Ziua Logo
  Nr. 3472 de sambata, 5 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Semnificatia Uniunii Rusia-Belarus
David MARPLES 
Pe 21 octombrie a fost prezentat un proiect de Act Constitutional pentru o Uniune Rusia Belarus, uniune care ar avea doua organisme comune: o Camera a Reprezentantilor (cu 103 membri, dintre care 28 din Belarus) si o Camera a Uniunii (cu 36 de senatori si 36 de deputati, in numar egal din fiecare stat). Noul stat unional ar urma sa aiba un premier, insa este neclar daca va avea si un presedinte. Acest proiect va fi trimis spre analiza unui Consiliu Suprem al Uniunii si va fi, teoretic, sanctionat prin referendum in ambele state.
Dezvoltarea acestei Uniuni a starnit temeri ca Belarus si-ar putea pierde independenta. In orice caz, multi analisti raman sceptici in ceea ce priveste viitorul Uniunii Rusia Belarus (URB). Politologul rus Serghei Karaganov a sustinut ca URB reprezinta un instrument pentru legitimarea lui Lukasenko, insa reflecta si lipsa unei politici clare a Rusiei fata de Belarus. Figura cheie in formarea URB este un controversat secretar de stat Pavel Borodin, implicat intr-un scandal de spalare de bani in 2001, care a fost arestat in New York. Borodin l-a sfatuit pe presedintele Putin sa urmeze exemplul lui Lokasenko si sa organizeze un referendum pentru un al treilea mandat. Borodin mai sustine ideea unor alegeri in 2006, in urma carora Putin sa fie principalul candidat pentru presedintia URB, Lukasenko urmand sa candideze pentru postul de vice-presedinte. Astfel, Putin ar putea ramane presedinte pana in 2013.
Unul din misterele URB este constituit de lipsa publicitatii in legatura cu Actul Constitutional. Ar exista patru variante, nici una dintre ele nefiind facuta publica, in ciuda afirmatiilor legate de o dezbatere publica. Presedintele Partidului Civic Unit din Belarus, Anatol Liabedzka sustine ca discutia se poarta intre doua cercuri de putere: cel din jurul lui Putin si cel din jurul lui Lukasenko. Se pare totusi ca referendumurile nu vor avea loc inainte de 2006.
Un alt observator din opozitie, Uladzimir Hlod afirma ca analistii de la Moscova cred ca Lukasenko este inghesuit intr-un colt. Conform acestui scenariu ar avea trei optiuni: sa urmeze soarta fostului lider iugoslav Slobodan Milosevici, sa emigreze si sa-si incheie cariera politica sau sa se uneasca repede cu Rusia. In replica, Rusia are nevoie de URB pentru a legitima viitoarea cariera politica a lui Putin. URB ar putea extinde cariera politica a lui Lukasenko prin incheierea existentei independente a Belarus.
Generalul Valeri Fralu ofera o perspectiva diferita, sustinand ca opozitia din Belarus adera la ideea ca Rusia este un imperiu care incearca in mod constant sa gaseasca un raspuns la intrebarea cum sa ocupe Belarus. Astfel ca opozitia belarusa respinge cooperarea cu autoritatile ruse, alegand in schimb sa conlucreze cu opozitia rusa, desi este 100% dependenta de gazele ruse. Din acest punct de vedere, politica energetica rusa ar putea avea un impact critic asupra nivelului de viata din Belarus. Daca Lukasenko va fi incepartat in 2006, Fralu crede ca vor fi necesare cateva masuri in favoarea Rusiei. In calitate de stat dependent din punct de vedere economic, Belarus nu poate evita o astfel de evolutie, chiar avand aliati occidentali.
Confuzia totala asupra semnificatiei reale a URB este evidenta. In plus se adauga perspectiva oferita de Grigori Iavlinski, liderul partidului rus Iablonko, care sustine ca Rusia este multumita de regimul Lukasenko si orice idei ca Rusia ar putea sustine procese democratice in Belarus constituie simple iluzii. In orice caz, ar putea fi mai logic pentru Rusia sa-si exercite influenta asupra vecinului sau in absenta unei incorporari formale - mentinand doar perspectiva unei monezi unice si a unor legi de impozitare combinate in Belarus.
Din partea Belarusului, Lukasenko este atat arhitectul URB cat si figura centrala a independentei Belarus. Lukasenko apara rolul Bancii Nationale a Belarus si dreptul ei de a emite moneda, ceva ce el a legat dintotdeauna de problema suveranitatii. Lukasenko apara "drepturile nationale" ale tarii sale si a descris in cateva randuri atitudinea lui Putin fata de Belarus ca fiind "umilitoare" si "inacceptabila". Problema URB nu va disparea, insa nici nu se va lua o decizie prea curand, probabil datorita faptului ca ambele parti se simt mai confortabil in aceasta situatie. Singurul care crede cu adevarat in URB este Borodin.
Copyright Eurasia Daily Monitor Jamestown Foundation
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
urmeaza Romania si Ucraina   de underinfluence
A r h i v a
  Ziua mortilor    4 comentarii
  Mircea Vulcanescu    5 comentarii
  Statutul judecatorilor este una - iar statutul procurorilor alta...    1 comentariu
  Trambulina imperiala de la Nistru    1 comentariu
  La judecata zilei    2 comentarii
  Declaratia zilei    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Programe TV (186 afisari)
 Procesul lui Saddam Hussein (117 afisari)
 Mircea Vulcanescu (62 afisari)
 Cine l-a asasinat pe Yitzhak Rabin? (38 afisari)
 "Suveica" Buruiana (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.88366 sec.