Ziua Logo
  Nr. 3464 de joi, 27 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
SUA si UE la masa cu Tiraspolul
Donald Rumsfeld in vizita in Republica Moldova in luna iunie, 2004 (Foto: Ambasada SUA, chiSinAu)
Negocierile pentru dezamorsarea conflictului transnistrean vor fi reluate in cursul zilei de azi la Chisinau, intr-un nou format, "largiti: pe langa Rusia, Ucraina, Moldova, Transnistria si OSCE (membri deplini) se adauga, doar cu statut de observatori, dar activi, Statele Unite si Uniunea Europeana. Negocierile sunt reluate la mai mult de un an de la intreruperea cauzata de asaltul militienilor tiraspoleni asupra scolilor romanesti. Noul format de negocieri al chestiunii transnistrene a fost stabilit la sfarsitul lunii septembrie in cadrul conferintei de la Odesa - insa americanii si europenii vor avea doar un rol consultativ in acest nou format. Dupa cum preconiza inca din primavara ambasadorul UE la Chisinau, Adriaan Jakobovits de Szeged, Romania nu va participa la reglementarea unui conflict de langa granitele sale, fiind reprezentata de Uniunea Europeana. Decizia ca Romania sa fie reprezentata de un emisar olandez septuagenar, cu stagii diplomatice la Moscova, criticat de comentatori americani de prestigiu, pare sa fie paguboasa pentru tara noastra. Intr-un interviu acordat in exclusivitate ziarului ZIUA, un reprezentantat al Departamentului de Stat al SUA comenteaza diplomatic aceasta situatie.
Pe agenda negocierilor de azi si maine se regasesc urmatoarele teme: propunerea Transnistriei de a organiza alegeri "libere si democraticei in regiunea separatista, alaturi de posibilitatea infiintarii unei comisii internationale, sub egida OSCE, care sa se ocupe de organizarea scrutinului, in conditiile alinierii regiunii la standardele democratice. Participantii vor dezbate, totodata, probleme legate de evacuarea munitiilor rusesti, situatia in zona de securitate si transformarea operatiunii militare de mentinere a pacii in una civila.
Problema statutului regiunii transnistrene nu figureaza pe agenda acestei prime runde de negocieri in noua formula, Chisinaul precizand ca, mai intai, trebuie discutata problema democratizarii regiunii, conform planului presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko, plan aprobat si de Tiraspol. Insa, dupa reuniunea de la Odesa, unde partea rusa a prezentat un nou proiect, care constituie, in opinia analistilor de la Chisinau, o reanimare a Memorandumului Kozak, Tiraspolul a declarat ca va negocia numai in baza acestui ultim plan al Moscovei, care prevede recunoasterea Transnistriei ca stat aparte in cadrul unui stat comun, cu denumirea "Moldavia".
La negocieri vor participa: ministrul reintegrarii de la Chisinau Vasile Sova, Valeri Litkai din partea Tiraspolului, din partea Rusiei ambasadorul Valeri Nesteruskin si din partea Ucrainei emisarul special prezidential Dmitri Tkaci, iar din partea OSCE William Hill. Statele Unite vor fi reprezentate de diplomatul Steven Mann, asistent al secretarului de stat al SUA pentru conflicte in Eurasia, iar din partea UE - Adriaan Jacobovits de Szeged, reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova.
Moscova nu renunta la planul Kozak-Nesteruskin
Ambasadorul cu misiuni speciale din partea Rusiei in Republica Moldova, Valeri Nesteruskin, a anuntat ca Moscova si-a prezentat propunerile privind solutionarea diferendului din stanga Nistrului. "Dupa intalnirea de la Odesa (26 si 27 septembrie) a mediatorilor, am prezentat propunerile noastre pentru principalele etape de reglementare. Este un document solid care contine elaborarile precedente - elemente din Memorandumul Kozak, recomandarile mediatorilor, ultimele initiative ale Ucrainei", a afirmat Valeri Nesteruskin, citat de cotidianul Flux de la Chisinau.
In opinia diplomatului rus, proiectul Moscovei "sintetizeaza realizarile cele mai constructive ale procesului de negocieri, iar partea rusa isi trateaza propunerile ca un document pentru procesul de negocieri care ar permite lansarea celei mai acceptabile variante pentru un acord" in problema transnistreana.
