Ziua Logo
  Nr. 3464 de joi, 27 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Sechestru pe Gara de Nord
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a instituit sechestru asigurator pe Gara de Nord, in contul datoriilor catre stat ale companiei CFR SA, a anuntat, ieri, presedintele institutiei, Sebastian Bodu. Potrivit acestuia, in cazul in care vor exista investitori interesati, ANAF ar putea vinde Gara de Nord. "Mai trist pentru CFR este ca am pus sechestru si pe locomotive si vagoane", a aratat Bodu. Potrivit ANAF, terenurile Garii de Nord se afla sub sechestru inca din data de 16 septembrie 2003, iar aceste terenuri vor fi evaluate si valorificate pentru recuperarea datoriei. In acest moment, datoriile catre stat ale Companiei Nationale CFR SA se ridica la 69,4 milioane de lei noi. Pentru acestea, s-au poprit inca de anul trecut disponibilitatile banesti aflate in conturile bancare si s-au infiintat popriri asupra principalelor firme care datoreaza sume mari de bani catre CFR SA. De asemenea, s-a instituit sechestru pe bunuri mobile si imobile. In acest an, s-a instituit sechestru pentru imobilul din str. Dinu Vintila nr. 5, aflat in sectorul 2, iar sechestrul pe terenul in suprafata de 160.000 de metri patrati din incinta Garii de Nord a fost instituit inca din anul 2003. CN CFR Regionala Bucuresti are datorii in valoare de 3,5 milioane de lei noi pentru care s-au instituit aceleasi masuri de executare silita. CCCF SA are restante catre stat in valoare de 57,4 milioane de lei noi, iar SC Telecomunicatii CFR SA are datorii in valoare de 17,7 milioane de lei noi.
Sefii Cailor ferate din ultimii ani
In ultimii ani, CFR SA a fost condusa de Mihai Necolaiciuc, Vasile Tulbure (sub mandatul lui Miron Mitrea), Grigore Suciu si Traian Preoteasa, acestia din urma fiind numiti in functie de noul ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre.
Mihai Necolaiciuc este, in prezent, dat in consemn la frontiera, dupa ce pe sest a parasit Romania pentru "un tratament in strainatate". Necolaiciuc e acuzat ca a facut companiei o paguba de peste 700 de milioane de euro, fapt pentru care il pandeste inchisoarea.
Dupa ce actuala conducere a MTCT a depus o serie de sesizari la Parchet, Serviciul de Investigare a Fraudelor in Transporturi din IGP a inceput urmarirea penala a cel putin opt persoane din cadrul Companiei Nationale CFR SA, in frunte cu Necolaiciuc, pentru mai multe infractiuni, printre care evaziune fiscala si inselaciune etc.
Dobre a recunoscut ca sunt grave nereguli
Amintim ca, in vara, Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor declara ca cele mai grave nereguli, la preluarea mandatului, au fost gasite la CFR SA, companie care, desi in 2000 era profitabila, la inceputul anului 2005 inregistra datorii de 20.000 de miliarde de lei. "In urma unei analize au fost gasite achizitii facute fara oportunitate. Am constatat ca au stocuri supranormative de 2.000 de miliarde de lei. In aceasta valoare intra si caciulite pentru copii, botosei, foarte multe scule achizitionate la valori foarte mari si fara a avea nevoie de ele", declara Dobre, care adauga ca responsabilitatea pentru aceste achizitii inutile revine fostului director al CFR SA, Mihai Necolaiciuc.
CFR nu a fost instiintata
Operatorul national de infrastructura feroviara, CFR SA, nu a primit nici o instiintare de la ANAF, privind instituirea unui sechestru asigurator asupra Garii de Nord, pentru acoperirea datoriilor istorice ale companiei, a declarat ieri, pentru Rompres, directorul general al CFR SA, Traian Preoteasa. Acesta a precizat ca orice act oficial ar trebui sa vina pe adresa Regionalei CFR Bucuresti, care se ocupa de administrarea Garii de Nord, dar acest lucru nu s-a intamplat. "Tot ce stiu este ca trebuie sa platim datoriile istorice si pe care vom incerca sa le achitam, nu stiu nimic despre instituirea unui sechestru pe Gara de Nord", a spus Preoteasa. Conducerea CFR SA a mai precizat ca unele obiective si mijloace fixe din patrimoniul privat al Companiei erau deja puse sub sechestru asigurator din cauza "datoriilor istorice". "Aceasta situatie nu afecteaza desfasurarea activitatii feroviare nici sub aspectul traficului, nici al sigurantei circulatiei pe calea ferata, intrucat este vorba despre un sechestru asigurator, ceea ce inseamna ca bunurile respective nu pot fi valorificate de CFR SA, dar pot fi utlizate in activitatea de baza", se arata intr-un comunicat al CFR SA.
Executarea silita a societatilor de stat poate insemna si privatizare
Bodu a adaugat ca o alta societate de stat unde au inceput procedurile de executare este Termoelectrica, cu o datorie de 2.500 de miliarde de lei vechi. In acest sens, ANAF a pus sechestru pe mai multe termocentrale, cea mai mare dintre acestea fiind CET 2 Oradea.
