Ziua Logo
  Nr. 3473 de luni, 7 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
Lavrov, Belgrad-Bucuresti
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov va veni maine la Bucuresti intr-o vizita oficiala, informeaza Rompres. Discutiile sefului diplomatiei ruse cu oficialii romani vor aborda si subiectul Transnistriei, in cursul acestei saptamani fiind asteptat la Bucuresti si ministrul ucrainean de Externe Boris Tarasiuk. ZIUA va publica un interviu in exclusivitate cu ministrul rus de externe, interviu care va aborda "subiectele" fierbinti ale relatiei Bucuresti-Moscova. Lavrov a inceput, ieri, o vizita de doua zile in Serbia-Muntenegru si provincia sarba Kosovo, pentru a discuta pe marginea viitorului statut al provinciei divizate etnic intre sarbi si albanezi, informeaza Rompres. In timpul vizitei, ministrul rus a planificat o intalnire cu oficiali de varf din Belgrad si Podgorica, capitala Muntenegrului, dar si cu liderii albanezi, in Pristina, capitala provinciei Kosovo, care, inca, oficial face parte din uniunea statala Serbia-Muntengru, dar care este condus de ONU si NATO din 1999. Belgradul nu mai are practic nici o autoritate asupra provinciei Kosovo, dar doreste sa pastreze macar un control formal asupra acesteia, in timp ce conducerea albaneza a provinciei, locuita majoritar de musulmani, insista pe obtinerea independentei depline. Consiliul de Securitate al ONU a fost de acord sa inceapa negocierile privind solutionarea statutului regiunii la sfarsitul acestei luni. Rusia joaca un rol semnificativ atat in Consiliul de Securitate, unde are drept de veto, cat si in Grupul de Contact pentru Kosovo, format din diplomati europeni si americani al caror rol este sa ofere consiliere in vederea rezolvarii problemei. (D.E.)
Iuscenko, amarat
Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, vorbeste "cu amaraciune" despre fostii sai parteneri politici, la un an dupa "revolutia portocalie", care l-a adus la putere. El apreciaza, insa, ca etapele dificile ale procesului au fost depasite si confirma categoric orientarea europeana a tarii sale. "Esecul consta in faptul ca mai multe persoane, foarte importante pentru �revolutia portocalie�, au redevenit oameni obisnuiti", a declarat Iuscenko, referindu-se la fostul premier, Iulia Timosenko, noteaza Mediafax.El a numit-o la conducerea Guvernului in februarie, la putin timp dupa investirea sa in functie, dar a demis-o dupa sapte luni, pe fondul luptelor pentru putere si al acuzatiilor reciproce de coruptie in cadrul echipei guvernamentale. "Dupa victoria noastra minunata s-a dovedit ca multe persoane ce formau echipa nu au reusit sa se integreze in functiile pe care le ocupau", preferand sa apere interese economice private sau "propriile ambitii" in vederea legislativelor din martie 2006. "Daca as fi stiut acest lucru despre unii dintre ei acum 15 luni, as fi actionat diferit. Cred ca as fi modificat unele numiri in functie. S-a mizat pe caii gresiti si s-a pierdut mult timp", a comentat liderul de la Kiev. (D.E.)
Carte la Casa Titulescu
Volumul "Kin-State Involvement in Minority Protection. Lessons learned" va fi lansat azi la orele 14:00 la sediul Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale (ADIRI), Casa Titulescu. La lansarea vor participa Marko Bela, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul culturii, invatamantului si integrarii europene, Alain Chablais - membru al secretariatului Comisiei de la Venetia, responsabil cu problematica minoritatilor si Michael Einik, ambasador din partea Centrului Regional Project on Ethnic Relations si Bogdan Aurescu, presedinte al sectiei de Drept International - ADIRI. (D.E.)
Minoritatile si Europa
Conferinta "Subsidiaritate si autoguvernare in Uniunea Europeana - regiuni locuite de minoritati intr-o Europa extinsa" isi demareaza astazi lucrarile la Hotelul Residence din Bucuresti. Organizata de Institutul Robert Schuman si Centrul International de Formare Europeana de la Nisa, conferinta amintita isi propune sa analizeze situatia minoritatilor nationale din statele europene. La lucrari vor participa Kinga Gal, deputat in Parlamentul European din partea Ungariei, Michael Ebner, deputat in Parlamentul European din Tirolul de sud - Italia si Marko Bela, din partea Guvernului Romaniei. (D.E.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Iuscenko amarit ...   de Seherezada
A r h i v a
  Azerbaidjan: alegeri cu nuante orange    
  Confruntarea celor doua Americi    
  Washingtonul vrea explicatii    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Blestemul lui Otzi, Omul Gheturilor (130 afisari)
 Zsolt Nagy, ungurul de serviciu non-stop (116 afisari)
 Dezbatere nationala: Satul romanesc la rascruce (63 afisari)
 Batalia gigantilor pentru aviatia militara romaneasca (38 afisari)
 Programe TV (37 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01552 sec.