Ziua Logo
  Nr. 3464 de joi, 27 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
PSD i-a ascuns pe marii rechini
Departamentul National Anticoruptie a primit de la Parchetul lui Botos 28 de dosare privind fosti si actuali parlamentari * Acestea au fost dosite atat de bine incat se afla tot in faza de "cercetare prealabila" * Pusa in fata amenintarilor UE, justitia aservita fostului regim a dat drumul la dosare
Raportul de tara alcatuit de Comisia Europeana in aceasta toamna privind progresele spre aderare ale Romaniei contine largi sectiuni asupra reformei in justitie si asupra combaterii coruptiei.
Marea problema
"Rapoarte si evaluari ale organizatiilor nationale si internationale confirma faptul ca o problema serioasa si raspandita ramane coruptia care afecteaza mai multe aspecte ale societatii. Pana in prezent impactul combaterii coruptiei in Romania a fost limitat, nu a aparut o reducere semnificativa a coruptiei iar numarul acuzarilor ramane scazut, mai ales in ceea ce priveste coruptia politica de varf. In orice caz a aparut o crestere a vointei politice de combatere a coruptiei si au fost intreprinse cateva masuri care ar putea avea un impact pozitiv in cazul in care vor fi pe deplin implementate", se arata in raportul Comisiei Europene.
Evaluarea de la Bruxelles subliniaza faptul ca "este larg recunoscut faptul ca legislatia romaneasca corespunde in general cu legislatia comunitara relevanta, ceea ce este urgent este implementarea legislatiei exitente si nu propunerea unor noi legi. Planul de actiune pentru combaterea coruptiei se concentreaza insistent asupra coruptiei din sistemul judiciar, o institutie care ar trebui sa joace un rol central in lupta impotriva coruptiei si care continua sa sufere de probleme de integritate si de o incredere publica scazuta".
Un alt aspect important la care se refera raportul Comisiei Europene reprezinta finantarea partidelor politice care "nu a fost facuta mai transparenta. De asemenea sunt necesare eforturi suplimentare in problema slabei cooperari inter-institutionale in combaterea coruptiei si in proliferarea institutiilor ale caror competente se suprapun".
Lasati pestii mici
Comisia Europeana a constatat ca in combaterea coruptiei nu au fost cuprinse pana acum nume sonore: "Majoritatea celor acuzati de coruptie au fost oameni de afaceri si in cele mai multe cazuri a fost vorba de acte de mita izolate si nu retele complexe de coruptie institutionalizata in care sunt implicati functionari publici de nivel inalt la nivel national si local. Slabiciunile in aplicarea legislatiei existente se datoreaza partial unei atitudini pasive din partea procurorilor (retineri fata de realizarea unor investigatii serioase si complete) chiar si atunci cand exista suspiciuni serioase de coruptie, cazuri in care de multe ori competenta este respinsa atunci cand suspectii sunt figuri de rang inalt".
Planuri bune, aplicare obligatorie
Strategia si planul de actiuni pentru reformarea justitiei adoptat in martie 2005 sunt apreciate astfel de Comisia Europeana: "aceste documente reprezinta un pas important catre crearea unui sistem de justitie independent, profesionist si eficace, in prezent fiind necesar sa fie aplicat de factorii relevanti. Planul de actiune este implementat in conformitate cu programul stabilit (...) iar implementarea deplina si eficienta a acestui plan trebui sa continue fara intarziere. Existenta unor resurse financiare si umane, ca si o administrare precisa va hotari succesul acestor operatiuni".
Alocare aleatorie a cazurilor
In ceea ce priveste aplicarea efectiva a reformei in justitie Comisia Europeana a apreciat ca "sistemul de alocare aleatorie a cazurilor spre judecare a fost implementat cu succes si la termen. In prezent consiliile de conducere si nu presedintii tribunalelor decid pe baza unor criterii bine definite. (...) Procurorii sefi pot aloca procurorilor cazurile pe baza unor criterii precise si nu mai pot interveni in activitatea procurorilor care le sunt subordonati". Comisia Europeana considera ca fiind benefic faptul ca doar Consiliul Superior al Magistraturii este responsabil de cariera magistratilor si de organizarea practica a a tribunalelor si birorurilor procurorilor. Insa in ceea ce priveste organizarea CSM se arata ca "pachetul legislativ revizuit face posibil ca membrii CSM sa se ocupe doar de activitatile consiliului. Membrii alesi ai CSM care mai indeplinesc si alte sarcini trebuie sa decida daca este in interesul magistratilor pe care ii reprezinta sa participe doar partial la activitatile CSM. In cazul in care presedinti de tribunale sau procurori sefi detin functii in CSM este posibil ca acest fapt sa fie in dauna activitatii CSM dar si sa faca posibila aparitia unor conflicte de interese mai ales in ceea ce priveste chestiunile disciplinare".
