Ziua Logo
  Nr. 3464 de joi, 27 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
I-a monitorizat pana i-a scapat
-- Cei doi medici stomatologi membri ai Hamas care au studiat in Romania s-au aflat in atentia Serviciului Roman de Informatii * SRI sustine ca acest caz a fost adus la cunostinta parlamentarilor din Comisia de control asupra SRI
Abdel Salaam Zidan, Hassin Nazmi
Serviciul Roman de Informatii (SRI) i-a monitorizat pe cei doi teroristi arabi care au intrat in Hamas, in 1994, pe vremea cand studiau stomatologia in tara noastra. Potrivit unor informatii oficiale primite din partea Biroului de presa al SRI, membrii Comisiei pentru controlul asupra SRI au fost informati de catre Serviciul Roman de Informatii despre activitatea desfasurata de cei doi membri Hamas pe perioada cat acestia s-au aflat in Romania. Parlamentarii din Comisia de control asupra SRI au luat la cunostinta despre acest caz prin intermediul unui document clasificat detaliat primit de la SRI.
Intrebarea la care SRI nu a oferit un raspuns oficial se refera la data cand institutia a descoperit ca cei doi au devenit membrii Hamas si a inceput sa-i monitorizeze. Un alt aspect foarte important il constituie modul in care cei doi au parasit Romania. Este interesant de aflat daca Nazmi Hassin si Abed al-Salaam Zidan au plecat de buna voie din Romania sau au fost expulzati. Se poate ca cei doi sa fi fost lasati sa plece nestingheriti din Romania pentru a se putea descoperi si alti membri ai retelei din care faceau parte.
Potrivit unor informatii neoficiale, unul dintre cei doi dentisti arabi arestati in Israel a fost expulzat din Romania in urma cu sase ani. Datele din rapoartele SRI pe ultimii ani arata ca reprezentantii Hamas se concentreaza in centre universitare, unde participa, frecvent, la adunari religioase al caror scop este, de fapt, propaganda terorista. Este vorba despre studenti, doctoranzi, oameni de afaceri si lideri religiosi.
Romania si-a intensificat eforturile pentru a combate extremistii dupa atacurile din 11 septembrie si mai tarziu a ratificat conventia de interzicere a finantarii grupurilor radicale.
Noi dezvaluiri in Yedioth Ahronoth
Intre timp, cotidianul Yedioth Ahronoth continua sa acorde spatii ample cazului celor doi israelieni acuzati de terorism. Investigatiile facute atat de presa israeliana cat si de cea romana au dus la aflarea unor informatii suplimentare despre activitatea lui Nazmi Hassin si Abdel Salam Zidan.
Un ofiter de informatii roman contactat de reporteri a spus ca "baza de date a unitatii noastre include numele unui informator numit Zidan, care ne-a ajutat sa obtinem informatii despre intalnirile studentilor arabi tinute in diverse parti ale orasului". "In timpul verii ei se intalneau des in paduri", a spus acesta. "Era un loc unde ei desfasurau ceremonii religioase. Cativa dintre ei erau membri ai organizatiei �Fratii Musulmani� si i-am urmarit pentru ca acest grup este considerat o organizatie a terorii. Nu sunt sigur daca Zidan este aceeasi persoana cu cea arestata acum de autoritatile de securitate israeliene", a mai precizat ofiterul.
Sunt celule radicale active in Romania?
Potrivit altor informatii publicate de Yedioth Ahronoth, in timpul iernii, studentii musulmani ar fi obtinut o camera in caminul scolii si se pare ca au schimbat destinatia acesteia in moschee. Un ofiter in rezerva specializat in lupta impotriva terorismului a spus ca doi imami conduceau ceremoniile religioase si a confirmat ca multi dintre participanti erau sustinatori ori membri ai organizatiei "Fratii Musulmani". Autoritatile romane au sustinut in trecut ca mai multe celule radicale straine erau active in tara, inclusiv cateva care apartineau de Hamas, Hezbullah si Fratii Musulmani.
