Ziua Logo
  Nr. 3472 de sambata, 5 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
"Suveica" Buruiana
-- Sotul deputatei PRM Daniela Buruiana (foto), Alexandru Aprodu Buruiana, este coordonatorul unui grup de "afaceristi" care produce pagube de miliarde de lei * Pentru a obtine sume importante, ei se folosesc de file cec fara acoperire si de un sistem de societati comerciale create special pentru aceste operatiuni * Clanul Buruiana scapa de rigorile legii din doua motive: lacunele existente in legislatie si "relatiile" deputatei in Politie si Justitie * Clanul a mai fost in vizorul autoritatilor, dar a scapat, in mod misterios, basma curata
ZIUA Foto
Procedurile judiciare prea lungi permit asa-zisilor oameni de afaceri sa pacaleasca persoane care doresc sa faca afaceri corecte. Daca la procedurile lente ale justitiei se adauga si un pic de "protectie parlamentara", cel pacalit nu are nici o sansa sa-si mai recupereze vreun ban din paguba produsa de "oamenii de afaceri". Un asemnea caz s-a intamplat la Craiova, unde sotul deputatei PRM, Daniela Buruiana, Alexandru Aprodu Buruiana a reusit sa-i induca in eroare pe reprezentantii firmei SC Muntenia Trading SA din Bucuresti si sa provoace o paguba de peste cinci miliarde de lei. Cei implicati, in frunte cu sotul deputatei Buruiana, au comis o serie de infractiuni grave, pentru a pune mana pe banii firmei bucurestene. Ei au reusit sa scape din cauza lacunelor din legislatie, dar si datorita pozitiei de deputat a sotiei lui Alexandru Buruiana. Pentru a realiza "teapa", gasca lui Buruiana s-a folosit de mai multe file cec fara acoperire si a implicat, ca giranti, mai multe firme cu sediul social in Craiova si Ramnicu Valcea.
Momeala craioveana
Afacerea s-a parafat in anul 2003, odata cu semnarea unui contract comercial (nr. 175/2003) pentru compensarea unor datorii vechi intre patru agenti economici - SC Servtrans Invest SA - Bucuresti, SC Stimet SA - Sighisoara, SC Muntenia Trading SA - Bucuresti si SC M Vip Oil SRL - Craiova. In numele firmei "tepare", SC M Vip Oil SRL, contractul a fost semnat de sotul deputatei PRM, Daniela Buruiana, Alexandru Aprodu Buruiana, acesta legitimandu-se cu un pasaport diplomatic.
Conform datelor aflate in baza de date a Oficiului National al Registrului Comertului, SC M Vip Oil are un singur actionar, care este si administratorul firmei, un anume Ion Mircea Popescu, apropiat al familiei Buruiana. In realitate insa, Popescu este doar o marioneta, iar contractele sunt negociate si semnate de Buruiana. O alta societate folosita in aceasta inginerie financiara este cea a sotiei lui Ion Mircea Popescu, Daniela Popescu. Aceasta este actionar unic si administrator al firmei SC Ro Ban SRL, care are sediul social tot in Craiova. Din suveica organizata de gasca lui Buruiana a mai fost implicata si societatea SC Sirodan SRL din Ramnicu Valcea, in calitate de emitent a unor file de cec. Prin aceasta manevra artizanii afacerii au reusit sa evite invinuirea penala.
Initial s-a executat o compensare in valoare de 1,5 miliarde de lei, prin acest gest creandu-se, de catre firma SC M Vip Oil SRL impresia de prosperitate. In urma acestei manevre menite sa induca in eroare partenerul, firma pagubita, SC Muntenia SA, a continuat livrarile si a initiat in paralel demersurile pentru o noua plata prin compensare de catre SC M Vip Oil SRL. Cei de la firma bucuresteana au intrat la banuieli abia cand suma datorata de clanul Buruiana a ajuns la 5,12 miliarde de lei.