Resurse umane si materiale slabe
Fata de situatia resurselor umane din justitia romaneasca raportul Comisiei Europene indica faptul ca "a beneficiat de unele imbunatatiri, insa sarcinile de serviciu raman foarte ridicate. Examenele pentru completarea locurilor vacante desfasurate in lunile mai si august nu au avut un succes deosebit". De asemenea se mai arata ca "amanarile slab justificate in procese, cum ar fi prin neprezentarea avocatului unei din parti, raman o cauza principala in intarzierea proceselor".
Starea fizica a tribunalelor din Romania este apreciata astfel: "conditiile materiale din tribunale s-au imbunatatit lent, de vreme ce repartizarea resurselor nu a urmarit criterii clare. Au existat cateva imbunatatiri in ceea ce priveste echipamentul informatic insa nu s-a creat o retea nationala".
Comisia Europeana a constatat faptul ca "nu se poate raporta nici un progres in ceea ce priveste punerea in aplicare a deciziilor din cazurile civile, desi a fost realizata o evaluare a activitatilor executorilor judecatoresti, pe baza careia se va crea o legislatie care sa reduca complexitatea procedurilor".
Urechea SIPA
In ceea ce priveste activitatea Directoratului General pentru Protectie si Anti-coruptie din Ministerul Justitiei, Comisia Europeana a apreciat ca au fost produse reforme in cadrul acestor structuri "fiind descoperite activitati incompatibile cu baza legala a institutiei. Nu mai exista rapoarte conform carora DGPA ar activa in afara sistemului penitenciar, unde are un mandat legal de asigurare a sigurantei publice. Insa date fiind abuzurile care au continuat pana in martie 2005, ramane valabila intrebarea privind motivele existentei unui serviciu partial militarizat in cadrul Ministerului Justitiei".(George DAMIAN)
DNA a primit 28 de dosare parlamentare
Cand vine vorba despre anchetarea marilor "rechini" ai Romaniei, mai marii din Ministerul Public si din MinisterulJustitiei se descurca mai bine in cifre si statistici decat in acte procedurale. In urma publicarii raportului de tara investigatiile ZIUA au dezvaluit ca in acest fel, oamenii puterii PSD-iste au reusit sa-i pacaleasca pe oficialii europeni cu fel de fel de statistici prin care sustineau ca au in lucru cazuri grave de coruptie. Dintre acestea se remarca aprecierile facute de fostul ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu, sustinte de fostul sef al PNA, Ioan Amarie. Cei doi se laudau ca aproximativ 40 de dosare "grele" se afla in instrumentare. Oficialii europeni au aplaudat, dar dupa schimbarea culorii politice a conducerii ministerelor, Daniel Morar, noul sef al PNA, a declarat imediat ca din cele 40 de dosare despre care vorbeau inaintasii lui numai cinci exista.
La cateva luni de la aceasta dezvaluire, conducerea Departamentului National Anticoruptie a inceput sa analizeze precis dosarele si mai ales modul de instrumentare al acestora. Astfel, conform Biroului de presa al Departamentului National Anticoruptie, in urma cu trei zile au sosit din partea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie 28 de dosare de coruptie care vizeaza parlamentari si fosti parlamentari. Alaturi de cele cinci ramase de pe vremea lui Amarie, au mai fost primite alte cateva de la Curtea de Conturi care vizeaza afaceri din privatizare.
Uimitor este ca stadiul tuturor acestor dosare este de "cercetare prealabila". Prin urmare, in ultimii cinci ani nu s-a inregistrat in Romania nici o fapta de mare coruptie care sa ajunga la urechile organelor statului.
Oficialii DNA au refuzat sa ofere detalii referitoate la persoanele implicate in aceste dosare, declarandu-ne ca este prematur sa ofere aceste informatii. Prin urmare, ca si in cele 40 de dosare ale lui Diaconescu-Amarie, ar putea exista varianta "nu se confirma". (Petre NITEANU)
Macovei vrea cazuri de mare coruptie in instanta pana in aprilie
Ministrul Justitiei a declarat ca daca Romania va rata integrarea din cauza coruptiei, vina va apartine magistratilor, insa de platit vor plati cetatenii si guvernantii
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a facut referire, ieri, la raportul de tara dat publicitatii de Comisia Europeana. Macovei a aratat ca daca la capitolul justitie, "am plecat de la amenintarea clauzei de salvgardare si am ajuns in prezent sa nu avem nici un cartonas rosu", nu acelasi lucru se poate spune despre capitolul privind combaterea coruptiei. Monica Macovei a aratat ca principala ingrijorare a oficialilor europeni ramane faptul ca nu exista condamnari in dosare de mare coruptie. "Atat timp cat nu exista trimiteri in judecata in astfel de cazuri, n-are cum sa existe condamnari. Este raspunderea procurorilor sa instrumenteze si sa trimita in judecata astfel de dosare", a spus Macovei. Ea a precizat ca "ar fi bine ca pana in luna aprilie a anului viitor, cand va fi dat publicitatii urmatorul raport, sa existe cateva cazuri de mare coruptie trimise de procurori instantelor de judecata". Ministrul a afirmat ca magistratii trebuie sa puna in aplicare masurile de reforma in justitie si sa instrumenteze cazuri de mare coruptie. Fara sa sune ca o amenintare, Monica Macovei a spus ca daca Romania va rata integrarea din cauza coruptiei, vina va apartine magistratilor, insa de platit vor plati cetatenii si guvernantii. Ea a facut referire si la declaratia sefului DNA, care a spus ca exista 4-5 astfel de dosare care urmeaza sa fie finalizate. Ministrul a amintit o alta critica din raport potrivit careia institutiile care trebuie sa combata coruptia nu colaboreaza bine. In raport se arata ca Directia Generala Anticoruptie din cadul MAI are si competente de investigare, ceea ce poate duce la o posibila suprapunere cu componentele de investigare ale politiei judicare a DNA.
