Ziua Logo
  Nr. 3473 de luni, 7 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Simbolica "Telefonului"
Red Apple 
Ce a fost saptamana trecuta?
In decembrie 2004 candidatul la presedintie al Aliantei DA a castigat alegerile. Uitandu-ne la acel moment, ne aducem aminte motivatiile acestui succes.
Daca PSD ne-a vorbit in principal despre fapte - realizate sau de realizat - si in plan simbolic nu a adus in discutie decat frica de schimbare, Alianta ne-a propus simboluri - Dreptate si Adevar - vorbind despre viitor, speranta si schimbare, iar in domeniul faptelor despre cota unica.
Valorile pe care s-a bazat Alianta in campania electorala sunt cele ale dreptatii, reflectate in lupta anticoruptie si ale prosperitatii, reflectate in noua viziune fiscala si intr-o constructie bugetara mai clara si mai eficienta.
In saptamana care a trecut, cele doua valori de baza promovate de guvernarea Aliantei, cele care faceau plauzibil acest proiect politic, au avut mult de suferit.
In primul rand "dreptatea", caci cazul telefonului nu se refera in primul rand la persoane sau fapte, ci la principii. Principiul neinterventiei politice in actul de justitie pare a fi fost incalcat tocmai de catre seful guvernului. Discutia despre continutul convorbirii dintre premier si procurorul general abate atentia de la problema de fond, aceea a legitimitatii si corectitudinii actului de justitie si a raportului dintre Justitie si politica. Fie ca i-a cerut sau nu sa intervina, premierul si-a folosit pozitia institutionala pentru a "transmite" o preocupare referitoare la un caz aflat in atentia Justitiei. Aceasta este esenta problemei.
Dezvoltarile ulterioare, implicarea unor persoane adiacente acestui scandal, au risipit inca o data sansa pe care o avea Romania de a dezbate responsabil despre principii si institutii, ajutand la maturizarea societatii.
Din punct de vedere tactic, aceasta dezbatere se bazeaza pe o serie de elemente care au ajutat la plasarea temei pe agenda publica.
Trecerea la ora de iarna, care are ca efect cresterea numarului de telespectatori la orele serii, si lansarea mesajului pe doua canale cu audiente complementare au facut ca aceasta tema sa nu mai poata fi evitata de mass-media.
Strategia de contracarare a acestei teme de catre premier nu a facut decat sa ii creasca importanta si sa centreze atentia mass-media asupra desfasurarilor si a persoanelor implicate. De exemplu, prezenta premierului la Clubul Roman de Presa a crescut nu numai atentia opiniei publice ci a si ridicat miza, in conditiile in care orice sondaj de opinie telefonic i-ar fi aratat ca oamenii sunt dispusi sa ii treaca cu vederea acest gest daca l-ar fi recunoscut si daca ar avea performante privind nivelul de trai.
Al doilea element central din esafodajul victoriei Aliantei, prosperitatea, a fost lovit chiar in premisele sale.
Intai de toate, cota unica a fost atacata de insasi Banca Centrala prin vocea economistului sef. Valentin Lazea a spus transant ca introducerea cotei unice a dus la un deficit bugetar de peste 700 de milioane de euro, contrazicand pozitia Guvernului Tariceanu.
Pe de alta parte, noua strategie fiscala, pe langa faptul ca este haotica, lucru perceput in permanenta sovaiala a ministrului de Finante, ii loveste in primul rand pe cei pentru care Alianta a avut cele mai consistente mesaje, pe cei cu studii superioare. Cadrelor didactice, cei care sunt producatori ai electoratului Aliantei, li se acorda un buget mult sub cel promis in campania electorala. Si asa apare o alta problema de fond, aceea a angajamentelor responsabile, si mai ales a promisiunilor indeplinite, singurul criteriu de evaluare a clasei politice.
Toate cele petrecute in ultima saptamana ne fac sa tragem o concluzie destul de dureroasa pentru Romania. Putem stabili standarde si reguli foarte clare dupa care sa functionam numai in urma unor precedente nedorite.
Urmarea acestor "dezbateri":
1.Strategia "batista pe tambal", pe care o putem recunoaste rapid in primele zile ale saptamanii printr-o liniste asurzitoare asupra subiectului. Este strategia perdanta in care lucrurile raman asa cum au fost, toata lumea pierde.
2.Strategia "dezbaterii mature" care se va concretiza cu decizii politice si institutionale, care pot duce la schimbarea vechilor si pernicioaselor practici politice.
3.Strategia "conflictului dambovitean", a meciului de cafteala de la periferie in care pumnii, injuraturile si rudele sunt pomenite ca la meciurile de divizia C. E o posibilitate de care ar trebui sa se fereasca toti cei implicati caci nu va rezolva nimic, mai mult, toata lumea va pierde, macar din "imagine".
Ce va fi?
* Guvernul Tariceanu se confrunta, in premiera, cu o greva a cadrelor didactice.
* Redeschiderea unor dosare de catre procurori va provoca alte valuri pe scena politica.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
marul otravit   de Sema
A r h i v a
  Intifada europeana?    10 comentarii
  Prometri se nobli, tenir se burjoa!    4 comentarii
  Rusia vrea sa-si recupereze spatiul post-sovietic pierdut    4 comentarii
  Profetii despre "calul troian"    9 comentarii
  O editie critica exceptionala    3 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Naravurile se deprind repede    2005-10-31
  Cearta din Alianta se ascute    2005-10-24
  Congresul neterminat    2005-10-17
  Reforma clasei politice din afara partidelor    2005-10-10
  Fuziunea "Bratienilor" cu Dan Voiculescu    2005-10-03
 Top afisari / comentarii 
 Blestemul lui Otzi, Omul Gheturilor (130 afisari)
 Zsolt Nagy, ungurul de serviciu non-stop (116 afisari)
 Dezbatere nationala: Satul romanesc la rascruce (63 afisari)
 Batalia gigantilor pentru aviatia militara romaneasca (38 afisari)
 Programe TV (37 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.28509 sec.