Ziua Logo
  Nr. 3463 de miercuri, 26 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
Irakul are Constitutie
Proiectul Constitutiei irakiene, votat in cadrul referendumului organizat pe 15 octombrie, a fost adoptat, a anuntat, ieri, Comisia electorala irakiana. Proiectul constitutional a fost aprobat, in conditiile in care provincia sunnita Ninive (nord-est) nu a respins textul cu o majoritate de doua treimi. Electoratul din alte doua provincii sunnite a votat impotriva proiectului Legii fundamentale in proportie de doua treimi, dar pentru respingerea textului era nevoie de votul negativ al inca unei provincii, tot cu o majoritate de peste 66,6 la suta. Rata de participare la referendum a fost de 63 la suta, noteaza Mediafax. (I.C.)
Jurnalistii nu se predau
Presa internationala care are corespondenti la Bagdad a anuntat ca acestia vor ramane in Irak chiar si dupa atacurile cu bomba comise, luni, in apropierea hotelului Palestina, unde sunt cazati multi ziaristi straini, relateaza cotidianul The Independent. BBC, CNN, Reuters si Associated Press au declarat ca nu-si vor retrage corespondentii, in pofida atacurilor care au vizat hotelul. Trei jurnalisti de la Associated Press, agentie al carei birou din Bagdad se afla in Hotelul Palestina, au fost raniti usor in explozie. Intrebat daca agentia isi va revizui planurile in ceea ce priveste acoperirea mediatica a evenimentelor din Bagdad, un purtator de cuvant a raspuns: "Nici nu incape in discutie". Saptamana trecuta, corespondentul cotidianului The Independent, Robert Fisk, declara ca situatia din Bagdad a devenit atat de periculoasa, incat nu poate ramane mai mult de zece minute intr-un loc, pentru ca apare imediat o persoana inarmata, care il ameninta. (I.C.)
ONU discuta Kosovo
Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a aprobat, luni, propunerea de a demara negocieri in vederea stabilirii viitorului statut al provinciei sarbe Kosovo, in prezent administrata de ONU. Consiliul "aproba intentia exprimata de secretarul general, Kofi Annan, de a incepe un proces politic vizand determinarea statutului viitor al provinciei Kosovo, asa cum prevede Rezolutia 1244" din 1999, a declarat presedintele in exercitiu al forului, ambasadorul Romaniei la ONU, Mihnea Motoc, citat de Mediafax. Consiliul este de acord cu opinia generala a reprezentantului special al secretarului general pentru Kosovo, Kai Ende, potrivit caruia, "in pofida provocarilor cu care Kosovo si ansamblul regiunii continua sa se confrunte, a venit timpul pentru a avansa catre faza urmatoare a procesului politic". (I.C.)
Blair, Siria si Hariri
Premierul Marii Britanii, Tony Blair, a refuzat, luni, sa excluda posibilitatea impunerii unor sanctiuni Siriei in urma finalizarii raportului Detlev Mehlis, insistand asupra gravitatii acuzatiilor, noteaza Mediafax. Consiliul de Securitate ONU se va reuni, lunea viitoare, la nivel ministerial pentru a decide atitudinea care ar trebui adoptata in urma raportului Detlev Mehlis privitor la asasinarea fostului premier libanez Rafic Hariri. Documentul acuza responsabili sirieni de rang inalt. Seful Foreign Offfice, Jack Straw, a declarat ca nu a discutat niciodata cu Statele Unite varianta unei actiuni militare impotriva Siriei si a adaugat ca, din cate stie, americanii nu au un astfel de plan. Olanda este dispusa sa gazduiasca un proces international in care sa fie judecati suspectii in cazul asasinarii lui Rafic Hariri, a declarat, luni, la Washington, seful diplomatiei olandeze, Bernard Bot, in cadrul unei intrevederi cu secretarul de Stat american, Condoleezza Rice. Tribunalul Penal International (TPI) de la Haga isi are sediul in Olanda, iar "daca exista o extradare, bineinteles ca (tara) va fi obligata" sa faciliteze un proces, a explicat ministrul. (D.E.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Olanda este dispusa sa gazduiasca un proces international   de Oriana
A r h i v a
  Romania a votat impotriva SUA la UNESCO    14 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Procesul Comunismului (II) (1324 afisari)
 Dorin Cocos ii ataca pe oamenii lui Tariceanu (834 afisari)
  Ministerul cu viata scurta (210 afisari)
 Premii pentru cele mai bune colectii de moda (150 afisari)
 Programe TV (143 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00850 sec.