Ziua Logo
  Nr. 3466 de sambata, 29 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Statutul minoritatilor - prilej de acrobatii strategice din partea DA
Serban ORESCU 
Precum in alte ocazii, Uniunea Democrata Maghiara a dovedit si cu prilejul statutului minoritatilor, disciplina sa interna - remarcabila - si abilitatea ei de a face capital politic din aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si din interesul presant al Coalitiei DA de a schimba presedintii corpurilor legiuitoare.
Cu alte cuvinte, un fel de "do ut des".
Compromisul poarta neoficial denumirea de "autonomie culturala"; ea este un vechi deziderat al minoritatii maghiare insusit acum de Alianta DA dar cu un important amendament: reprezentare romaneasca in administratia publica locala in zonele unde romanii sunt minoritari - Harghita si Covasna. Presedintele Partidului Conservator, domnul Dan Voiculescu, a obtinut prin acest compromis final o victorie de prestigiu; contrar unor opinii, dansul a corectat imaginea de "imoralitate" a Partidului Conservator. Mai mult decat atat, a reusit sa se profileze ca "patriot roman" in fata unor nationalisti autohtoni, fara a compromite sansele Romaniei de a fi primita in UE.
Aceasta nu inseamna ca proiectul de lege este perfect. Adjunctul Avocatului Poporului, domnul Vasile Burtea, considera de pilda anticonstitutionala prevederea art. 31 ca Departamentul pentru Relatii Interetnice trebuie sa-si dea avizul pentru ca minoritarii sa candideze in alegeri...
Partidele aflate la guvernare au obtinut, insa, ieri ca proiectul noii legi a minoritatilor sa fie dezbatut in procedura de urgenta asa cum deruse UDMR. Ca urmare, situatia se va normaliza de buna seama, in curand.
Aplicarea noului statut al minoritatilor depinde insa nu numai de prevederile sale ci si de relatiile dintre romani si maghiari. Ele s-au imbunatatit in Ardeal in ultimii 15 ani chiar daca nu intre unele varfuri extremiste UDMR si PRM. Dezbaterea statutului a avut efecte si in alte zone.
Sub presiunea tratativelor privind statutul minoritatilor, deputatii PRM au votat in favoarea noului regulament al Camerei; el permite inlocuirea presedintelui Camerei, Adrian Nastase si a presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu. In felul acesta, Alianta DA are de castigat.
Ramane de vazut cum va reactiona Curtea Constitutionala la Statutul minoritatilor cat si la noile regulamente ale Camerelor. PSD-ul a anuntat ca le va ataca. Episodul arata oricum cat de precara este actuala putere. De data aceasta, insa, liberalii si democratii au reusit o performanta, sa nu se certe intre ei...
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Dosarul cu "vin ungurii si...." ramane   de ionion
DA da unde pesedeilor,ha bre?   de serios-glumetul
Ori cum o dati - tot descriminatorie ramane - creind si precedent legal in discriminare impotriva etnicilor romani...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Harbuzache ce zici?   de radiogaga
Bai suntetsi haiosi! Pai cum se poate numi stat de drept o tara in care presedintele parlamentului   de radiogaga
Off topic: Pt. Harbuzache - Charlemagne, de ieri   de ciber
A r h i v a
  Monstrul din Loch Ness    13 comentarii
  Cronica de razboi    2 comentarii
  Marea Neagra isi cauta faleza Moldova    1 comentariu
  Stiinta si ortodoxie    29 comentarii
  Impaciuitoristul    4 comentarii
  Declaratia zilei    
  La judecata zilei    
  Raportul Comisiei Europene privind Romania    2005-10-27
  Libertatea presei si drepturile omului    2005-10-22
  Starea invatamantului si demisia ministrului Miclea    2005-10-20
  Ministrul Culturii se acomodeaza restrictiilor bugetare    2005-10-15
  Avertismentele presedintelui Basescu    2005-10-13
 Top afisari / comentarii 
 Creatorul francmasoneriei romanesti, falsificator de marci postale (188 afisari)
 Programe TV (180 afisari)
 Inscenarea procurorului "Machiavelli" (153 afisari)
 Victimele Comunismului isi asteapta Muzeul (151 afisari)
 Bush declara tortura "vitala" pentru securitatea SUA (64 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.28953 sec.