Colaborarea cu CSM
Ministrul Justitiei a afirmat ca va incerca sa colaboreze mai bine cu Consiliul Superior al Magistraturii, avand in vedere recomandarea prevazuta in Raportul de tara. A tinut sa precizeze ca "efortul" trebuie facut in special de CSM. Una dintre recomandari se refera la implementarea totala si eficienta a Planului de actiune, care trebuie sa continue fara amanare, asigurarea resurselor financiare si umane necesare urmand sa determine indeplinirea cu succes a acestui obiectiv. In opinia ministrului Monica Macovei, realizarea implementarii Planului de actiune depinde de Consiliul Superior al Magistraturii. Comisia Europeana arata ca membrii alesi ai CSM trebuie sa decida asupra permanentizarii activitatii, cumulul de mandate punand problema eficientei activitatii in cadrul Consiliului si a conflictului de interese, in special in materie disciplinara, a sustinut Macovei. Potrivit lui Macovei, raportul recomanda preluarea de catre CSM a atributiilor privind bugetul instantelor, Guvernul roman stabilind ca de aceste bugete sa se ocupe, incepand cu 2008, Inalta Curte de Casatie si Justitie. In prezent, bugetul instantelor se afla in administrarea Ministerului Justitiei.
Ultimele cazuri ale DNA nu au legatura cu marea coruptie
Macovei, s-a declarat nemultumita de cazurile instrumentate in ultimul timp de Departamentul National Anticoruptie (DNA), respectiv de cel privind mita de 1.300 de euro de la Politia Giurgiu si de cel al directorilor constanteni retinuti si pusi in libertate.
"Nu mi-a facut placere sa vad aceasta stire", a spus Monica Macovei, referindu-se la punerea in libertate din lipsa de probe a directorilor constanteni, de catre judecatori. Ea a precizat ca daca se va dovedi ca cei doi directori au fost retinuti timp de 24 de ore fara sa existe probe, cei care au decis acest lucru vor raspunde . Intrebata despre oportunitatea deplasarii noului sef al procurorilor anticoruptie in Statele Unite in perioada in care se facea public Raportul de monitorizare a Romaniei, ministru Macovei a afirmat ca "Daniel Morar a fost invitat personal de Departamentul de Stat".
Coruptie in sistemul judiciar
Monica Macovei a spus ca Raportul de tara al Comisiei Europene cuprinde o afirmatie "socanta", respectiv ca in sistemul judiciar penal exista coruptie, astfel ca s-a decis declansarea unei campanii "Nu da spaga, nu lua spaga!". Planul de actiune anticoruptie se axeaza puternic pe lupta impotriva coruptiei in sectorul judiciar, sector care trebuie sa aiba un rol central in combaterea coruptiei, dar care sufera de o rata scazuta de incredere din partea publicului si care se confrunta cu probleme de integritate, a spus Monica Macovei, citand una din criticile Raportului Comisiei Europene. Totodata, documentul arata ca institutiile din sistemul judiciar penal sunt in continuare afectate de coruptie. "Ministerul Justitiei are atributii de prevenire, astfel ca vom incepe cu o campanie care va avea doua parti: �Nu da spaga�, �Nu lua spaga�", a spus Macovei.
Ea a afirmat ca se va face o licitatie, pentru ca organizatiile neguvernamentale se vor ocupa de campania anticoruptie, banii urmand sa fie obtinuti printr-un program Phare. Ea a mai spus ca raportul critica si faptul ca nu s-au facut progrese in privinta transparentei finantarii partidelor politice.