Tentaculele Buruiana
Dupa castigarea increderii partenerilor, reprezentatul SC M Vip Oil SRL a trecut la a doua etapa si, in urma unui scenariu bine pus la punct, a initiat un sistem "suveica" pentru a-si pacali partenerul de afaceri. Din acest sistem fac parte cele patru firme, SC Sirodan SRL din Ramnicu Valcea care emite sapte file de cec fara acoperire, dar care sunt girate in prima etapa de SC Ro Ban SRL din Craiova, al carei asociat unic si administrator este sotia patronului de la SC M Vip Oil SRL. Dupa aceasta scrisoare de girant apare in final si firma M Vip Oil SRL, care gireaza la randu-i, filele de cec emise fara acoperire. Ultima firma din sir este firma pagubita, adica Muntenia Trading SA. Lovitura in aceasta afacere este data de faptul ca actul emis de SC M Vip Oil SRL, in calitate de girant, nu este penal, iar plangerea penala poate fi facuta doar de girantul initial, SC Ro Ban SRL. SC Ro Ban SRL nu este interesat de asemenea initiativa, doar actionarul si administratorul acestei societati comerciale este sotia patronului firmei care a beneficiat de cel 5,12 miliarde de lei. In plus, firma care a emis filele de cec fara acoperire, file scoase din circulatie, si emise de un tragator aflat in interdictie bancara, a intrat in procedura de faliment.
Dupa prima incidenta la decontarea filei de cec, patronul firmei M Vip Oil SRL, dar si imputernicitul Buruiana sunt anuntati sa retraga respectivul instrument de plata, dar ei refuza si chiar mai folosesc alte sase file de cec fara valoare. Din informatiile noastre, SC M Vip Oil SRL a mai tepuit si alte firme folosindu-se de aceeasi metoda.
Justitia SRL
Reprezentantii firmei pagubite au decis, dupa o serie de negocieri cu "tepuitorii", sa depuna o plangere penala la Parchetul de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti. Dosarul a fost inregistrat cu numarul 301 din data de 10 august 2004. Teparii au fost acuzati de asociere in vederea comiterii de infractiuni, iar probele depuse la dosar constau intr-o serie de documente - file cec ale caror data de emitere coincide cu data inceputului interdictiei bancare, ceea ce dovedeste o premeditare din partea emitentului, datele celor patru societati implicate in "suveica" Buruiana, date privind sumele inscrise pe filele de cec si pe bilete de ordin, sume care depasesc cu mult datoria catre primul girant si valoarea rulajului conturilor curente. Dosarul este plimbat, de aproape un an si jumatate, intre doua institutii: Politia si Parchet. Ofiterii de politie implicati in acest dosar sunt de parere ca pagubitii vor ramane cu o gaura de peste cinci miliarde de lei in contabilitate.
Firma bucuresteana, in paralel cu demersul amintit mai sus, a introdus si o actiune civila sub forma de "somatie de plata". Aici a avut mai mult succes si a obtinut o sentinta favorabila, adica o sentinta definitiva de executie. Insa chichitele avocatesti le permit teparilor sa se ascunda in spatele legii si sa instraineze bunurile din care pagubitii ar putea recupera partial suma revendicata.
Recidiva M Vip Oil
In urma cu un an, consilierii de la Directia de Control Fiscal a Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj a descins la firma M Vip Oil SRL pentru o verificare de rutina. Specialistii finantelor au fost uimiti de ce au gasit in actele firmei reprezentate de sotul deputatei Buruiana. Un prim rezultat a evidentiat o gaura la bugetul de stat de peste sapte miliarde de lei, scotand totodata la iveala firme fantome care erau plasate in mai multe judete. Reprezentantii firmei au fost acuzati de Finantele Publice ca au efectuat cu buna stiinta inregistrari inexacte si fictive avand drept consecinta denaturarea veniturilor, cheltuielilor, a rezultatelor financiare, precum si a elementelor de activ si de pasiv, fapta care intra sub incidenta Legii contabilitatii. In cercetarile finantistilor doljeni au fost implicati colegii lor din Targu-Neamt, Hunedoara, Ramnicu-Valcea, Ploiesti, Suceava, Baia-Mare, Alexandria, Bacau si Drobeta Turnu-Severin.
Clanul Buruiana a efectuat, prin Institutul de Management si Informatica, o serie de operatiuni de compensare, cu creante create artificial prin emiterea de facturi catre firmele aflate in sfera lor de interese. Documentele respective au fost ulterior anulate prin stornare, astfel, firma M Vip Oil SRL a reusit sa puna mana pe sume importante de bani prin realizarea unor creante fictive. Prin aceasta manevra, oamenii lui Buruiana au transformat firmele fictive in clienti carora M Vip Oil SRL trebuia sa le returneze sumele initiale inscrise pe facturi fiscale.
