Ziua Logo
  Nr. 3464 de joi, 27 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Semipareza scolii
Foto: Rompres
Peste un sfert de milion de salariati din invatamantul preuniversitar si superior, membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), ai Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret" si ai Federatiei Nationale Sindicale "Alma Mater", au incetat lucrul, ieri, pentru doua ore, in semn de protest fata de situatia educatiei, iar cei ai Federatiei Educatiei Nationale (FEN) au continuat seria protestelor declansate in urma cu doua zile.
Studentii intra in ciorba
Alaturi de sindicalisti s-au aflat asociatii studentesti, care au solicitat Guvernului, Parlamentului si intregii clase politice din Romania alocarea prin Legea bugetului de stat pe anul 2006 a 6% din PIB pentru invatamant (conform standardelor din Uniunea Europeana si promisiunilor electorale), precum si o rectificare de buget - pentru finantarea de baza a universitatilor pe anul 2005 - de 850 de miliarde de lei vechi necesare acoperirii cheltuielilor salariale pe trimestrul al-IV-lea din acest an.
Cadrele didactice mai vor salarii duble de la 1 ianuarie 2007, prin elaborarea, discutarea si promulgarea Legii salarizarii din Invatamant; anularea OU 63/2005 si acordarea premiului lunar de 2%, precum si a altor premii cuvenite conform legii si contractelor colective de munca; mentinerea titularizarii in invatamant; acordarea de tichete de masa si a unui fond pentru carte de specialitate; acces la internet.
Aproape simultan cu oprirea lucrului, intre orele 11.30 si 13.00, in fata Rectoratului Universitatii Politehnica din Bucuresti a avut loc un miting de protest la care au participat membrii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), ai Uniunii Studentilor din Romania (USR). Cele doua organizatii studentesti au invocat 13 puncte "slabe" ale invatamantului romanesc, identificate in urma unui studiu pe care USR l-a realizat impreuna cu Asociatia Pro-Youth si "care nu se regasesc in actiunile intreprinse de actuala guvernare". Studentii sustin ca sistemul de invatamant din Romania nu poate indeplini cerintele Uniunii Europene cat timp educatia primeste atat de putini bani.
Mofturile lui Miclea
Ministrul Educatiei, Mircea Miclea, a declarat ieri, dupa audierile din Comisiile reunite pentru Invatamant, ca nu va reveni asupra deciziei de a demisiona din functie, chiar daca bugetul alocat ministerului va fi majorat, considerand ca ar fi un gest imoral. "Nu trebuie sa cream un precedent imoral, prin care un ministru se joaca de-a demisia ca sa faca presiuni pe propriul guvern apoi, obtinand bani mai multi, sa revina asupra demisiei. Este un lucru imoral, pe care eu nu-l fac", a precizat Miclea. El a aratat ca pozitia sa este ferma in ce priveste solicitarea de majorare de buget, considerand ca este nevoie de 5% din PIB pentru a functiona sistemul si pentru a face reforma in sistem. Miclea a precizat ca aceasta solicitare echivaleaza, fata de suma actuala, pe bugetul de stat, cu aproximativ 13 mii de miliarde lei vechi. Ministrul a mentionat ca sumele promise, prin realocari, de la Parlament si de la serviciile secrete, nu acopera suma pe care a solicitat-o.
Mihaela JITEA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Atentie mare,actuala PUTERE!!   de Petrov
A r h i v a
  Razboi pe Centru    
  Guiness de Halloween    
  ApaNova sapa Guvernul    1 comentariu
  Sindicatele s-au retras din CES    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 De ce avem venituri mici la buget (131 afisari)
 Petru Cretia - reflectii despre oglinzi (58 afisari)
 Cererea de extradare a lui Gregorian Bivolaru (47 afisari)
 PSD i-a ascuns pe marii rechini (29 afisari)
 Jurnalul galeriilor (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00930 sec.