DGPA, in atentia ministrului
Macovei a anuntat ca urmeaza sa ia o decizie in privinta Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie (DGPA), fosta SIPA, dupa ce oficialii europeni si-au pus intrebari cu privire la ratiunea mentinerii acestei structuri in actuala formula militarizata in cadrul Ministerului Justitiei. Desi in prezent nu exista informatii potrivit carora DGPA s-ar ocupa cu actiuni in afara sistemului penitenciar, Comisia Europeana intreaba daca se mai justifica mentinerea structurii in cadrul MJ, avand in vedere antecedentele din trecut, cand a "filat" magistrati, depasindu-si cu mult atributiile. (Bogdan GALCA)
Nici cazurile de frauda din fonduri comunitare n-au ajuns in instanta
Raportul de monitorizare prezentat de Comisia Europeana caracterizeaza drept "foarte satisfacatoare" cooperarea intre Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF) din Bucuresti si oficiul european similar in ceea ce priveste controlul fondurilor comunitare, a declarat ieri ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, Cristian David. El a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca raportul CE apreciaza solutionarea mai multor dosare de control al fondurilor comunitare, dar si cadrul institutional creat prin semnarea protocoalelor de cooperare cu Garda Financiara si Departamentul National Anticoruptie (DNA). Cristian David a precizat ca, din cele 34 de dosare ce cuprind posibile fraude din fondurile comunitare, 24 au fost solutionate. Dintre acestea, in 17 cazuri s-au constatat posibile fraude si nereguli, 12 fiind inaintate DNA, iar cinci au fost trimise pentru solutionare pe cale administrativa. Ministrul delegat a afirmat insa, la insistentele ziaristilor, ca, in prezent, nu are date privind solutionarea vreunui astfel de dosar in instanta. "Cele mai multe fraude se inregistreaza in cazul fondurilor PHARE, iar in ceea ce priveste programul SAPARD neregulile semnalate sunt mai mult de ordin administrativ, nefiind de competenta DNA", a spus Cristian David. El a atras atentia ca gradul de absorbtie a fondurilor europene este scazut in Romania, programele nefiind derulate la potentialul maxim. David a precizat ca gradul de implementare al fondurilor comunitare este de 30-35-40%. In ceea ce priveste remedierea problemelor semnalate in raportul de monitorizare al Comisiei Europene, David a spus ca autoritatile vor lua imediat masurile ce se impun. Astfel, ministrul delegat a spus ca in cel mai scurt timp se va operationaliza Autoritatea Nationala pentru Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice. (C.S.)
Presa europeanadespre raportul de tara
Frauda, coruptia si crima organizata ameninta intrarea in 2007
Uniunea Europeana a avertizat, marti, in rapoartele de tara, ca Bulgaria si Romania ca aderarea lor la UE ar putea fi amanata pana in 2008, daca nu reusesc sa adopte urgent masuri impotriva coruptiei si sa grabeasca ritmul reformelor, nota ieri BBC facand o sinteza a documentelor prezentate la Bruxelles. In acest sens, BBC cita cotidianul ZIUA, potrivit caruia "dezbaterea reala privind destinul european al Romaniei nu se finalizeaza odata cu acest raport. Dimpotriva, abia incepe, in paralel cu cel mai critic si mai nemilos stagiu al procesului de monitorizare".
Ziarul Financial Times a titrat "Bulgaria si Romania, puse sa actioneze impotriva coruptiei", publicatia precizand ca cele doua tari trebuie sa isi intensifice eforturile de combatere a acestui fenomen daca guvernele de la Sofia si Bucuresti doresc sa devina membre ale Uniunii Europene. "Intr-o informare dura asupra perspectivelor celor doua state de a se alatura UE la data programta, 1 ianuarie 2007, raportul Comisiei Europene subliniaza necesitatea luarii unor actiuni imediate in diverse domenii, daca cele doua tari vor sa-si indeplineasca obligatiile asumate ca potentiale membre ale Uniunii", subliniaza Financial Times. Totodata, ziarul apreciaza importanta avertismentelor lansate de Bruxelles, avand in vedere ca, in mai 2006, Bruxelles-ul va decide daca aderarea Romaniei si Bulgariei trebuie amanata cu un an, pana in 2008.
International Herald Tribune a titrat "Candidatele la UE promit sa lupte impotriva coruptiei". Astfel, publicatia citata s-a referit la promisiunea comuna a Bulgariei si Romaniei "de a spori masurile de lupta impotriva coruptiei, dupa ce Uniunea Europeana a avertizat ca cele doua state foste comuniste risca sa nu intre in UE la data stabilita, daca frauda, coruptia si crima organizata nu sunt puse sub control".
La randul sau, ziarul The Independent a accentuat batalia pe care cele doua state trebuie sa o intensifice impotriva coruptiei. "Romaniei si Bulgariei li s-a atras atentia ca aderarea lor la UE va fi amanata, in cazul in care nu isi intenisfica eforturile de combatere a coruptiei, a traficului de persoane si a crimei organizate.
Drumul catre apartenenta la Uniunea Europeana, presarat cu obstacole", a titrat si ziarul britanic "Times". Acesta a explicat insa, ca din punctul de vedere al raportului, obiectivele sunt realizabile, daca se trece mai rapid la actiune. Si in contextul incetinirii ritmului in anumite domenii. La randul sau, ziarul slovac "Pravda" a atras atentia Romaniei si Bulgariei sa ia foarte in serios avertismentul Uniunii Europene de a starpi coruptia si a accelera reformele.
