Ziua Logo
  Nr. 3470 de joi, 3 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
40% din romani traiesc ca in secolul XIX
-- Potrivit economistului-sef al BNR, Valentin Lazea, aproape jumatate din populatie nu beneficiaza de apa si canalizare * In opinia sa, infrastructura Romaniei este "in cea mai neagra catastrofa"
ZIUA FOTO
Mai mult de 40% din populatia Romaniei nu beneficiaza de apa curenta si canalizare, procentajul fiind mai coborat in mediul rural, unde doar putin mai mult de 20% din gospodarii au aceste facilitati, a declarat marti, la Sinaia, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, prezent la un seminar economic organizat de BNR si Alpha Bank, transmite Mediafax. "La infrastructura, Romania este in cea mai neagra catastrofa. Sunt adevaruri adanc ascunse sub pres, de care nimeni nu vrea sa vorbeasca si pe care unii factori de decizie nici macar nu le cunosc. Politicienii romani sunt in foarte mica masura economisti", a afirmat oficialul BNR. Lazea a prezentat statisticile europene, care arata ca infrastructura acopera intre 90% si 100% din gospodarii.
Romania este in coada listei, cu o pondere de 58% la apa curenta si 53% la canalizare, fiind plasata la distanta mare de penultima clasata, Turcia, unde 82% din gospodarii au apa curenta si 90% canalizare. De asemenea, Albania si Moldova au grade de acoperire de peste 90%. "Nu va mai vorbesc de infrastructura rutiera, unde avem cel mai mic numar de kilometri de autostrada din Europa si peste 40% din drumuri sunt impracticabile pe timp de iarna", a adaugat Lazea.
In opinia oficialului BNR, clasa politica trebuie sa-si asume alegerea de a merge in Uniunea Europeana cu aproape jumatate din populatie care traieste in conditii de secol XIX sau de a majora cheltuielile pentru proiecte in zona rurala si restructurarea agriculturii. El considera ca locuitorii din mediul rural ar trebui sa renunte la agricultura si sa fie reintegrati in proiecte de infrastructura.
In acelasi timp, economistul sef al BNR a facut o radiografie a gradului de pregatire a fortei de munca si a nivelului de exporturi cu o componenta inalta de tehnologie.
Romania se situeaza si la acest capitol printre cele mai slab cotate tari europene, cu o pondere a exporturilor de tehnologie inalta de numai 3% din total. La nivel educational, bugetul Romaniei se ridica la 3,5% din PIB, fata de media de 5,22% inregistrata in Uniunea Europeana, si doar 1,6% din populatia din segmentul de varsta 25 - 64 de ani participa la programe de formare continua, comparativ cu o medie de 9,9% in UE.
Cresterea veniturilor bugetare, o prioritate
Amanarea masurilor pentru majorarea veniturilor bugetare este inexplicabila, in contextul integrarii Romaniei intr-un spatiu economic care functioneaza pe un sistem cu incasari de minimum 35% din PIB si al constientizarii problemei la nivel politic, a mai spus Valentin Lazea. El a afirmat ca politica privind veniturile bugetare si implicarea statului in proiecte de dezvoltare ar trebui sa faca obiectul unei dezbateri publice, care sa vizeze inclusiv nivelul cotei unice de impozitare. Viziunea fiscala europeana presupune cheltuieli consistente ale statului pentru educatie si infrastructura. In raport cu tarile central si est -europene, Romania se apropie mai mult de Lituania, Azerbaidjan, Kazahstan si Albania, state cu venituri bugetare sub 30% din PIB, in timp ce Bulgaria, tara partenera la aderarea in UE, inregistreaza venituri la bugetul consolidat de 41% din PIB, a explicat oficialul BNR. In opinia sa, imbunatatirea colectarii nu va rezolva problema de fond a Romaniei, care are in prezent un sistem de taxe si impozite si o baza de aplicare insuficiente pentru atingerea nivelului de 35% din PIB. "Agentia Nationala de Administrare Fiscala a adus prin masuri serioase un surplus de 0,5% din PIB si, poate, cu eforturi foarte mari, ar putea aduce 1% din PIB, dar imbunatatirea colectarii nu rezolva problema", a opinat Lazea. El considera necesar un dialog public si o responsabilizare privind modelul aplicat, respectiv un buget strans, cu putine proiecte publice sau o reforma fiscala care sa ofere posibilitatea unor programe de dezvoltare dupa model european. (A.M.V.)
 Comentarii: 18 Afiseaza toate comentariile  
vai di capsoarilii noastri ''intelighenti'' nie dusiera la viata premetiva,undii nu-i in cap ii vai di chishioarii !   de serios-glumetul
Ce mi-as dori si eu sa traiesc in secolul XIX...   de S
Mostenirea comunismului!Adevarul consemnat de domnul Traktor!   de adrianbmw
Unii poate asa vor.   de alwis46
Ce interese or mai fi de data asta ?   de toni
Ati auzit ca pamantu e rotund?!   de Ghita Bizonu'
In sfarsit spunets si voi adevarul   de radiogaga
Adevaruri triste . . . . .   de Olga Khan
Ce vorbiti domnilor ?.... pina si Nea Ghitza de Rascaiatii din Deal are celular si sa uita la satelit...   de CONU
"Ce frumoasa este viatza......" !   de CONU
Vinovatul este regimul ceausisto-iliescian ,   de ionion
Odata cu inundatiile au aflat si guvernantii ca oamenii nu au apa si mai ales canalizare inclusiv zone din Bucuresti !   de romanul
Idei noi   de Vasile Teodorovici
Si care e noutatea? ndc   de Phil
O completare la opinia d-lui economist   de Changeman
Daca XXI fara XIX face II, nu-i mare udra...   de Ted
Restul?   de Radu Dragan
Am zis eu ieri...   de Katty
A r h i v a
  Bugetul statului gaurit de stat    
  Deraierea acordului cu FMI nu afecteaza ratingul    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Vioara lui Paganini, oferita ca premiu (952 afisari)
 Vasile Blaga - liderul din umbra (451 afisari)
 CIA are inchisori secrete in Europa de Est (234 afisari)
 Stiri pe scurt (108 afisari)
 Programe TV (107 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00981 sec.