Ziua Logo
  Nr. 3469 de miercuri, 2 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
UE nu forteaza Legea vanatorii
-- MAPDR invoca standardele europene
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) sustine in continuare ca proiectul de lege privind protectia fondului cinegetic si a vantorii, depus la Parlament fara a tine cont de pozitiile institutiilor specializate in domeniu, este necesar si raspunde standardelor impuse de documentele de preaderare la UE. Intr-un comunicat de presa transmis luni redactiei, MAPDR arata ca tarifele de gestionare a fondurilor de vanatoare se impart in mod egal intre proprietarii de teren si stat, iar sumele incasate de minister se varsa mai departe la bugetul consolidat al statului. Referitor la aplicarea de taxe egale pentru vanatorii straini si romani, ministerul spune ca acestea sunt conforme cu standardele europene, iar dreptul cetatenilor straini de a constitui asociatii de vanatoare in Romania este acordat prin Ordonanta de Guvern nr. 26/2000. Practic, ministerul recunoaste in raspunsul sau ca asociatiile platesc, iar argumentul conducerii MAPDR, invocat in discutiile cu Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania (AGVPS), potrivit caruia asociatiile de vanatoare nu platesc nimic proprietarilor este fals. Asociatiile platesc, dar majoritatea acestor taxe intra in buzunarul statului.
O teza falsa
Pentru modificarea actualei legi privind vanatoarea (103/1991, republicata), ministerul face trimitere la necesitatea alinierii la standardele europene. Aceasta teza este demontata de cea mai autorizata personalitate europeana in domeniu, Yves Lecocq, secretarul general al Federatiei Asociatiilor de Vanatoare din Europa (FACE), care a aratat in cadrul simpozionului "Aderarea la Uniunea Europeana si vanatoarea" ca nici un organism european nu forteaza pe nimeni sa intocmeasca intr-un fel sau altul legile nationale care reglementeaza vanatoarea si protectia vanatului. El a explicat ca guvernele tarilor membre sau pe cale de aderare au obligatia de a consulta toti specialistii in domeniu si de a redacta legi are sa tina cont de traditiile, obiceiurile si natura vanatului din tarile respective. MAPDR a avut consultari cu institutiile si persoanele abilitate in cinegetica dar in final a depus la Senat propriul proiect de lege considerat de reprezentantii AGVPS un demers in slujba unor grupuri de interese.
Romania, semnatara a conventiilor europene
Raportul comisiei de mediu, agricultura si probleme teritoriale a Parlmentului Europei din 18.10.2004, prezentat in cadrul Adunarii Generale mentioneaza la Capitolul 5, Paragraful 14:"(...) De aceea este dificil de a forta o politica europeana asupra vanatorii atat timp cat principiul subsidiaritatii nu va fi respectat peste tot. Exista o serie de instrumente destinate sa creeze cadrul adecvat: directive si conventii ale statelor membre ale UE si Consiliul Europei, care trebuie incorportate in legislatiile nationale". De remarcat este ca Romania se regaseste ca parte smnatara in toate directivele si conventiile la care face referire Raportul, asa incat modificarea legii in cauza devine discutabila, daca nu chiar suspecta. De altfel, toate guvernele de pana acum au incercat cu disperare sa schimbe aceasta lege pentru satisfacerea clientelei politice.
Pe de alta parte, Raportul recunoaste la paragraful 4 ca specii de animale salbatice au disparut in majoritatea tarilor occidentale, iar in unele tari central-europene sunt in numar semnificativ. (...)"Marile carnasiere precum ursul (Ursus arctos), lupul (Canis lupus), rasul (Lynx lynx) exista inca in numar semnificativ in Bulgaria, Polonia, Romania, in timp ce ele au disparut in cea mai mare parte a tarilor Europei Occidentale", se mai spune in Raport.
Zece mii de vanatori protesteaza
In acest moment, aproximativ zece mii de vanatori romani, prin intermediul asociatiilor din care fac parte, au semnat un protest prin care cer retragerea proiectului ministerului si redactarea unui alt document corect, pe baza consutarilor reale cu toate organismele implicate, si neaservit nici unui grup de interese. Directorul AJVPS-Praova, Valeriu Bolgiu, intiatorul ultimului protest al vanatorilor, a declarat ca daca MAPDR nu va tine cont de aceasta situatie "ne rezervam dreptul ca impreuna cu toti vanatorii din Romania sa folosim toate mijloacele legale de protest impotriva acestui proiect de lege incorect".
Mihai TOADER 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Nu este prima oara.....   de alwis46
A r h i v a
  Nastase contra Statutului minoritatilor    11 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 250 de ani de la cutremurul din Lisabona (114 afisari)
 S-a stins o ziarista: Mihaela Cristea (45 afisari)
 Planeta Pluto are trei sateliti (42 afisari)
 Un cliseu spulberat (40 afisari)
 Idei in dialog cu Dumnezeu (38 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00977 sec.