In noul sau proiect, Rusia renunta la federalizarea asimetrica a Moldovei, prevazuta in Memorandumul Kozak (respins de presedintele Vladimir Voronin in noiembrie 2003) si insista pe crearea a doi subiecti egali - Moldova si Transnistria, ultima cu statut de republica in cadrul noului stat comun cu denumirea "Moldavia".
Conferinta NATO la Chisinau
In paralel cu negocierile oficiale la Chisinau vor demara maine lucrarile conferintei "Provocarile si oportunitatile Republicii Moldova in vecinatatea NATO", manifestare organizata cu sprijinul German Marshall Fund si al Consiliului Europei.
La aceasta manifestare vor fi prezenti mai multi diplomati si analisti occidentali, ca Vladimir Socor (analist politic al Wall Street Journal Europe), John H. Winant, adjunctul sefului misiunii SUA la Chisinau; Marina Lujikova, presedintele Fundatiei pentru Studii Strategice Regionale din Federatia Rusa; Arcadie Barbarosi, directorul Institutului pentru Politici Publice de la Chisinau, Peter Lunak directorul diviziunii pentru diplomatie publica a NATO; Adriaan Jakobovits de Szeged ambasadorul UE la Chisinau, ca si trimisul special al Asociatiei Civic Media.
SUA: solutia pentru Transnistria trebuie sa intareasca Moldova
Prin intermediul ofiterului de presa al Ambasadei Statelor Unite de la Chisinau, Aleisha Woodward, Departamentul de Stat al SUA a raspuns in exclusivitate unui set de intrebari referitoare la problematica negocierilor care demareaza azi.
Cum comenteaza Departamentul de Stat al SUA invitatia de a lua parte doar ca observator si nu ca membru deplin la negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Statele Unite au demonstrat dintotdeauna un interes activ pentru o rezolvare pasnica a conflictului transnistrean. Credem ca o rezolvare ar fi benefica pentru oamenii din Moldova care traiesc pe ambele maluri ale Nistrului. Astfel, am dori sa vedem o rezolvare durabila cat mai repede posibil. Salutam oportunitatea de a participa ca observatori in cadrul procesului de negocieri.
Cine va fi reprezentantul Statelor Unite in noul format de negocieri care este programat sa-si inceapa lucrarile pentru 27 si 28 octombrie?
Ambasadorul Steven R. Mann, consilier superior pentru Eurasia in cadrul Departamentului de Stat al SUA va reprezenta Statele Unite in cadrul negocierilor "5+2", care vor avea loc la Chisinau si Tiraspol intre 27-28 octombrie.
Ce pozitie vor adopta Statele Unite in cadrul acestui format de negociere?
Pozitia Statelor Unite este ca orice rezolvare a conflictului transnistrean ar trebui sa intareasca independenta Moldovei si integritatea sa teritoriala. De asemenea o astfel de rezolvare ar trebui sa fie acceptabila pentru populatia de pe ambele maluri ale Nistrului, sa trateze toate chestiunile majore ale partilor intr-un mod constructiv si corect si in acelasi timp sa beneficieze de credibilitatea comunitatii internationale.
Vor sprijini Statele Unite participarea la aceste negocieri a Romaniei, in calitate de vecin membru NATO?
Noi intelegem ca a fost luata o decizie interna a Uniunii Europene ca Romania, in calitate de stat pe cale de aderare, sa fie reprezentata prin intermediul Uniunii Europene.
George DAMIAN, Victor RONCEA 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
In ce limba trebuie sa va spuna ca sa pricepeti....?   de Ratacitul
Care alegeri?   de bbbb
Statul moldovenesc si planul rus   de Vasile Teodorovici
E bine ca Socor "isi trage" o conferinta paralela   de Vasile Calmatui
Romania   de cosor ion
A r h i v a
  Terorismul a lovit din nou in Tara Sfanta    8 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 De ce avem venituri mici la buget (131 afisari)
 Petru Cretia - reflectii despre oglinzi (58 afisari)
 Cererea de extradare a lui Gregorian Bivolaru (47 afisari)
 PSD i-a ascuns pe marii rechini (29 afisari)
 Jurnalul galeriilor (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01237 sec.