In ceea ce priveste marii datornici catre buget, Bodu a precizat ca topul restantierilor este dominat, in continuare, de societatile cu capital majoritar sau integral de stat. Seful Fiscului a aratat ca in cazul societatilor de stat executarile silite ale ANAF, care presupun, printre altele, si vanzari de active, pot reprezenta si o forma de privatizare. Pe de alta parte, insa, Bodu a precizat ca, in ceea ce priveste companiile de stat cu datorii, o responsabilitate importanta revine si Ministerului Economiei si Comertului, care le are in portofoliu si care ar trebui sa restructureze societatile cu mari datorii si sa caute valorificarea lor in cat mai bune conditii. Bodu a exemplificat, aratand ca in cazul Companiei Nationale a Huilei ANAF nu mai are ce valorifica, intrucat au ramas doar active nevandabile.
Executari surpriza in fotbal
Cat priveste situatia datoriilor inregistrate de cluburile de fotbal, in valoare de peste 170 de milioane de lei noi, Sebastian Bodu a promis: " vom recupera pana la ultimul leut, dar nu va spun cum; va fi o mare surpriza, vom trece la executarea unor bunuri de care nu va inchipuiti". Presedintele ANAF a reamintit faptul ca pe 25 octombrie a expirat ultimatumul dat de Fisc cluburilor pentru a-si plati datoriile catre stat in mod voluntar. "Rezultatele sunt mici, nu sunt inca multumit, dar este un inceput pentru ca o parte dintre cluburi au inteles ca nu se mai poate continua in acest fel si trebuie sa-si plateasca datoriile", a precizat Bodu. De asemenea, seful Fiscului a aratat ca este dreptul cluburilor sa conteste in instanta deciziile ANAF, insa datoriile acestora sunt certe si este numai o problema de timp si eficacitate pentru a le putea recupera. Pe de alta parte, Bodu a exemplificat cazul cluburilor Rapid si Dinamo, care si-au platit deja o parte din datorii. La inceputul acestei saptamani, clubul Rapid Bucuresti a anuntat ca a dat la bugetul statului suma de 1,5 milioane de lei noi datorata de UFC Rapid, fostul administrator al gruparii giulestene. Rapid mai figureaza cu suma de 7,7 milioane de lei noi, datorata de Asociatia PRO Rapid, suma care nu a fost platita deocamdata din cauza unui litigiu cu statul ajuns la Curtea de Apel. De asemenea, Dinamo a anuntat ca a virat in contul trezoreriei statului suma de 2,25 milioane de lei nooi, reprezentand debite catre bugetul de stat apartinand Asociatiei Clubul Sportiv FC Dinamo Bucuresti. "Mai mult, Dinamo si-a asumat si datoriile vechiului club si a inceput sa le plateasca", a precizat, ieri, Sebastian Bodu.
Cluburile noi vor raspunde pentru cele vechi
Seful ANAF a reamintit faptul ca, potrivit Codului de procedura fiscala, cluburile noi raspund in solidar in fata statului pentru datoriile acumulate de vechile asociatii sportive. Oficialul amintit a aratat ca s-au inceput evaluarile pentru declararea insolvabilitatii vechilor cluburi, iar dupa aceasta etapa se va trece la constatarea raspunderii in solidar a administratorilor si patronilor. Bodu a explicat, in acest sens, ca raspunderea in solidar va fi aplicata in cazul in care peste 51% din actionaritatul noilor cluburi se identifica cu actionariatul vechilor asociatii. "Toate cluburile vechi au sechestru pe active. Dupa procedura de insolvabilitate vom institui sechestru si pe activele noilor cluburi. Acolo unde se constata ca patronii sau administratorii sunt raspunzatori pentru situatia cluburilor vom proceda la sechestru asupra averii personale a acestora", a explicat Bodu.
Datoriile provin din impozitul pe salariile jucatorilor
Potrivit acestuia, majoritatea datoriilor acumulate de cluburi provin din sumele pe care acestea trebuie sa le plateasca la buget in contul impozitelor pe salariile jucatorilor. Cat priveste raspunderea fotbalistilor in fata Fiscului pentru nedeclararea tuturor veniturilor obtinute intr-un an, Sebastian Bodu a precizat ca donatiile sau sponsorizarile primite de acestia lunar, zilnic etc, trebuie declarate de firma si nu de sportiv. "Donatia nu presupune desfasurarea unei activitati pentru obtinerea sa. De altfel, am castigat deja primul proces in acest sens cu clubul Rapid, sper ca vom castiga si recursul intentat de club, iar donatiile si sponsorizarile acordate jucatorilor vor fi asimilate salariilor si asociatia va trebui sa plateasca impozitul aferent", a subliniat Bodu. Un proces in acest sens este si intre ANAF si Dinamo.