Iata una dintre firmele "fantoma" folosite de reprezentantii M Vip Oil SRL pentru a-si insusi banii din bugetul statului: SC Larona Impex SRL, de la care clanul Buruiana a cumparat aparate electrice de sudura si dozatoare de bere si care initial se numea SC Gresita&Company SRL. Ulterior, societatea a fost cumparata de o anume Oana Roxana Ilcau, iar in acest moment, conform datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, firma este dizolvata de drept, conform Legii 359 din 2004, dupa ce certificatul de inmatriculare nu a fost preschimbat in termenul legal. Curios este ca, in timpul cercetarilor, Oana Roxana Ilcau a fost de negasit de catre politisti. O alta firma folosita de gasca lui Buruiana este SC Denim SRL, tot din Craiova. SC M Vip Oil SRL a cumparat, in acte, de la aceasta firma compresoare de aer si traductoare pneumatice in valoare de peste 2,5 miliarde de lei, pentru care a fost returnata, ilegal, taxa pe valoare adaugata in valoare de 415 milioane de lei. In timpul anchetei, asociatul unic al firmei Denim SRL, a declarat ca nu a avut nici o relatie comerciala cu SC M Vip Oil SRL. Nici in contabilitatea firmei respective nu s-a gasit vreun document care sa ateste tranzactiile invocate de reprezentantul firmei M Vip Oil SRL. Intr-o situatie similara se afla si societatea Prenses International SRL din Craiova, cu care in acte s-au derulat afaceri de ordinul miliardelor.
Tipografia tatalui vitreg
O alta inginerie financiara, derulata prin firma M Vip Oil SRL, este tranzactia realizata intre patronul societatii, Ion Mircea Popescu si tatal lui vitreg, Ion Dogaru. Utilaje tipografice - obiectul unor tranzactii fictive - in valoare de 3,6 miliarde de lei au fost plimbate din Slatina in Bacau si trimise, pana la urma la firma lui Popescu in Craiova. Ulterior, acesta a instrainat bunurile respective firmei sotiei sale, SC Ro Ban SRL. Iata calea tipografiei in contabilitatile firmelor din sfera de interese a clanului: societatea comerciala apartinand tatalui vitreg al lui Popescu, SC Agrodan SRL, a vandut firmei Agro-Cat din Bacau. Despre aceasta se spune ca ar fi tot o firma controlata de clan. Firma bacauana a vandut utilajele tipografice catre firma M Vip Oil SRL, care le-a instrainat ulterior SC Ro Ban SRL. Pentru ca circuitul sa fie complet, controlul financiar a descoperit ca tipografia a fost initial proprietatea firmei fantoma Larona Impex SRL. Prin aceste tranzactii fictive, M Vip Oil SRL a reusit sa castige sume importante de bani, prin neachitarea obligatiilor catre bugetul statului.
Bratul lung al clanului craiovean a ajuns in Bucuresti prin folosirea unor firme "fantoma", SC Marian&Son Trading SRL si SC Elefteria Comserv SRL. Aceasta din urma a fost dizolvata in cursul anului trecut. Conform verificarilor Comisariatului General al Garzii Financiare SC M Vip Oil SRL a tranzactionat, fictiv, peste patru miliarde de lei. Firmele din Bucuresti nu au putut fi identificate, actionarii acestora nefiind de gasit de catre autoritati, iar statul a fost pagubit cu peste 1,5 miliarde de lei prin neachitarea TVA. La aceasta suma se adauga si cele 400 de milioane de lei, reprezentand penalitatile si majorarile pentru intarziere pe care M Vip Oil SRL le are de achitat catre bugetul statului.
Luca ILIESCU 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
De ce ...   de Alcor
Porteret robot   de cetateanul turmentat
In sfarsit ceva palpabil si prognozabil   de gabriela2+1
Asta-i Primul Raspuns SRS la Comentariile/Acuzatiile TriNebunului   de atentie
Buruiana rea   de cosor ion
A r h i v a
  Noi violente la Paris    73 comentarii
  Scandalul CIA ameninta aderarea Romaniei    24 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Programe TV (186 afisari)
 Procesul lui Saddam Hussein (117 afisari)
 Mircea Vulcanescu (62 afisari)
 Cine l-a asasinat pe Yitzhak Rabin? (38 afisari)
 "Suveica" Buruiana (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01538 sec.