Publicatia franceza Nouvel Observateur si-a intitulat articolul "Bulgaria si Romania trebui sa accelereze reformele pentru a intra in UE in 2007". "Comisia Europeana a prevenit, marti, Romania si Bulgaria asupra faptului ca trebuie sa accelereze reforma judiciara, sa amelioreze protectia mediului si sa combata coruptia pentru ca sa poata deveni membre ale UE, in 2007", nota publicatia franceza. (Luciana POP)
Mihai Berinde: "Progresele nu trebuiesupraevaluate"
Progresele realizate de Consiliul Concurentei, evidentiate in raportul de tara, nu trebuie supraevaluate, iar Consiliul Concurentei trebuie sa continue sa imbunatateasca activitatea in domeniu, a declarat, ieri, presedintele autoritatii romane de concurenta, Mihai Berinde. "Vom incerca sa fim apropiati de realitatea din teren si vom adopta noi masuri in domeniul concurentei, in interesul Romaniei, pentru a respecta regulile de joc normale pe piata europeana. Nici un partener european nu poate accepta produse subventionate din Romania, iar in cazul in care ar descoperi astfel de produse ar introduce taxe de compensatie sau de import care vor costa foarte mult tara noastra", a subliniat Berinde.
Fata de scrisoarea de avertizare transmisa de UE in iunie 2005, document care plasa in "zona rosie" (ingrijorari serioase) domeniul ajutoarelor de stat din Romania, in raportul din 25 octombrie sectorul a "promovat" in zona galbena, expertii comunitari remarcand eforturile deosebite ale Romaniei.
Pe de alta parte, Mihai Berinde a anuntat si faptul ca deciziile Consiliului Concurentei vor avea, de acum, putere executorie in ceea ce priveste recuperarea ajutoarelor de stat care contravin normelor europene, aceasta masura fiind inclusa in Codul de Procedura Fiscala. Acest fapt inseamna ca furnizorii ajutoarelor de stat acordate ilegal trebuie sa recupereze aceste facilitati imediat dupa ce Consiliul Concurentei a decis ca sunt ilegale. Pana in prezent, procedura de recuperare a ajutoarelor era destul de greoaie pentru ca, potrivit lui Berinde, dupa decizia Consiliului urma si o ancheta a furnizorului de ajutoare de stat avand in vedere ca deciziile autoritatii de concurenta nu aveau putere juridica.
Pentru incalcarea Legii concurentei, autoritatea de resort a aplicat, in acest an, amenzi de aproape 40 de milioane de euro.
Petrom ar putea fi amendata
Petrom risca o amenda cuprinsa intre 1 si 10% din cifra de afaceri a companiei daca nu notifica in termenul stabilit de legislatie contractele susceptibile de restrictionare a concurentei, a mai spus Mihai Berinde. Petrom nu a notificat institutia cu privire la contractul incheiat cu firma Petromservice si nici in legatura cu preluarea controlului celor doua societati de mentenanta a rafinariilor Arpechim si Petrobrazi, Rafiserv Arpechim si Rafiserv Petrobrazi. "Dupa cum stiti, am lansat obligatia ca in termen de 30 de zile sa notifice daca exista clauze neconcurentiale in contractele pe care le-au incheiat. Sunt pasibili de pedepse, amenzi de la 1 la 10% din cifra de afaceri", a spus Berinde. El a afirmat ca nu se poate ante-pronunta cu privire la o posibila incalcare a legislatiei in domeniul concurentei privind acest contract. Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, termenul pana la care Petrom poate notifica preluarea controlului Rafiserv Arpechim si Petrobrazi expira vineri, 28 octombrie. "Celalalt contract nu stiu cand a fost semnat si deci nu va pot spune pana cand trebuie transmise notificarile", a mai spus Berinde. Operatiunea privind preluarea celor doua companii de mentenanta a rafinariilor a fost aprobata de Consiliul de Administratie al Petrom la 18 octombrie, si se incadreaza in programul de modernizare si eficientizare al companiei, pana in anul 2010. De asemenea, Petrom si Petromservice au inlocuit actualul contract cu o noua intelegere, valabila pana in 2012, care stabileste angajarea de catre compania controlata de grupul austriac OMV a unui volum minim de lucrari in valoare de 180 milioane de euro in 2006. Suma minima va descreste cu 10% in fiecare dintre anii urmatori.
Impotriva unor modificari la Legea Farmaciilor
Referitor la Legea Farmaciilor, Mihai Berinde a declarat ca autoritatea de concurenta a propus Ministerului Sanatatii, in mai multe randuri, sa elimine din proiectul de lege restrictiile avand la baza criterii geografice sau demografice. "In prezent, consultam pachetul de legi si vom elabora avizele noastre in legatura cu elementele mentionate in aceste proiecte", a spus Berinde. Potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Sanatatii, lansat recent in dezbatere publica, lanturile de farmacii pot avea cel mult o farmacie la 100.000 de locuitori. Conducerea Ministerului Sanatatii a apreciat ieri ca este surprinsa de "graba cu care reprezentantii Consiliului Concurentei si-au exprimat un punct de vedere in privinta proiectului Legii Farmaciei, desi nu i s-a solicitat inca avizul". De asemenea, reprezentantii MS si-au exprimat surprinderea unei astfel de decizii, avand in vedere ca in tari din UE se practica, in prezent, restrictii ca cele continute si de noul proiect. Pe de alta parte, Berinde a aratat ca o eventuala masura de instituire a preturilor minime la tigari, tutun si alcool, propusa prin proiectul de modificare a Codului Fiscal, este anticoncurentiala. (Andreea CALOMFIRESCU)
Contractul cu PetromService conform regulilor liberei concurente
"Contractul de prestari servicii dintre Petrom si PetromService este conform regulilor liberei concurente din Romania si din Uniunea Europeana. Din cauza pozitiei semnificative detinute de cele doua societati, precum si din dorinta de transparenta, ambele parti au convenit sa solicite Consiliului Concurentei sa avizeze contractul de service si prin aceasta sa confirme ca acest contract respecta competitia pe piata romaneasca de profil", se arata intr-un comunicat comun al societatilor. Companiile precizeaza ca acordul are la baza "necesitatile de functionare eficienta a celor doua companii", ca reprezinta vointa partilor si ca negocierile au fost initiate la 1 ianuarie 2005. "Acest contract este benefic ambelor parti atat din perspectiva eficientei economice si a performantei, cat si a clientilor Petrom", se mai arata in comunicat.
