Ziua Logo
  Nr. 3464 de joi, 27 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Tradarea lui Voiculescu
Dan Voiculescu
Consecventi politicii duplicitare, conservatorii lui Dan Voiculescu si-au tradat din nou, ieri, partenerii de Coalitie si au reusit, fugind deliberat de la sedinta Biroului Permanent al Camerei, sa dea castig de cauza Opozitiei care a respins propunerea Executivului ca proiectul Statutului minoritatilor sa se dezbata in procedura de urgenta. De la vot nu a lipsit numai conservatoarea Daniela Popa, ci si vicepresedintele Camerei, liberalul Radu Rusanu. Atat Daniela Popa cat si Radu Rusanu, colegi in cadrul Coalitiei majoritare, s-au facut ca ploua pe tot parcursul zilei de ieri, cei doi refuzand sa raspunda la telefon pentru a-si justifica gestul. Chiulul nejustificat al reprezentantilor "solutiei imorale" a dus la trimiterea proiectului Statutului minoritatilor nationale la nu mai putin de sase Comisii.
45 de zile pentru un nou raport comun
Pe fond, a fost sesizata Comisia Juridica, Comisia pentru drepturile omului si Comisia pentru invatamant. Comisia pentru egalitate de sanse, Comisia de Cultura si Comisia de Administratie au fost sesizate doar pentru aviz. Astfel, ultima pozna politica a PC a oferit Opozitiei un nesperat atu: o taraganare comoda a dezbaterii Statutului minoritatilor. Potrivit Regulamentului, toate Comisiile sesizate vor trebui ca, in termen de 45 de zile calendaristice, sa elaboreze un raport comun. Aceasta in conditiile in care, in forurile amintite, PSD si PRM beneficiaza de un adevarat bastion format din deputati unsi cu toate alifiile ce pot prelungi indefinit dezbaterile. Pe de alta parte, deoarece vacanta parlamentara bate la usa, este posibil ca parlamentarii din Comisii sa mai ceara, potrivit Regulamentului, prelungirea termenului pana la 60 de zile pentru a finaliza raportul. Deoarece la Camera nu se poate adopta tacit proiectul, deputatii reprezentand Camera decizionala, Statutul minoritatilor poate intra pe ordinea de zi a plenului dupa scurgerea a 60 de zile, cu sau fara raportul Comisiilor. In acest caz, reprezentantii Coalitiei nu au nici o garantie ca proiectul Statutului minoritatilor nationale nu va avea parte, prin bunavointa Opozitiei, de un tratament similar cu cel al proiectului de modificare a Regulamentului Camerei. Recentele galceve parlamentare ne-au demonstrat ca, doar cu putina stradanie, pot trece cateva luni bune pana cand alesii natiunii sa cada de comun acord cu privire la primele randuri dintr-un proiect de lege. Aceasta este surpriza pregatita de Dan Voiculescu colegilor din Coalitia guvernamentala.
Justificari scolaresti
Justificarile conservatorilor in legatura cu dezertarea de la vot sunt incredibile. Deputatii lui Voiculescu nu numai ca nu recunosc ca au fugit pe usa din dos cand s-a pus problema votului si arunca pisica in curtea Coalitiei care, potrivit purtatorului de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, ar fi singura vinovata de lipsa de coordonare. "Nimeni nu a stiut. Nu am discutat despre o procedura de urgenta in Coalitie. Inainte se dadeau telefoane, ne spuneau sa venim ca se voteaza ceva important. Acum nu a spus nimeni nimic. Nici PNL si nici PD nu stiau. Noi nu am facut nimic deliberat, nu este vina noastra. A fost o sincopa de coordonare din partea colegilor din Coalitie, mai cu seama din partea celor de la UDMR", ne-a declarat cu o sinceritate dezarmanta Ciuca. Mai mult chiar, conservatorul si-a scuzat colega de partid, deputata Daniela Popa, dand drept exemplu absenta liberalului Radu Rusanu. "Daca era Rusanu nu mai aveam nici o problema. Dar asa, Rusanu era plecat si Daniela a lipsit. Dar ei nu stiau nimic", a incercat s-o dreaga Ciuca.
"Cine tradeaza o data, tradeaza si a doua oara"
Cum era de asteptat, dezertarea conservatorilor a starnit stupoare in randurile UDMR. Chestorul Camerei, Kelemen Hunor, a criticat in termeni duri atitudinea PC. El a precizat ca reprezentantii PC din conducerea Camerei s-au retras deliberat de la discutii, astfel ca solicitarea Guvernului ca proiectul sa intre in dezbatere in procedura de urgenta a cazut la vot. "Cine tradeaza o data, tradeaza si a doua oara. Asta s-a intamplat", a fost verdictul lui Hunor. El a precizat, de asemenea, ca si propunerea sa ca raportul de la proiectul legislativ sa fie depus in termen de 20 de zile a fost respinsa, tot din cauza absentei reprezentantilor PC. Intrebat daca atitudinea PC constituie o problema grava a Coalitiei de guvernare, deputatul UDMR a raspuns: "Din pacate, in ultimele zece luni a fost o problema permanenta. Deci, nu este o problema noua. Cat de grava este, vom vedea, dar este o problema permanenta".
