Ziua Logo
  Nr. 3474 de marti, 8 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Lavrov vine la Bucuresti fara Tezaur
Ministrul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, Serghei Lavrov, efectueaza azi o vizita la Bucuresti, la invitatia sefului diplomatiei romane, Mihai-Razvan Ungureanu. Vizita minsitrului rus se inscrie intr-un turneu care a cuprins Pristina si Belgrad. Programul sau la Bucuresti va include, potrivit MAE, convorbiri cu omologul roman, precum si primirea la premierul Calin Popescu-Tariceanu. Ministrul Serghei Lavrov nu se va intalni cu presedintele Traian Basescu, care va efectua azi o vizita oficiala in Slovacia, la invitatia omologului sau, Ivan Gasparovic. ZIUA va publica maine un interviu realizat in exclusivitate cu ministrul rus de Externe, in care vor fi abordate problemele fierbinti ale relatiilor romane-ruse, "subiecte" care nu se afla pe agenda oficiala a intalnirilor cu oficialii romani: tezaurul Romaniei, tinuturile romanesti pierdute dupa 1944, aspecte de ordin geopolitic, geostrategic si geoeconomic.
Tot in cursul zilei de azi se va desfasura dezbaterea "Rusia si Uniunea Europeana - o noua abordare", organizata de Grupul de dezbateri "Romania in politica internationala", grup fondat de Fundatia germana Friedrich Ebert si Institutul Ovidiu Sincai. Discutiile vor fi precedate de interventiile lui Alexei Gromiko, directorul adjunct al Institutului pentru Europa din cadrul Academiei Ruse de Stiinte si a prof. dr. Mihail E. Ionescu, directorul Institutului pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara.
Ce-a fost la Moscova
In urma vizitei la Moscova din 12 octombrie a ministrului de Externe al Romaniei Mihai R. Ungureanu, seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, raspunzand intrebarilor presei romane, a facut urmatoarele declaratii la conferinta de presa privind rezultatele discutiilor purtate.
SUA, Marea Britanie si Romania doresc stabilirea pentru Marea Neagra a unui statut similar celui pentru Marea Mediterana. Sunteti de acord ca navele sub pavilion englezesc sau romanesc sa circule liber pe Marea Neagra pentru a lupta impotriva terorismului?
Regimul de navigatie pe Marea Neagra este reglementat prin Acordul de la Montreau. Acolo se stipuleaza totul in legatura cu conditiile in care navele militare ale tarilor neriverane Marii Negre se pot afla in Marea Neagra.
In ceea ce priveste lupta impotriva terorismului si a raspandirii armelor de distrugere in masa, aceasta este o problema importanta. Noi sustinem in mod activ operatiunea "Eforturi active" in Marea Neagra, care se desfasoara pe linia NATO. Pentru Marea Neagra exista organizatia "BlackSeeFor". Aceasta a fost creata pentru a sustine securitatea in bazinul Marii Negre. In urma cu un an s-a adoptat hotararea privind completarea mandatului acestei organizatii cu lupta impotriva terorismului si a raspandirii armelor de distrugere in masa. In prezent, pe linia reprezentantilor fortelor maritime militare si a expertilor din Ministerul Afacerilor Externe si Ministerului Apararii are loc convenirea practicilor si a modalitatilor de realizare a acestor sarcini suplimentare pe care tarile "Blackseefor" le-au adoptat in unanimitate. Aceste tari au toate fortele si mijloacele necesare pentru a efectua o patrulare corespunzatoare, iar in caz de necesitate de a retine navele infractoare.
Sunt sigur ca noi putem face acest lucru in coordonare cu operatiunea pe care NATO o desfasoara in Marea Mediterana, punand bazele unui schimb de informatii pentru a ridica eficienta, atat a operatiunii pe care o desfasoara NATO, cat si a operatiunii pe care o vor desfasura in Marea Neagra tarile membre ale "BlackSeeFor".
Intr-o serie de mijloace romanesti de informare in masa presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu a afirmat ca Rusia se comporta in Marea Neagra ca pe un lac rusesc. Mai apoi a spus ca in Rusia nu exista democratie. Este ingrijorata Rusia de afirmatiile presedintelui Romaniei? Ati discutat acest lucru astazi?
Relatiile noastre cu Romania nu se bazeaza pe ceea ce scrie presa, ci pe ceea ce discutam direct cu Traian Basescu, presedintele Romaniei, si cu M.R.Ungureanu, ministrul de Externe al Romaniei. Nu vedem nici un fel de obstacol pentru colaborarea cu Romania, inclusiv pentru colaborarea in zona Marii Negre. (D.E.)
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Vine fara tezaur ? atunci la ce mai vine ?   de underinfluence
Daca venea cu tezaurul nu mai ateriza la Bucuresti.   de Aladin
adica vine cu mina-n curte :-)   de buratino
Tezaurul e mincat demult....   de traktorist
Bravo Basescu   de joe florea
..."Pulpa lui cea de Tezaur.. imbracata'n fir de aur.." - Soarta Tezaurului pierdut.. ? Misterul e de mult ELUCIDAT.. !!   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Bodu invins de Becali    4 comentarii
  Rusia vizeaza o noua ordine mondiala    3 comentarii
  A unsprezecea noapte de groaza    70 comentarii
  Greva in peste 80% din scoli    4 comentarii
  Metrou intarziat    
  Functionari publici in greva japoneza    1 comentariu
  Hagi: "Public e, sunt si bani..."    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 More than 80% of education staff on strike (138 afisari)
 Greva in peste 80% din scoli (124 afisari)
 Rusia vizeaza o noua ordine mondiala (82 afisari)
 Rusia la granita naturala a Romaniei (79 afisari)
 A fost demolat spitalul in care a murit Elvis (67 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00905 sec.