In ceea ce priveste cazul FC Steaua Bucuresti, Bodu a declarat ca sechestrul asupra averii lui Gigi Becali ramane in vigoare si s-a aratat convins ca va castiga in instanta recursul la hotararea judecatorului delegat, care a aprobat cererea patronului clubului bucurestean de cesiune a actiunilor catre nepotii sai. Potrivit sefului Fiscului, pentru ca cesiunea actiunilor sa produca efecte si fata de terti (n.r - in acest caz ANAF), ea trebuie inscrisa la Registrul Comertului, nu numai in Registrul Actionarilor, iar la momentul la care ANAF a pus sechestru asigurator asupra actiunilor, cesiunea nu fusese inregistrata la Registrul Comertului. In acest context, Bodu a precizat ca nu va trece, inca, la vanzarea activelor lui Becali, pentru ca sechestrul este deocamdata unul asigurator nu unul executor.
Intrebat de ce nu a participat la intalnirea ministrului Finantelor si a vicepremierului George Copos cu reprezentantii catorva cluburi de fotbal, Bodu a raspuns ca nu este in sarcina administratiei fiscale sa discute eventuale masuri fiscale de esalonare a datoriilor. El a aratat ca politica fiscala este in sarcina Guvernului, care poate aproba astfel de masuri, la propunerea Ministerului Finantelor Publice. "Daca maine Finantele decid ca pentru manechine, dansatoare, balerine sau fotbalisti se percepe un impozit mai mic, eu ma voi supune si voi aplica legea", a aratat Bodu. El a amintit, insa, ca legile privind esalonarile au fost abrogate, la cererea Comisiei Europene, pe motiv ca distorsioneaza concurenta.
Tratament egal pentru toti
Totodata, Bodu a aratat ca au fost recuperate de la cluburile de fotbal sume foarte mici si prin executare silita. In pofida convingerii cu care a declarat ca va recupera toate datoriile cluburilor de fotbal, oficialul ANAF a refuzat sa avanseze un termen in care se va incheia aceasta operatiune. Intrebat daca si trusturile de presa cu datorii vor fi executate silit, Sebastian Bodu a precizat ca toti contribuabilii vor fi supusi unui tratament egal, inclusiv trusturile de presa, in cazul carora nu a putut spune daca au sau nu datorii catre stat. Referitor la faptul ca datoriile se prescriu dupa cinci ani, Bodu a mentionat ca prescriptia inceteaza in momentul demararii procedurilor de executare silita.
Cat priveste acuzatiile din presa centrala potrivit carora ar fi actionar la o firma cu datorii la stat, Dobroprod Cernavoda, Sebastian Bodu a precizat ca are trei actiuni in firma respectiva dobandita cu ani in urma in cadrul programului de privatizare in masa (PPM).
Andreea CALOMFIRESCU 
 Comentarii: 23 Afiseaza toate comentariile  
Acum m-am uitat eu bine, la ceasul de la gara..nu era alta fotografie aseara?   de Atamild
Ha ha ha ha , aveti impesia ca   de ionion
Aveti grija !   de traktorist
Bodule, dragalasule, stiu ca nu e prea cuhera treaba cu sechestrul pe persoane...   de costy
Bodule, dragutzule, stiu ca nu prea e cushera treaba cu sechestrul pe persoane...   de costy
Bodule Oare tu esti curat.   de musin
Nu ma intereseaza cat de lucioasa e chelia lui Bodu,...   de Tzepelica
La gatul lui Bodu.   de Casargoz
Podul casei lui Bodu   de vasile constantin
Nu-i asa ca-i misto?!   de G.B.
astept cand va trece la sechestrul pe Cladirea Fiscului .......   de tomi01_2000
E vorba de o privatizare, pana la urma...   de Tzepelica
Dupa trenul de ieri - poza alb-negru a simbolului capitalismului original, gara pustie   de Raquel
Dupa 60 de ani de bolsevism economic CFR este   de ionion
unde i smidel sau indel ala din houston?!   de smardoi
Daca se inchide gara, ce fac sectoristii ?   de traktorist
Justitarul Bodu a pus botu' la securisti   de underinfluence
sechestru, sequestro, sequestrique, who cares!   de Phil
sequestro, subst. - sechestru, pus sub sechestru / sequester, tris: mediator   de Oriana
Statul pune sechestru pe bunurile statului.   de Ratacitul
Sechestru pe Palatul Cotroceni si Victoriei, pentru PRIVATIZARE!   de Romeo
Foarte bine!   de Phil
Trebuie sa va critic iar..este enervant cind postezi ceva si apare cu mare intirziere, ca un tren   de Atamild
A r h i v a
  Tradarea lui Voiculescu    21 comentarii
  PSD i-a ascuns pe marii rechini    12 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 De ce avem venituri mici la buget (131 afisari)
 Petru Cretia - reflectii despre oglinzi (58 afisari)
 Cererea de extradare a lui Gregorian Bivolaru (47 afisari)
 PSD i-a ascuns pe marii rechini (29 afisari)
 Jurnalul galeriilor (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01578 sec.