de colaborare in cadrul OASC se extind permanent, organizatia insasi capatand un caracter nou. O evolutie deosebit de dinamica cunoaste componenta militara a OASC, care cuprinde pregatirea in comun a cadrelor, stransa conlucrare in sfera colaborarii tehnico-militare pregatirea complexa pentru lupta a cadrelor militare din statele noastre, aplicatii comune. Pe baza OASC se dezvolta mecanismul de forte colective pentru interventii rapide.
Nu putem fi multumiti, atata timp cat pe teritoriul CSI mai exista conflicte nesolutionate. Raspunderea principala pentru solutionarea conflictelor de pe teritoriul CSI o au partile care sunt antrenate in ele. La randul sau, Rusia este gata sa-si ofere serviciile pentru ajungerea la solutii de compromis, care sa satisfaca partile in conflict, daca acestea sunt interesate. Asa tratam situatiile din Abhazia, Osetia de Sud, Nagorno Karabah.
Va reamintesc ca tarile CSI se afla la confluenta unor civilizatii. Mostenirea noastra culturala si istorica, experienta existentei in cadrul unui stat multinational, cu numeroase confesiuni religioase, creeaza premisele pentru ca noi sa avem o importanta contributie la mentinerea unei armonii intre civilizatiile lumii. Caracterul actual al acestei probleme se intensifica, inclusiv ca urmare a activitatii diferitilor extremisti si teroristi, care ar dori sa provoace divergente intre civilizatii. Sunt convins ca tarile noastre vor participa in mod activ la dialogul intre civilizatii, care se desfasoara in lume. La ONU se bucura de sustinere ideea formarii unei aliante a civilizatiilor. Si noi o sustinem activ. Aceste eforturi vor deveni parte componenta a frontului unic impotriva terorismului international.
Materialul sefului diplomatiei ruse este oferit in exclusivitate pentru ZIUA de catre Ministerul rus al Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
si sarpele cu clopotei...   de geek-a-contra
Carta CSI   de Vasile Teodorovici
A r h i v a
  Final de etapa in razboiul Basescu-Tariceanu1    14 comentarii
  Minoritatile nationale intre stanga si dreapta    6 comentarii
  Rusia la granita naturala a Romaniei    8 comentarii
  Datoria irakiana si lasitatea puterii    11 comentarii
  La judecata zilei    
  Universitarii din politica    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 More than 80% of education staff on strike (138 afisari)
 Greva in peste 80% din scoli (124 afisari)
 Rusia vizeaza o noua ordine mondiala (82 afisari)
 Rusia la granita naturala a Romaniei (79 afisari)
 A fost demolat spitalul in care a murit Elvis (67 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.93887 sec.