Ziua Logo
  Nr. 3472 de sambata, 5 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Statutul judecatorilor este una - iar statutul procurorilor alta...
Serban ORESCU 
Indiscutabil, traficul de influenta este o forma de coruptie; numai ca un demers fara conotatii personale al primului-ministru (in speta domnul Calin Popescu Tariceanu) la procurorul general, domnul Ilie Botos, tine de normalitate. Spre deosebire de judecatori, procurorii sunt in principiu subordonati Executivului. Si aceasta nu numai acum si nu numai la noi. Este ceea ce par sa fi uitat cei care pana deunazi cereau demisia primului-ministru, invocand telefonatul acestuia cu procurorul general in momentul anchetarii omului de afaceri Dinu Patriciu. Nu fara motiv, deci, declara domnul Emil Boc, seful Partidului Democrat - care este si profesor de drept public - ca dansul ar fi procedat la fel, adica s-ar fi informat la procurorul general. Continutul convorbirii dintre premier si seful Parchetului Anticoruptie nu este cunoscut, dar nu-mi vine sa cred ca premierul a incredintat telefoanelor ceea ce l-ar fi putut compromite. Premierul sustine ca l-a sunat pe procurorul general Ilie Botos pentru a-i cere "informatii despre situatia juridica a cazului Patriciu si ca a cerut sa fie aplicata legea". Avem toate motivele sa-l credem. Fosta sefa a Cancelariei Prezidentiale, doamna Elena Udrea, insinuase cu cateva zile in urma ca premierul intervenise la Parchet in ziua arestarii domnului Dinu Patriciu in favoarea acestuia. Dar nici doamna Udrea n-a spus-o categoric... Sa fie pentru ca acea convorbirea dintre premier si presedintele statului fusese inregistrata, ceea ce ar fi echivalat cu recunoasterea ca serviciile secrete il urmareau chiar pe premier - ceea ce bineinteles ca ii convine presedintiei. Fapt este ca liberalii au luat, la 4 noiembrie consecutiv acestor evenimente, decizia sa ceara presedintelui Basescu schimbarea conducatorilor serviciilor secrete. "Ce coincidenta!" vor exclama unii... Domnul Tariceanu a refuzat sa faca o referire la pozitia prezenta a procurorului general.
Ce rezulta de aici? N-ar fi prima oara ca "aliatii" PD si PNL umbla cu dinamita, dar se anihileaza reciproc... Pana ce odata si odata unul il va face poate sah mat pe celalalt aliat, cu riscul de a se saborda.
Deocamdata, ruperii de nori ii urmeaza (dupa cum se pare) iarasi un cer senin. Presedintele Traian Basescu s-a intalnit joi dimineata cu premierul Tariceanu; ei au discutat despre felul in care ar putea fi reduse tensiunile iscate de episodul telefonului si nu despre posibila demisie a Guvernului...
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Indiferent ce statut au judecatorii sau procurorii   de GGane
A r h i v a
  Ziua mortilor    4 comentarii
  Mircea Vulcanescu    5 comentarii
  Semnificatia Uniunii Rusia-Belarus    1 comentariu
  Trambulina imperiala de la Nistru    1 comentariu
  La judecata zilei    2 comentarii
  Declaratia zilei    1 comentariu
  Decizia Guvernului de a renunta la acordul cu FMI - un act curajos    2005-11-03
  Statutul minoritatilor - prilej de acrobatii strategice din partea DA    2005-10-29
  Raportul Comisiei Europene privind Romania    2005-10-27
  Libertatea presei si drepturile omului    2005-10-22
  Starea invatamantului si demisia ministrului Miclea    2005-10-20
 Top afisari / comentarii 
 Programe TV (186 afisari)
 Procesul lui Saddam Hussein (117 afisari)
 Mircea Vulcanescu (62 afisari)
 Cine l-a asasinat pe Yitzhak Rabin? (38 afisari)
 "Suveica" Buruiana (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.28674 sec.