Ziua Logo
  Nr. 3463 de miercuri, 26 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Iliescu are nervi
Mircea PAUN - ZIUA Foto
Ion Iliescu pregateste o contraofensiva puternica la adresa actualei conduceri a PSD menita sa reechilibereze raportul de forte din interiorul partidului si mai ales sa sanctioneze ultimele atacuri publice ale presedintelui Mircea Geoana la adresa sa. Intentia lui Iliescu ar fi fost ca in aceste zile sa iasa intr-o conferinta de presa sau sa redacteze o scrisoare publica in care sa se lanseze intr-un atac furibund la adresa lui Geoana. Senatorul PSD a ales sa-si exprime public nemultumirea fata de liderul PSD pe motiv ca toate reprosurile care i-au fost facute au fost transmise tot prin intermediul ziaristilor. Planul sau a fost dejucat de un cotidian central, care a vorbit in linii mari despre actiunea senatorului PSD si a dat ca sigura plecarea acestuia din partid. Ultima informatie a avut darul de a-l scoate din pepeni pe Iliescu care s-a iritat la culme fata de "inventia totala si fabulatia" prezentata de ziarul in cauza si l-a facut sa revina asupra demersului sau. Ieri, Ion Iliescu nu a mai vrut sa mai comenteze sub nici o forma daca si cand va intreprinde actiunea anti-Geoana. "Ce va fi vom vedea", ne-a declarat senatorul PSD, confirmand insa ca intentiona sa transmita un mesaj conducerii PSD. De altfel, surse apropiate lui Iliescu ne-au declarat ca pentru astazi este programata o intalnire intre Iliescu si conducerea PSD, discutiile urmand sa fie mediate de presedintele executiv al partidului, Adrian Nastase.
Aceeasi gandire ca Puterea
Potrivit unor surse din partid, in prima faza epistola iliesciana se dorea a fi o analiza politica a starii de fapt din PSD si mai ales un raspuns acid la adresa presedintelui partidului. Primul repros pe care Iliescu i-l facea lui Geoana viza tema Congresului extraordinar. Senatorul PSD isi exprima nemultumirea fata de faptul ca a ajuns sa-i fie atribuita o idee chiar de catre cel care a lansat-o.
Un alt repros al lui Iliescu viza platforma politica adoptata de Geoana asemanatoare cu cea a Puterii si in special cu cea a presedintelui Traian Basescu. Senatorul PSD isi arata indignarea fata de faptul ca toate temele lansate de seful statului - votul uninominal si Parlamentul bicameral - au fost imbratisate de liderul PSD. In aceste conditii, Iliescu se intreba retoric ce partid de Opozitie mai este acela care lanseaza aceleasi proiecte politice ca cele ale Puterii. In context, Iliescu cerea definirea PSD pe scena politica pentru a se vedea foarte clar daca PSD se comporta ca un partid de stanga sau mai mult ca unul de centru-dreapta. Un al treilea punct pe care Iliescu dorea sa-l atinga se referea la degringolada din partid. Fostul presedinte taxa greselile actualei conduceri, sesizand ca liderii partidului una spun si alta fac.
"Inca nu m-am saturat"
De altfel, Geoana s-a declarat ieri convins ca Ion Iliescu nu va demisiona din partid si a apreciat, totodata, ca vremea in care aceasta formatiune facea prima pagina a ziarelor cu tensiunile din interior trebuie sa se incheie. Solicitat sa precizeze daca acest subiect genereaza probleme de imagine partidului sau , liderul PSD a apreciat ca ar fi vorba mai degraba de probleme de "claritate" la nivelul partidului. La intrebarea "daca nu s-a saturat de atacuri din interiorul PSD?", Mircea Geoana a raspuns: "Inca nu m-am saturat, dar asta nu inseamna ca si rabdarea mea e nelimitata".
Prostanacul si ramolitul
Primul conflict major dintre Iliescu si Geoana a debutat in luna martie a acestui an, cand cei doi lideri importanti ai partidului au inceput sa-si arunce tot felul de invective. Iliescu l-a facut pe Geoana prostanac, iar presedintele PSD a spus despre senator ca "a ajuns intr-o etapa a vietii sale biologice in care nu mai stie ce vorbeste". In calitate de lider de grup, Iliescu a stat la aceeasi masa, la Cotroceni, cu presedintele Traian Basescu si a vorbit despre decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea unor prevederi din pachetul de legi privind reforma in justitie si legile proprietatii pentru care Guvernul isi asumase raspunderea in Parlament. Geoana nu a fost invitat atunci la discutii. O alta iesire a lui Iliescu care l-a lasat in off-side pe Geoana s-a consumat in timpul primelor inundatii. In timp ce presedintele partidului comenta aprins anuntul demisiei premierului Calin Popescu Tariceanu si isi faceau calcule politice, Iliescu, in calitate de fost sef de stat, a iesit intr-o conferinta de presa si a supus atentiei subiectul inundatiilor. Mesajul senatorului PSD a fost unul extrem de clar: in timp ce tara arde, baba-Geoana- se piaptana. In alt moment, Iliescu a criticat extrem de dur proiectul lui Geoana privind Revolutia binelui, iar alta data a spus ca presedintele partidului este handicapat din punct de vedere al experientei politice. Plecand de la ideea ca Iliescu a facut vorbire despre Congresul extraordinar, Geoana a lansat un avertisment: "Dupa sase luni de la alegeri, dl Ion Iliescu are obligatia de a respecta conduita generala a partidului", a subliniat presedintele PSD, mentionand ca cei care nu vor respecta linia PSD vor fi chiar sanctionati.
Roxana ANDRONIC, Mihai TOADER 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Daca mai era Ilici la putere nu intram in UE!   de Badea
Ce zice, ce zice?   de Gargantua
Tu, Ion Iliescule, mai indraznesti sa apari in public ?   de ionion
incaiera-i drace ca-mi place   de mirelulrich
Scrisoare Deschisa Catre Ion Iliescu   de atentie
A r h i v a
  Caruta merge mai departe    5 comentarii
  Proiectul Stan, adoptat tacit    2 comentarii
  Regulamentele Camerelor, in drum spre Curte    2 comentarii
  Istoricii sparg "Cortina de plastic"    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Procesul Comunismului (II) (1324 afisari)
 Dorin Cocos ii ataca pe oamenii lui Tariceanu (834 afisari)
  Ministerul cu viata scurta (210 afisari)
 Premii pentru cele mai bune colectii de moda (150 afisari)
 Programe TV (143 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01069 sec.