Boagiu: Cel mai bun raport de pana acum
Raportul de tara a fost bunicel. Ne-am aflat in fata celui mai bun raport pe care Romania l-a avut pana acum, dar momentul euforiei a trecut. Afirmatia a fost facuta, ieri, de ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, care a dorit sa sublinieze ca, dincolo de aprecierile pozitive, documentul prezentat, marti, la Strasbourg, a trasat si liniile pe care Romania le mai are de urmat in perioada urmatoare. In acest context, Anca Boagiu a facut o trecere in revista a problemelor semnalate in scrisoarea de avertizare timpurie trimisa de Comisia Europeana in luna iunie, mentionand ca, de la acea data, dintre cele patru probleme semnalate au mai ramas numai doua. De asemenea, dintre cele 11 conditii incluse in Tratatul de aderare referitoare la activarea clauzei de salvgardare, in prezent au ramas doar doua: protectia frontierelor si aplicarea Planului Schengen, precum si prevenirea si combaterea coruptiei. (D.E.)
CSM e multumit
Consiliul Superior al Magistraturii a luat ieri in discutie concluziile Raportului de tara, presedintele Dan Lupascu declarand ca progresele facute in Justitie sunt evidente, desi mai exista in continuare destule carente, precum lipsa banilor, a unor logistici moderne sau absenta profesionistilor. "Raportul reprezinta o radiografie exacta a sistemului judiciar romanesc", a spus Lupascu. Acesta nu a uitat-o insa nici de aceasta data pe Monica Macovei, ministrul Justitiei, pe care a atacat-o din nou, e drept de aceasta data mai voalat. "Documentul este foarte important pentru tara si nu trebuie sa ne limitam doar la vorbe. Fiecare raspunde pentru ceea ce are de facut. (...) Ne asteptam ca azi (n.r. - miercuri) sa-l discutam impreuna cu ministrul Justitiei", a spus Dan Lupascu, care se pare ca nu ia in serios una dintre recomandarile raportului in ceea ce priveste "necesitatea colaborarii constructive a CSM cu Ministerul Justitiei si ceilalti actori implicati in sistemul judiciar".
La randul sau, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nicolae Popa a recunoscut faptul ca in continuare exista deficiente in Justitie. "Eu zic ca e nevoie in continuare de un efort de gandire pentru a se reaseza sistemul de asigurare judecatoreasca astfel incat el sa fie eficient", a precizat Popa. Un semnal de alarma a fost tras de procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, care a precizat ca Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justite functioneaza la limita de avarie. "Rog CSM sa faca toate demersurile pentru a ajuta Ministerul Public sa incadreze resurse umane intrucat suntem pe punctul de a intra, acum suntem la cota de avarie, dar intram in colaps", a atentionat Botos.
Minusuri si critici
Reamintim ca, CSM se regaseste si el printre institutiile criticate in raportul de monitorizare. Astfel, implementarea masurilor conform angajamentelor stabilite deja trebuie sa continue si este important ca Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sa copereze constructiv in acest sens.