Oricum, acest caz reprezinta doar un exemplu al conexiunilor cu organizatiile teroriste descoperite in Romania. In urma cu o luna autoritatile din Romania au deportat cinci studenti, condusi de un reprezentant saudit, acuzati ca ar fi avut legaturi cu al-Qaeda, oficialii din serviciile de informatii sustinand ca celula suspectata de terorism urma sa recruteze si alti musulmani din Romania. Suspectilor, care au fost sub supraveghere atenta, li s-a interzis sa intre in Romania timp de 15 ani.
Anul trecut, Procurorul General al Romaniei a surprins intreaga tara anuntand ca grupuri de simpatizanti arabi, stabiliti in tara, asigura fonduri pentru a ajuta finantarea activitatilor teroriste din Vest, relata ziarul Herald Sunday in octombrie 2004. "Conducem o investigatie despre o importanta sursa de finantare a unor retele din strainatate care sigur desfasoara activitati teroriste", a spus Botos.
Teroristi cu medii de 9
Postul national de televiziune israelian ARUTZ STAIM a prezentat si el in editiile de stiri cazul celor doi israelieni acuzati de terorism. Potrivit acestuia, de-a lungul anilor, organizatia Hamas a incercat sa-si intinda tentaculele si printre cetateni israelieni de origine araba. Uneori, chiar a reusit asa cum a fost cazul celor doi stomatologi care au studiat in Romania.
Doi dentisti din Nazaret si Kfar Manda, din Galilea au studiat in Romania si au fost recrutati de Hamas. Timp de noua ani, din 1994 pana in 2003, acestia s-au aflat in Romania. Dupa aceea au actionat in Israel in calitate de recrutatori si culegatori de informatii pentru sefii lor din Hamas. Hassin Nazmi din Nazaret era principalul agent. A fost instruit in Turcia in utilizarea codurilor si tehnica filajului si in special in culegerea de informatii privind localurile de divertisment ale israelienilor. Hussein se ocupa si de pregatirea de locuinte pentru teroristii sinucigasi pe teritoriul israelian. El avea sarcina sa procure si substante chimice necesare fabricarii dispozitivelor explozive artizanale. Abed el Salam Zidan din Kfar Manda l-a ajutat pe Hussein in aceste activitati cunoscand legaturile acestuia cu Hamas. Acest lucru s-a derulat pe o perioada de noua ani, atat in Romania cat si in Turcia. Cei doi au participat la intalniri conspirative si antrenamente in vederea comiterii de atentate care au fost dejucate in urma arestarii celor doi.
Potrivit datelor din arhiva facultatii, cei doi au studiat, intre 1987 si 1993, la Facultatea de stomatologie din Cluj-Napoca, avand medii mari, peste 9. Hassin Nazmi a recunoscut ca a fost recrutat de Hamas in 1994, in timp ce era in Romania. A spus ca a fost convins de "un lider religios local si de un asociat al acestuia". A fost instruit de Hamas in Turcia.
In documentele de la Cluj figureaza ca s-a nascut la Nazareth, pe 28 iunie 1970, si ca a absolvit stomatologia in 1994, cu media 9,42. Abdel Salaam Zidan a fost recrutat de Nazmi. Si el a fost antrenat in Turcia, unde a invatat sa fabrice dispozitive explozive artizanale.
Doru DRAGOMIR 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
I-am urmarit ...   de the
Agentii arabi din Hamas au suficiente mijloace pecuniare pentru a-si   de ionion
Lucra si cu ei si cu cine trebuia....   de Alex2003
A r h i v a
  Procesul "gurului" Bivolaru continua la Sibiu    8 comentarii
  Mischie la apel    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 De ce avem venituri mici la buget (131 afisari)
 Petru Cretia - reflectii despre oglinzi (58 afisari)
 Cererea de extradare a lui Gregorian Bivolaru (47 afisari)
 PSD i-a ascuns pe marii rechini (29 afisari)
 Jurnalul galeriilor (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01171 sec.