Ziua Logo
  Nr. 3469 de miercuri, 2 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Planeta Pluto are trei sateliti
Pluto, planeta cea mai indepartata si cea mai mica din sistemul nostru solar, se pare ca are trei sateliti, nu numai unul, potrivit agentiei spatiale americane NASA, relateaza AFP, citata de Mediafax. Cu ajutorul telescopului spatial Hubble, astronomii de la Institutul de Cercetare Southwest au reperat cei doi sateliti noi ai planetei Pluto in luna mai. Cele doua obiecte au efectuat o orbita aproape circulara a planetei in trei zile, au explicat astronomii.
Daca aceasta descoperire este confirmata de Uniunea Astronomica Internationala, acesti doi sateliti vor fi botezati cu nume din mitologia greco-romana si vor fi adaugati la satelitul Charon, singurul satelit cunoscut de pana acum al planetei Pluto, descoperit in anul 1978.
Deocamdata, cei doi sateliti au fost denumiti S/2005 P1 si S/2005 P2. Acestia sunt de aproximativ 5000 de ori mai putin stralucitori decat Pluto, lucru care explica de ce nu au fost mult timp reperati. Acesti doi posibili sateliti au fost observati la o departare de aproximativ 44.000-53.000 de kilometri de Pluto si sunt de doua-trei ori mai departati de planeta decat Charon, al carui diametru este de aproximativ 1200 de kilometri. Cei doi sateliti noi au diametre de 32 si respectiv de 70 de kilometri.
Planeta Pluto a fost descoperita in anul 1930 si se roteste in jurul Soarelui la o distanta de aproximativ 6,4 miliarde de kilometri, in centura Kuiper. Aceasta zona a sistemului solar, in forma de inel, este formata fara indoiala din mai mult de 35.000 de corpuri care au un diametru mai mare de 100 de kilometri.
"Daca Pluto nu are numai unul, ci trei sateliti, ea va deveni primul corp din centura Kuiper care are mai mult de un satelit", a declarat Hal Weaver, un astrofizician de la universitatea Johns Hopkins, unul dintre cei care se ocupa de echipa stiintifica care a facut aceasta descoperire. Multi astronomi considera ca Pluto nu este o planeta, avand in vedere diametrul sau de numai 2252 de kilometri. (D.V.)
A r h i v a
  250 de ani de la cutremurul din Lisabona    3 comentarii
  Pelerinaj catolic la Iasi    1 comentariu
  "Umbrele" lui Michael Bolton la Bucuresti    
  Printul Charles si Camilla in SUA    
  Greenpeace, amendata pentru avarierea unui recif de corali    
  Baladele de dragoste ale soarecilor    2 comentarii
  Meteo    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 250 de ani de la cutremurul din Lisabona (114 afisari)
 S-a stins o ziarista: Mihaela Cristea (45 afisari)
 Planeta Pluto are trei sateliti (42 afisari)
 Un cliseu spulberat (40 afisari)
 Idei in dialog cu Dumnezeu (38 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00820 sec.