Ziua Logo
  Nr. 3471 de vineri, 4 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
10 ani dupa Rabin
In urma cu un deceniu, la 4 noiembrie 1995, a avut loc cea mai oribila crima politica din istoria natiunii israeliene: prim-ministrul Yitzhak Rabin a fost asasinat de un extremist evreu. Semnarea Acordului israeliano-palestinian de la Oslo a fost astfel torpilat si izbucnirea Intifadei a deschis o noua confruntare soldata cu mii de morti si raniti. Dalia Rabin, fiica fostului premier, a declarat: "Persista pericolul unei asasinari politice. O crima pe care nu ne-o imaginam ca poate avea loc in istoria natiunii noastre a avut deja loc, exista pericolul ca ea sa se repete". Astazi, va avea loc la mormantul lui Rabin din Cimitirul Eroilor de pe Muntele Hetzl din Ierusalim o ceremonie religioasa in prezenta numai a familiei decedatului. Ceremonia statala va avea loc luni 7 noiembrie, in prezenta lui Mose Katzav, presedintele Israelului si a prim-ministrului Ariel Sharon. Sambata 12 noiembrie, in Piata Malchei Israel din Tel Aviv, acolo unde a fost asasinat Yitzhak Rabin, se va desfasura o uriasa ceremonie, cu participarea fostului presedinte american Bill Clinton si a sotiei sale, Hillary, si a numerosi sefi de state, prim-ministri si alte personalitati din lumea intreaga. (Tesu SOLOMOVICI)
Ucraina respinge NATO
Parlamentul ucrainean nu a reusit, miercuri, sa ratifice un memorandum de intelegere cu NATO referitor la utilizarea avioanelor ucrainene de transport, relateaza Mediafax. Doar 207 deputati au votat in favoarea memorandumului de intelegere - o schita a textului acordului privitor la utilizarea aviatiei de transport strategice ucrainene in cursul operatiunilor si manevrelor NATO - in conditiile in care pentru ratificarea textului erau necesare minim 226 de voturi. Acest esec ilustreaza dificultatile politice cu care se confrunta pe plan intern regimul prooccidental de la Kiev, care doreste aderarea la Alianta. La Bruxelles, un purtator de cuvant al NATO a minimalizat acest esec, recunoscand totusi ca "nu este o veste prea buna". "Nu este sfarsitul lumii", a declarat Robert Pszczel, explicand ca documentul era destinat "facilitarii" utilizarii avioanelor de transport ucrainene de catre Alianta. (D.E.)
Prima zi a unitatii ruse
Pe 4 noiembrie, rusii vor sarbatori Ziua Unitatii Nationale pentru prima data, informeaza Rusia la Zi. Duma de Stat a declarat aceasta sarbatoare in amintirea zilei de 4 noiembrie 1612, cand trupele de voluntari, conduse de prosperul negustor din Njni Novgorod, Kuzma Minin si printul Dmitri Pojarski, i-au alungat pe invadatorii polonezi din Kremlin, moment care a marcat incheierea "Vremurilor Tulburi". Ideologii noii sarbatori cred ca aceasta ar trebui sa aminteasca tuturor rusilor indiferent de categoria sociala, etnica sau religioasa ca sunt o natiune comuna, cu o istorie si un viitor comun, scrie Izvestia. (D.E.)
NATO anima OSCE
Nici o organizatie nu poate face fata singura noilor provocari in domeniul securitatii, ceea ce face cooperarea intre agentii sa fie cruciala, a declarat ieri secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, informeaza Rompres. Alianta Nord-Atlantica si Organizatia pentru Securitate si Cooperare din Europa (OSCE), cu sediul la Viena, impartasesc aceleasi teluri si ar trebui sa coopereze mai strans pentru a le atinge, a afirmat Jaap de Hoop Scheffer in fata consiliului permanent al OSCE. "Mai mult decat oriunde in alta parte, potentialul cooperarii a fost demonstrat in Balcani", a mai spus el, dand ca exemplu succesul celor doua organizatii in prevenirea conflictelor in sudul Serbiei si in Macedonia. "Nicaieri in alta parte, eforturile OSCE si NATO nu au fost mai eficiente decat in sud-estul Europei, unde cele doua organizatii actioneaza impreuna de peste un deceniu pentru a mentine pacea, verifica acordurile privind controlul armelor si pentru a pune bazele unor guverne democratice si multietnice", a declarat la randul sau insarciantul cu afaceri al Casei Albe, Sharon White. (D.E.)
Roma versus Teheran
Italia a reactionat cu fermitate la declaratiile de zilele trecute ale presedintelui iranian, Mahmud Ahmadinejad, conform carora considera oportuna "stergerea definitiva a Israelului de pe harta geografica a lumii". Astfel, ieri seara, a avut loc in fata ambasadei Iranului de la Roma, o manifestatie de protest impotriva "gravelor, oribilelor acuzatii" ale liderului tarii arabe, considerate drept nu numai o insulta la adresa statului ebraic, ci si la adresa comunitatii internationale in sine. "Orice persoana din orice parte a lumii, care crede in valorile civilizatiei, ale convieturii pasnice, nu poate sa nu se simta ofensata si ingrijorata de aceasta atitutine", a afirmat, ieri, primarul Cetatii Eterne, Walter Veltroni. In ciuda diviziunilor politice din cadrul partidelor italiene, exacerbate de perioada electorala, stanga si dreapta din Peninsula isi unesc vocile in legatura cu o "indiscutabila sustinere a statului Israel", al carui drept de a exista - conform unei note oficiale - este incontestabil si inalienabil, neputand fi pus in discutie sau amenintat". (Claudia STANILA, Roma)
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
http://www.corriere.it/Primo_Piano/Politica/2005/11_Novembre/03/marcia.shtml   de Oriana
Iran versus Italia, la Teheran: "l-ati ucis pe musulmanul Edoardo Agnelli !"   de Oriana
Catre Duma de stat.   de alwis46
Roy. date despre carte   de lucid
10 ani dupa asasinarea lui Rabin, ce se mai stie de baiatul asasin?   de Oriana
Scoli iraniene... de kamikaze - International institute for Strategy (ISS) din Londra   de Oriana
Iran   de msd
"Roma versus Teheran", Claudia Stanila, ce treaba are Veltroni ???   de Oriana
A r h i v a
  Ucraina ataca Moldova cu un nou plan Belkovski    3 comentarii
  IPP a dus "Axa" la Bruxelles    
  De Szeged vede partea pozitiva a Transnistriei    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Legea mamei si copilului (182 afisari)
 Programe TV (71 afisari)
 Cade imperiul Micula (61 afisari)
 Asociatia "21 Decembrie" cere arestarea lui Tuculeanu (39 afisari)
 "Escrocul din Carpati", din nou in detentie (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01000 sec.