Ziua Logo
  Nr. 3464 de joi, 27 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Raportul Comisiei Europene privind Romania
Serban ORESCU 
Raportul de tara al Comisiei Europene este ultimul care mai spune ce are Romania de facut pentru a intra in Uniunea Europeana; raportul din primavara 2006 va fi mai transant prin aceea ca va spune daca Romania este sau nu pregatita de aderare in 2007 sau daca va trebui sa mai astepte un an.
Potrivit raportului recent, coruptia ramane cea mai grava deficienta, in special la nivel inalt. Cu toate ca, pe ansamblu, Raportul este datator de sperante. Comisarul pentru extindere Olli Rehn a evocat si posibilitatea amanarii cu un an, in cazul cand, pana in primavara, nu se vor face progrese in reforma administratiei publice, reforma Justitiei si lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. Cele trei aspecte mentionate sunt interconectate. Reforma administratiei - precizam noi - ar face sa scada prilejurile oferite de o legislatie complicata functionarilor necinstiti de a-si transforma functia intr-o sursa de imbogatire. Sabotata chiar de Consiliul Superior al Magistraturii, reforma Justitiei este cu greu tradusa in fapt prin eforturi - nefiresc de perceptibile - ale minsitrului de resort, Monica Macovei, si ale sefului statului. Or, menajamentele nu-si au rostul, cu atat mai mult ca pentru reforma in Justitie exista un calendar facut public. In actuala conjunctura, puterea are de ales: ori ii sacrifica pe marii rechini, ori risca sa rateze aderarea in 2007.
Raportul Comisiei Europene pune un accent deosebit si pe managementul fondurilor primite de la Uniunea Europeana (circa un miliard de euro anual); din cauza incapacitatii de gestionare adecvata, Romania a pierdut pana in prezent sume considerabile (Romania nu a reusit pana in prezent, de pilda, sa absoarba mai mult de 19 la suta din fondurile SAPARD pentru dezvoltarea agriculturii).
Alt aspect este gestionarea viitoarelor frontiere externe ale Uniunii care vor coincide cu frontiera de rasarit a Romaniei.
Venind dupa o lunga perioada de guvernari cripto-comuniste, actuala coalitie guvernamentala are un handicap. Potrivit doamnei Monica Macovei, timp de trei ani PNA nu a trimis mari corupti in fata Justitiei iar pana in primavara viitoare Justitia nu are timp sa finalizeze cele cateva dosare de mare coruptie ramase "mostenire" de la fostul titular Cristian Diaconescu, fruntas PSD.
Domnul Olli Rehn, comisarul european pentru extindere, trebuie sa tina seama ca este el insusi monitorizat de Parlamentul European. Reprezentantii mai multor grupari din Parlament i-au reprosat ca nu a fost indeajuns de critic fata de Romania si Bulgaria, in privinta coruptiei.
Intensificarea controlului parlamentar asupra comisarilor este un aspect relativ nou de care guvernantii de la Bucuresti trebuie sa tina seama... Sa nu se creada deci ca motivatiile politice care au ajutat mult Romaniei la admiterea in NATO vor cantari la fel de mult pentru admiterea in UE...
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Va las pe dvs sa analizati   de valentin pavel
OT - Attn: Radu Dragan   de Olga Khan
pt. gheorghe-contra, raspuns la "ce ti-e doamne si cu mushtele astea" fesediste !!!   de costy
Coruptia la nivelul cel mai inalt si nu in special   de GGane
A r h i v a
  Raport normal, "mesaj incurajator"    1 comentariu
  Cererea de extradare a lui Gregorian Bivolaru    24 comentarii
  De ce avem venituri mici la buget    8 comentarii
  Gazpromul eliminat din Italia    1 comentariu
  Declaratia zilei    2 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Libertatea presei si drepturile omului    2005-10-22
  Starea invatamantului si demisia ministrului Miclea    2005-10-20
  Ministrul Culturii se acomodeaza restrictiilor bugetare    2005-10-15
  Avertismentele presedintelui Basescu    2005-10-13
  Reforma administrativa conditioneaza progresul economic    2005-10-08
 Top afisari / comentarii 
 De ce avem venituri mici la buget (131 afisari)
 Petru Cretia - reflectii despre oglinzi (58 afisari)
 Cererea de extradare a lui Gregorian Bivolaru (47 afisari)
 PSD i-a ascuns pe marii rechini (29 afisari)
 Jurnalul galeriilor (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.28931 sec.