Ziua Logo
  Nr. 3464 de joi, 27 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Modernizare pentru "National"
-- Laszlo Borbely (foto), ministrul delegat pentru Lucrari Publice, a inaugurat ieri gazonul stadionului si a precizat ca actuala arena va fi imbunatatita si nu demolata
foto: Mediafax
Desi a anuntat ca sportul nu figureaza in primele zece prioritati ale guvernului pe care-l conduce, Calin Popescu-Tariceanu si-a schimbat radical discursul. Astfel, premierul a anuntat in urma cu trei zile ca Bucurestiul va beneficia pana in 2008 de un stadion nou, ce se va construi pe actualul amplasamnet al Stadionului "National". La prima vedere, anuntul primului-ministru a avut darul de a bucura microbistii si nu numai, insa obiectia ce s-a ridicat imediat este de ce trebuia inlocuit un stadion care, de bine de rau exista, cu un stadion integral nou, in loc de a pastra fosta arena si a construi o alta pe un amplasament diferit. Seful cancelariei primului ministru, Aleodor Francu, a nuantat ieri afirmatiile lui Tariceanu, declarand ca intentia premierului a fost de a spune ca, in conditiile in care va fi modernizat, stadionul va arata ca unul nou. Dincolo de toate aceste dispute administrative, ideea guvernantilor lasa sa se intrevada o investitie majora de circa 100 de milioane de euro, insa nu trebuie uitat ca si desertul de la partida contra Danemarcei, disputata pe acelasi stadion, a fost rezultatul unei promisiuni guvernamentale cel putin la fel de roz ca cea pe care a facut-o recent Tariceanu.
Lazlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice, a inaugurat ieri, alaturi de Florian Gheorghe, seful Agentiei Nationale pentru Sport, noul gazon de pe Stadionul "National". Dupa ce premierul a anuntat construirea unui stadion nou, toata lumea s-a intrebat la ca bun lucrarile la suprafata de joc in conditiile in care demolarea arenei implica inevitabil si afectarea gazonului abia montat. Reprezentantii executivului au lamurit ieri problema, sustinand ca inaugurarea suprafetei de joc este doar prima parte din procesul de modernizare al stadionului. Cu alte cuvinte, nu va fi nici un stadion nou. In urmatoarele doua luni se va lucra la pista de atletism, la pista pietonala si la instalarea unei centrale termice. De asemnea, trebuie mentionat ca montarea gazonului adus din Austria s-a facut mai devreme decat era preconizat, iar pentru asternerea covorului de iarba fundatia terenului a fost inaltata cu un metru, fiind prevazuta cu instalatie de incalzire, sistem de drenaj si instalatie de irigat. In cea de-a doua etapa, Institutul de Arhitectura va realiza un proiect privind modernizarea tribunelor. In functie de rezultatele acestui studiu, care va viza printre altele si structura de rezistenta a gradenelor actuale, se va stabili si capacitatea arenei, ceea ce inseamna ca promisiunea lui Tariceanu privind un stadion cu 50.000 de locuri nu a avut nici o evaluare concreta. In alta ordine de idei, Ioan Simonca, directorul de progame al Companiei Nationale de Investitii, a precizat ca pana in prezent s-au investit 80 miliarde lei vechi, la care se vor adauga 36 miliarde lei vechi pentru finalizarea pistei de atletism si a aleelor pietonale. In noua sa infatisare, Stadionul "National" va dispune de locuri de parcare la standarde europene si de noi fundamente pentru instalatia de nocturna. Desi premierul anuntase pentru acest proiect o investitie de 100 de milioane de euro, Florian Gheorghe a declarat ca momentan nu se cunoaste costul total al modernizarii. Conform unei ordonante de guvern, 50 la suta din profitul Loteriei Natonale va avea ca destinatie modernizarea stadionului. Oficialii prezenti au anuntat ca lucrarile nu vor afecta competitiile sportive si este posibila organizarea unui meci de fotbal in luna decembrie pentru a testa noul gazon si modul in care functioneaza noile instalatii. De asemenea, Borbely a anuntat si posibilitatea construirii unei sali polivalente de 15.000 de locuri in Bucuresti.
Videanu a studiat sapte variante de stadion
Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, a confirmat si el ca Stadionul "National" din cadrul Complexului Sportiv "Lia Manoliu" va fi reconstruit din temelii. Edilul-sef ne-a declarat ieri, in exclusivitate, ca realizarea unui stadion national la nivel european este de mai mult timp in discutia autoritatilor si a specialistilor, fiind studiate pana acum nu mai putin de sapte variante. "Ideea este in felul urmator: nu se darama nimic din actualul stadion, iar fondurile alocate pana in momentul de fata au fost utilizate pentru drenajul gazonului, nicidecum pentru reparatia lui capitala. Noi am studiat sapte variante de construire a unui stadion national, din punct de vedere al fluidizarii si al logisticii, dar n-am gasit o solutie optima, astfel ca am ajuns la concluzia, impreuna cu specialistii, ca aceasta este cea mai buna locatie", ne-a declarat primarul general. (Magda SEVERIN)
Nicolae GANEA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Am jucat si io pa 23 August..   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Dragomir: "Ar trebui sa-i facem statuie lui Tariceanu!"    3 comentarii
  Craioveanu: "Imi fac poza cu clasamentul!"    
  Dinamo afara din Cupa Romaniei!    1 comentariu
  Craciunescu: "Sunt un luptator, merg pana la capat!"    
  Iacobescu nemultumit de evolutia Asesoft    
  Nucu si-a pus la colt fosta echipa    
  Reguli pentru transferul biletelor la World Cup 2006    
  Handbalistii pregatesc preliminariile CM 2007    
  Huliganii consemnati la sectie    
 Top afisari / comentarii 
 De ce avem venituri mici la buget (131 afisari)
 Petru Cretia - reflectii despre oglinzi (58 afisari)
 Cererea de extradare a lui Gregorian Bivolaru (47 afisari)
 PSD i-a ascuns pe marii rechini (29 afisari)
 Jurnalul galeriilor (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00967 sec.