Ziua Logo
  Nr. 3463 de miercuri, 26 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Salariile clerului in pericol
Dan CIACHIR 
De 14 ani se framanta o Lege a Cultelor, care, in sfarsit, a ajuns in stadiul de proiect ("Lege privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor"), urmand sa treaca prin Parlament. In acest proiect, Biserica Ortodoxa Romana, desi insumeaza procentual peste 86% din credinciosi, si nu 69%, ca in 1923, nu mai este mentionata cu titlul de "dominanta" sau "majoritara", cum era definita in Constitutia promulgata in acelasi an. Intrucat caracterul national al Bisericii Ortodoxe constituie o realitate si o evidenta, Sinodul nu a facut caz de acest lucru si, dupa ce a formulat cateva amendamente, care tin mai mult de limpezime si de proprietatea termenilor, si-a pus semnatura pe text.
Textul subscris de Sinod prevedea salarizarea personalului clerical de catre stat si sprijinul acestuia pentru retribuirea personalului neclerical. Catre sfarsitul lunii august - surpriza - eparhiile noastre primesc o adresa prin care li se cerea sa inainteze o lista cu 10% din numarul parohiilor sarace (mediul rural), ai caror preoti ar fi indreptatiti sa primeasca din partea statului un "ajutor salarial". Primul care s-a sesizat - ca intotdeauna - de aceasta anomalie a fost Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu, Arhiepiscopul Clujului, care se adreseaza in acest sens Secretariatului de Stat pentru Culte, printr-o adresa la care nu a primit nici un raspuns. Asadar, statul nu isi tine cuvantul, iar prevederea nou introdusa (strecurata) in proiectul de lege este regresiva in raport cu Legea 142 din 1999, care precizeaza la Articolul 1: "Statul roman sprijina cultele religioase, recunoscute potrivit legii,, pentru salarizarea clerului de la bugetul de Stat, la cererea acestora". Pe de alta parte, e de neconceput ca, printr-o dispozitie ministeriala, o lege sa fie aplicata in faza de proiect. In memoriul sau catre ministrul Cultelor, Arhiepiscopul Clujului face si aceasta pertinenta observatie: "In alta ordine de idei, recenta dispozitie ministeriala (dupa toate aparentele, cu caracter de urgenta) ne-ar pune in situatia de a accepta tacit Articolul 10 dintr-un proiect legislativ care-si propune sa fie aplicat fara consultarea noastra prealabila si cu mult inainte ca el sa fi devenit lege prin votul Parlamentului, promulgarea de catre presedinte si publicarea lui in Monitorul Oficial." Aceasta "tehnica" a Ocarmuirii nu ne mira: la fel au procedat liberalii, in interbelic, cu Concordatul. In sfarsit, Arhiepiscopul Bartolomeu ii aminteste ministrului cum sunau doua alineate din proiectul Legii Cultelor formulat initial: Art. 7 (1): "Statul roman recunoaste cultelor rolul spiritual, educational, cultural si de parteneri sociali, precum si statutul acestora de factori ai pacii sociale". Art. 10 (2): "Statul salarizeaza personalul clerical si sustine prin contributii personalul neclerical apartinand cultelor recunoscute; numarul de posturi salarizate si sustinute pentru fiecare cult se stabileste cu respectarea principiului proportionalitatii."
Patriarhul Teoctist si-a asumat, joia trecuta, la sedinta de toamna a Sinodului, dimpreuna cu Soborul, punctul de vedere al formularii initiale din proiectul Legii Cultelor. Biserica Ortodoxa Romana isi va retrage semnatura de pe noua si masluita formulare, daca Ocarmuirea nu va reveni la textul initial. Ani de zile am crezut ca PSD-ul, ca partid de stanga si prin natura ideologiei, este rauvoitor Bisericii nationale. Ceea ce putem vedea cu ochiul liber este ca adversarii acestui partid nu sunt cu nimic mai buni, chiar daca se inghesuie pe la praznicele de la Iasi ori de la Nicula, unde dupa legile pe care le mitocosesc risca - in viitor - sa le rupa credinciosii picioarele.
Mii de preoti din Romania nu isi iau salariul integral, deoarece parohiile lor nu pot acoperi procentele care despart suma acordata de stat de suma totala. De aceea, Sinodul a propus un salariu minim pe economie, pentru preoti, urmand ca acesta sa urce, cu vremea, la suma primita de un cadru didactic. Un preot cu peste 20 de ani vechime are azi, pe hartie, o leafa de cinci milioane de lei, pe care multi clerici nu o primesc intreaga. Majoritatea parohiilor noastre sunt la tara, in sate si catune, unde e saracie. Originea salariilor preotesti se afla in exproprierile lui Cuza, care au spoliat Biserica si constituiau o compensatie pe care statul trebuia s-o acorde clerului in veci. De aceea, chiar si comunistii au platit aceste salarii pana in 1959. Astazi, Bisericii nici nu i se restituie proprietatile - de catre o stapanire care face apologia proprietatii private -, nici nu-i sunt salarizati clericii. Ocarmuirea actuala sta ca dracul pe comoara. Pana la viitoarele alegeri.
 Afisari: 129  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 28 Afiseaza toate comentariile  
Ce va urma? Sa se dea listele cu cei mai saraci 10% profesori?   de Arbitru2005
Ce viteji se dau unii din spatele monitoarelor....   de costy
Inca n-am vazut preoti morti de inanitie... Oricum - daca au probleme, sa se organizeze in sindicate si sa faca greva...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Faca-se lumina!   de Harbuzache
Luminaritul, colacitul, aghiasmaitul   de PANTAGRUEL
Primii pasi spre curatenie....   de Bumerang
Va gasirati sa va luati de salariile preotilor, dar de ale guvernantilor nu spuneti nimic ?!   de Raquel
daca s-ar intreba poporul ..plus Nae Ionescu   de biblioteca
Domnule Ciachir, tineti parte cui nu trebuie   de DianaI
Nici nu ne mira   de robert72
lasa bre ca popii cistiga bani grei da tot si nici impozit nu plateste bre,i nu vrea sa mearga cu mortu la groapa daca   de serios-glumetul
Salarii preotilor ?   de ionion
daaa....   de geek-a-contra
E posibil sa fie asa, domnule Ciachir,   de ciber
Saracii popi   de Popa P. Rostu
"Ocarmuirea actuala / sta ca dracul pe comoara."   de one way
Corect   de Sobru
cred ca este normal sa fie as!   de Turism-Cultural
Faceti-va pomana cu ei...   de Ted
PREOTII SI FISCUL   de Serban SIMEDREA
Tzin sa fie, tzin sa fie?   de Ratacitul
Arde tara, si biserica se piaptana   de Barzava
Sa traiasca mortu..   de neamtu tiganu
Separarea puterilor--anomalia romaneasca   de Daniel Smith
Ar cam fi momentul ca statul sa nu mai salarizeze clerul.   de dan toader
poate in felul asta...   de flachi
Nu inteleg   de alwis46
foarte bine le face popilor   de christianc
A r h i v a
  Elogiu Frantei    16 comentarii
  FMI - un rau necesar    1 comentariu
  Straniile comentarii ale lui Frunda la Riga (II)    7 comentarii
  Tarul eligibil    
  Lecturi de presa peste 100 de ani    1 comentariu
  La judecata zilei    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Procesul Comunismului (II) (1324 afisari)
 Dorin Cocos ii ataca pe oamenii lui Tariceanu (834 afisari)
  Ministerul cu viata scurta (210 afisari)
 Premii pentru cele mai bune colectii de moda (150 afisari)
 Programe TV (143 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.90614 sec.