De asemenea, conform aceluiasi raport, membrii alesi ai CSM trebuie sa decida asupra permanentizarii activitatii, cumulul de mandate punand problema eficientei activitatii in cadrul Consiliului si a conflictului de interese in special in materie disciplinara. Un alt minus pentru acelasi Consiliu Superior al Magistraturii multumit de concluziile raportului, se refera la pregatirea suplimentara si acumularea experientei practice de catre personalul institutiei. O conditie de altfel necesara pentru indeplinirea eficienta a atributiilor. Asta intrucat, se cunoaste, CSM reprezinta singura institutie responsabila pentru cariera magistratilor. (G. TARATA)
Agricultura pe drumul cel bun
Raportul este obiectiv si exigent, a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, ieri, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca toate problemele vor fi rezolvate, bugetul pe anul viitor avand prevazute sumele necesare pentru aceasta. "Majoritatea problemelor semnalate in Raport se refera la buget", a spus Flutur. Ministrul a atras atentia ca sunt patru probleme in domeniul sanitar veterinar si doua legate de agricultura. Despre identificarea animalelor, Flutur a precizat ca si Raportul aminteste ca este un proces in justitie, ce "spera sa se termine cat mai repede", ca sa se faca si identificarea animalelor mici. Identificarea animalelor mari a fost realizata mai mult de 70%, pana la sfarsitul anului procesul fiind finalizat. Flutur a afirmat ca pana la sfarsitul primului semestru al anului viitor vor fi realizate cele opt puncte de inspectie sanitar-veterinara la frontiera, alt punct deficitar in Raport. De asemenea, cele circa 1000 de unitati de procesare a laptelui si carnii din categoria D (care nu se asteapta sa fie conforme normelor UE la data aderarii si nu au intocmite programe de restructurare) vor putea sa realizeze investitii prin intermediul programului SAPARD sau Fermierul. In caz contrar, aceste fabrici vor fi inchise. In ceea ce priveste Agentia de Plati, Flutur a afirmat ca "etapele trebuie parcurse in mod logic", urmand ca, in 2006, sa fie angajate circa 4000 de persoane, care se vor adauga la cei peste 1000 salariati de acum. "Mai trebuie respectate insa o serie de proceduri, organizarea de licitatii, intocmirea registrului agricol etc., care necesita timp", a mentionat Flutur. Incepand cu anul 2007, toate platile directe si subventiile vor fi facute prin intermediul Agentiei de Plati. Flutur a precizat ca si Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS), care are in vedere parcelele pentru care se vor aloca subventii, dupa aderarea Romaniei la UE, va functiona normal. Ministrul a recunoscut ca mai sunt de pus la punct unele mecanisme de piata, iar legislatia adoptata deja trebuie implementata. El a atras atentia ca "Romania sta destul de bine la momentul actual" comparativ cu situatia Poloniei cu sase luni inainte de aderarea la UE, mentionand ca a reusit sa recupereze intarzierile.
Concluziile Raportului plaseaza Capitolul Agricultura la puncte slabe. Se arata ca pregatirile pentru agentiile de plati, a sistemului integrat de administratie si control trebuie accelerate dramatic. Eforturi considerabile sunt necesare de asemenea in sectorul veterinar, in mod special pentru imbunatatirea sistemului de control veterinar pe piata interna, realizarea eficienta a controlului bolilor la animale, asigurarea unui control sigur al encefalopatiilor spongiforme transmisibile si controlul sub-produselor animale si aplicarea standardelor UE in domeniul sanatatii publice in sectorul veterinar. (L.M.)
Timp suficient pentru Mediu
Sulfina Barbu, ministrul Mediului, a declarat ca mai este timp pana la aderarea Romaniei la UE pentru a rezolva problemele de mediu, in conformitate cu normele comunitare. "Cele 10 state care au aderat inaintea noastra au avut un raport de tara cu 6 luni inainte. In cazul nostru este vorba de un an. Practic, avem un termen de implementare dublu fata de tarile care au intrat in UE inaintea noastra, in 2004", a declarat ministrul Mediului. Cat priveste capacitatea institutionala in domeniul protectiei mediului, Barbu a atras atentia asupra experientelor de restructurare ce s-au facut cu acest minister in perioada guvernarii PSD, fapt ce a avut un impact negativ. Totusi, in acest an, s-a mai angajat personal in cadrul structurilor la nivel national, regional si local, urmand ca anul viitor schema sa fie completata.
Reactiile grupurilor parlamentare europene
Romania sta mai bine decat Bulgaria
"Romania si Bulgaria se afla la 15 luni de momentul aderarii. Daca facem o comparatie intre situatia din aceste state si situatia din cele zece noi state membre, la acelasi moment, premergator aderarii, putem observa ca Romania si Bulgaria se situeaza cel putin la acelasi nivel, daca nu chiar detin un usor avans fata de acestea," a apreciat liderul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), Graham Watson, in urma prezentarii, marti, a rapoartelor de tara ale Comisiei Europene in plenul forului legislativ european, reunit la Strasbourg. "Au fost facute toate pregatirile pentru aderarea in 2007. Eforturile depuse de Romania au dat rezultate," a comentat expertul ALDE pentru Romania, baroneasa Emma Nicholson, cu privire la evaluarea Comisiei, adaugand, totodata, ca tara noastra "va fi un excelent membru al UE". "Liberalii europeni sustin in continuare aderarea Bulgariei" la UE, a precizat, la randul sau, expertul ALDE pentru Bulgaria, Alexander Graf Lambsdorff. "Ne asteptam ca (autoritatile de la Sofia, n.red.) sa continue programul de reforma si sa intensifice eforturile din faza pre-aderarii, in special in ceea ce priveste domeniile problematice - lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, reforma judiciara si integrarea sociala a comunitatii rome", a punctat Lambsdorff, avertizand ca "numai in felul acesta se va obtine acordul tuturor parlamentelor nationale si, astfel, va fi asigurata o ratificare rapida" a Tratatului de aderare la Uniune.
