Ziua Logo
  Nr. 3472 de sambata, 5 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
DNA redeschide dosarul "Zambaccian"
Dosarul "Zambaccian", care priveste modul in care presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a achizitionat un teren la un pret subevaluat, a fost redeschis, ieri, de procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA). Potrivit purtatorului de cuvant al DNA, Alina Tonigaru, decizia de redeschidere a dosarului nu a fost luata in lumina unor noi indicii sau probe aparute in cauza, ci pentru ca "initial nu au fost facute cercetari pe fondul cauzei", a precizat Tonigaru. Totodata, aceasta a mentionat ca verificarile vor fi efectuate nu numai pe fondul problemei, ci si in ceea ce priveste modul in care vechiul Parchet National Anticoruptie (actualul DNA) a inchis anul trecut dosarul "Zambaccian".
"Pret de 25 de ori mai mic"
Dosarul a fost deschis in vara anului trecut, in urma unei sesizari facute de deputatul liberal Mona Musca. Potrivit acesteia, Nastase ar fi cumparat in 1998 un teren la un pret de 25 de ori mai mic decat cel real. In sesizare se solicita cercetarea legaturii dintre achizitionarea de catre Adrian Nastase, pe atunci prim-vicepresedinte PDSR si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, a unui teren al fostului deputat PDSR Gabriel Bivolaru si sustinerea pe care acesta a primit-o de la Nastase in timp ce era cercetat penal, in 1997. Obiectul tranzactiei a fost un teren de 700 de metri patrati in strada Zambaccian, pe care Bivolaru l-ar fi vandut in 1996, soacrei sale, la pretul de 11.000 de dolari, "de 25 de ori mai mic decat pretul real, de piata, al terenului". Dupa doi ani, adica in 1998, terenul a fost cumparat de Athena Marianthi Teodoru, care l-a vandut cabinetului de avocatura "Adrian Nastase", se mai arata in sesizare.
"Solutia data a fost gresita"
Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, declara, imediat dupa investirea sa in functie, ca in dosarul Zambaccian a fost data o solutie gresita din punct de vedere procedural. Conform declaratiilor lui Daniel Morar, solutia PNA de anul trecut, a fost una gresita, cel putin din punct de vedere procedural. "Din punct de vedere procedural, solutia este gresita. Dosarul a fost inregistrat in penal, dar in penal nu exista o solutie data in cauza, pentru ca dosarul s-a trecut in alta parte, utilizand o institutie care nu exista si s-a dat solutie acolo. Sunt chestiuni tehnice", a precizat seful DNA. Tot la acea data, Morar a admis ca a fost contactat de Adrian Nastase, caruia i-ar fi spus doar ca inca nu a fost redeschis dosarul al carui obiect este.
Pe de alta parte, liderul PSD, Adrian Nastase a precizat, intr-un comunicat ca sesizarea facuta de Mona Musca a fost realizata in context electoral, iar termenii folositi au fost vagi si incompleti. Totodata, in comunicat se arata ca ancheta initiala a PNA nu a ajuns niciodata la probleme de fond, iar redeschiderea dosarului are in vedere doar "concordanta dintre decizia initiala a procurorilor si prevederile din codul de procedura penala", se mai afirma in comunicat. (V. RASCANU)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Termenul rezonabil , conditie esentiala   de ursu livia
Zambaccian   de indel
Nastase   de cosor ion
A r h i v a
  Acuzele lui Patriciu, verificate de CSM    
  Sentinta in cazul ANAF-Becali se da luni    
  Noi acuzatii pentru Melinescu    
  Apel in cazul Paunescu    2 comentarii
  Directorul agentiei Romnet, audiat in dosarul stenogramelor PSD    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Programe TV (186 afisari)
 Procesul lui Saddam Hussein (117 afisari)
 Mircea Vulcanescu (62 afisari)
 Cine l-a asasinat pe Yitzhak Rabin? (38 afisari)
 "Suveica" Buruiana (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00922 sec.