Marko a inghitit galusca
Presedintele UDMR Marko Bela a declarat, intr-o conferinta de presa, ca 20 de zile ar fi fost suficiente pentru dezbaterea proiectului. Liderul Uniunii a refuzat sa comenteze declaratiile deputatilor conservatori, insa a aratat ca initiativa UDMR a avut parte de dezbateri suficiente la comisii si in plenul Senatului. El a aratat ca dezbaterile la trei comisii sesizate in fond si la alte patru sau cinci comisii sesizate pentru a da avizul este o procedura lunga si complexa care "da ocazia opozitiei sa bata moneda pe ultranationalism". El a explicat ca nu exista nici un termen stabilit in interiorul Coalitiei pana la care trebuie adoptat proiectul initiat de UDMR. "Intr-o Coalitie, eu am sperat ca oamenii trebuie sa se inteleaga fara a se adopta nici un termen precis", a mai aratat Marko care si-a manifestat nemultumirea in legatura cu decizia Biroului Camerei. El a spus ca UDMR a asteptat 15 ani ca acest proiect sa ajunga in Parlament, deci mai poate astepta inca jumatate de an pana sa fie adoptat. Intrebat daca este multumit de atitudinea partenerilor de Coalitie, Marko Bela a calificat-o ca fiind "cel putin bizara", dar a aratat ca presedintii celor patru partide din Coalitie si-au luat angajamente ferme si clare asupra legii minoritatilor. "Nu exista ca vom vedea, vom colabora, ci intelegerea este clara, precisa, si fara echivoc. Legea va fi adoptata in forma propusa de Guvern", si-a manifestat convingerea Marko Bela. El a criticat si atitudinea lui Dan Voiculescu referitoare la proiectul statutului minoritatilor. "Retorica, iesirea incalificabila a presedintelui PC mi-a amintit de inceputul anilor '90. Parca ce s-a intamplat in Senat a fost o atentionare ca lucrurile nu sunt ireversibile", a declarat Marko Bela, in legatura cu votul negativ dat, luni, de partenerii de Coalitie din Senat.
Nastase vrea "sa nu fim mai catolici decat Papa"
La polul diametral opus s-a situat atitudinea sefului deputatilor, pesedistul Adrian Nastase, care a catalogat votul din Biroul Permanent drept unul "al ratiunii". El a incercat sa explice ca o discutie detaliata in Comisii va facilita, intr-un final, o lege buna a minoritatilor. "Ceea ce este bun in materie de minoritati pentru Europa trebuie sa fie bun si pentru Romania. De aceea, trebuie sa vedem standardele europene, sa nu exageram, sa nu fim mai catolici decat Papa. Pe de alta parte, ceea ce este in favoarea minoritatilor, drepturile individuale si nu drepturile colective sa acceptam, in baza unor observatii, sugestii din partea Comisiei de la Venetia", a mai spus Nastase.
Tariceanu avertizeaza
Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu le va trimite scrisori de avertisment colegilor de partid care au votat, la Senat, alaturi de opozitie, impotriva Statutului minoritatilor, au declarat ieri surse liberale. Potrivit acelorasi surse, subiectul votului senatorilor la Statutul minoritatilor a fost discutat si in sedinta de marti seara a Comitetului Executiv al PNL. La intrunire, unii dintre senatorii care nu si-au exprimat dreptul de vot au sustinut ca nu le-au functionat cartelele de vot. Tariceanu ar fi spus, potrivit acelorasi surse, ca fiecare dintre parlamentarii liberali trebuie sa respecte deciziile conducerii Aliantei si Coalitiei. De aceea, premierul le va atrage atentia, in scris, colegilor senatori, sa fie mai atenti, pe viitor, asupra modului in care voteaza legile sustinute de Coalitie. (Mediafax)
Razvan GHEORGHE 
 Comentarii: 21 Afiseaza toate comentariile  
Intrebare pentru Romani cu bun simt!   de Filip B
Comentarii   de Filip B
Sa se faca public,vrem sa ne unim cu acest roman   de sarkizian
care minoritate...   de tete
pt bumerang   de tete
Clock-work !   de TMT
Ce-i cu statutul asta, dom'le?   de Gargantua
Care tradare ?!   de Ghita Bizonu'
Bravo Conservatorii   de vallpop
Sa se deschida procesul genogidului maghiar   de sarkizian
Mi-era antipatic, acuma mi-este chiar drag   de DianaI
Pericolul a fost mai mare decat se credea.Cine primeste 30 arginti?   de unchiuletul
vesnici tradatori   de robert pop
Taricene ! Pe aici nu se trece !   de Rocky
Cine a tradat o data o va face si a doua oara   de underinfluence
Uniune   de sarkizian
Pt prima data   de sarkizian
Si ce-i rau in asta?   de Ratacitul
Consecventi politicii duplicitare...   de Raduc
legea minoritatilor   de cosor ion
Macar o data au facut un lucru bun   de Dacia
A r h i v a
  Sechestru pe Gara de Nord    23 comentarii
  PSD i-a ascuns pe marii rechini    12 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 De ce avem venituri mici la buget (131 afisari)
 Petru Cretia - reflectii despre oglinzi (58 afisari)
 Cererea de extradare a lui Gregorian Bivolaru (47 afisari)
 PSD i-a ascuns pe marii rechini (29 afisari)
 Jurnalul galeriilor (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01454 sec.