Socialistii, optimism moderat
Socialistii europeni au afisat un optimism moderat in urma publicarii, marti, a rapoartelor de tara pentru Romania si Bulgaria, elaborate de Comisia Europeana, aducand in discutie amanarea aderarii la blocul comunitar in conditiile in care cele doua state candidate nu vor solutiona aspectele problematice semnalate pana in aprilie, anul viitor. "Romania si Bulgaria trebuie sa ia in serios criticile Comisiei Europene", a fost recomandarea adresata de vice-presedinte Partidului Socialist European (PSE) si, totodata, responsabilul socialistilor europeni pe probleme legate de extindere), Jan Marinus Wiersma, autoritatilor de la Bucuresti si Sofia. Guvernele roman si bulgar "trebuie sa elimine decalajele existente pana in aprilie, anul viitor, altfel risca amanarea aderarii" la blocul comunitar, a subliniat Wiersma. "Grupul socialist s-a exprimat in repetate randuri in favoarea integrarii Romaniei si Bulgariei", a continuat euro-parlamentarul PSE, adaugand ca sustinerea socialistilor europeni "a fost acordata intotdeauna in contextul in care exista loc si de mai bine". PSE "este convins ca cele doua state sunt in stare sa indeplineasca criteriile de aderare si ca vor adopta masurile necesare in acest sens", a mai spus Wiersma. In conditiile in care alegerile din Bulgaria au provocat "stagnarea" procesului de reforma, fiind necesara intensificarea eforturilor depuse de autoritatile de la Sofia, "Guvernul roman trebuie sa se asigure ca nu va mai pierde timp cu disputele politice interne", a conchis oficialul socialist.
Verzii: Raportul Comisiei, "ambiguu"
Raportul Comisiei Europene asupra nivelului de pregatire a autoritatilor romane si a partenerilor bulgari in vederea aderarii la spatiul european "prezinta o imagine ambigua, semnaland progrese in anumite domenii, dar si probleme majore, inca nerezolvate", a apreciat, marti, reprezentatul Verzilor in Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European, olandezul Joost Lagendijk. Aspectele problematice indicate in evaluarea comisarilor europeni "trebuie rezolvate pana in primavara lui 2006, cand Parlamentul va anunta verdictul final asupra aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniune", a continuat Lagendijk, subliniind necesitatea transformarii combaterii coruptiei la nivel inalt intr-o prioritate a Bucurestilor, astfel incat "Romania sa primeasca unda verde pentru a se alatura UE". Reprezentantul ecologistilor europeni s-a declarat, de asemenea, ingrijorat de "cultivarea culturilor modificate genetic" in tara noastra, apreciind ca "Romania si Bulgaria vor trebui sa rezolve aceasta problema daca doresc sa evite prelungirea perioadei de pre-aderare".
PPE-DE: "Nu pot fi facute exceptii"
Evaluarea "echilibrata si obiectiva" a Comisiei Europene a identificat carente in ceea ce priveste domeniile legislatiei, mediului, securitatii si coruptiei, recomandand Romaniei si Bulgariei sa continue sa depuna eforturi in vederea eliminarii aspectelor deficitare, a sintetizat presedintele grupului Partidul Popular European-Democrati Europeni (PPE-DE), Hans-Gert Pottering, rezultatele rapoartelor de tara prezentate de comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, in fata Legislativului comunitar. "Decizia finala" asupra datei aderarii Romaniei si Bulgariei la UE depinde de evaluarea Comisiei din aprilie, anul viitor, a adaugat Pottering, apreciind ca termenul de 1 ianuarie 2007 "va fi respectat numai daca ambele state vor fi rezolvat capitolele problematice pana atunci". "Speram ca ambele state vor inregistra progresele necesare si vor fi apte sa devina membre ale UE in 2007. Nu pot fi facute exceptii de la cerintele de aderare," a incheiat liderul PPE-DE. (Anne Marie LUPASCU)
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Si eu tot la Hampton Court-EU -Gipfel..ma uit in.. UK Presdency of The EU..   de Atamild
Are PARCHETUL curajul ?   de Badea
28 ? un inceput foarte modest ! dar   de ionion
Lasa ca-i scoate alianta pe ai ei - spre compensatie   de Raquel
I-a ascuns in primele randuri !   de voyager
Rechinii PSD urmasii lui Ceausescu si popo....   de Radu Dragan
Citind articolul ( cam lung ) a trebuit sa iau ..............   de Aladin
PSD i-a ascuns pe marii rechini   de Phil
Ieri s-a mai adaugat unul pe lista nepatatilor   de Ratacitul
psd i-a ascuns pe marii rechini...   de Raduc
Greu   de cosor ion
Nu numai a da curs la dosare ci a le si pune pe rol   de GGane
A r h i v a
  Sechestru pe Gara de Nord    23 comentarii
  Tradarea lui Voiculescu    21 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 De ce avem venituri mici la buget (131 afisari)
 Petru Cretia - reflectii despre oglinzi (58 afisari)
 Cererea de extradare a lui Gregorian Bivolaru (47 afisari)
 PSD i-a ascuns pe marii rechini (29 afisari)
 Jurnalul galeriilor (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03709 sec.