Ziua Logo
  Nr. 3463 de miercuri, 26 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Premiera la Teatrul ACT
Vizita filiala, versiunea Bukowski
Un cuplu de adolescenti in curs de maturizare si o femeie care le-ar putea fi mama - mama lui. Ei fara o letcaie, ea cu un apartament super-luxos, masina si serviciu de expert contabil. O vizita nocturna si cam dubioasa in casa femeii, care devine din ce in ce mai ciudata si ia sfarsit a doua zi dimineata, la venirea politiei.
Teoretic, "Ob so oder so" - titlu tradus de perechea Vlad Massaci-Cristi Juncu sub forma "Cum o fi" - e o piesa pentru adolescenti (si parintii lor). Practic, preocuparile socio-comportamentale ale dramaturgului german Oliver Bukowski (de formatie socio-psiholog, cu un doctorat in stiinte sociale) fac si aici subiectul central al textului, care devine astfel o subtila confruntare a doua lumi, amandoua tarate.
In versiunea regizorului Radu Dragomirescu, care-a avut premiera recent, Bogdan Dumitrescu e Nick, un tanar fara capatai, cu o mansarda paradita, ceva simt al (auto)ironiei, o prietena de data recenta si cam zero experienta sexuala. Antoaneta Cojocaru e Mona, mai emancipata decat iubitul ei, mai concret-pragmatica, dar departe de a fi o lumina de inteligenta. Iar de subtilitati in comunicare nici o sansa sa se prinda. Mona si Nick fac impreuna o descindere nepermis de tarzie acasa la - spune Nick - mama lui (care, sigur, nu e acolo). Dar care apare si nu da semne c-ar fi prea incantata de musafiri. Intre ea (Emilia Dobrin) si Nick stau multe secrete, cam prea multe pentru doi oameni care nu facusera niciodata cunostinta unul cu celalalt. De aici incolo - de-a lungul jocului de-a soarecele si pisica dintre Nick si experta contabila -, spectacolul de la ACT incepe sa scartaie. Sunt acolo subtilitati si sugestii de istorii personale, motivatii ale unor comportamente atipice (existenta de Mr. Hyde si Dr. Jekill a unei experte contabile care se deghizeaza zilnic in... ea insasi cu douazeci de ani mai inainte) pe care montarea nu reuseste sa le clarifice. "Cum o fi" - altfel, un spectacol cu un decor interesant (al lui Viaceslav Vutcariov) si actori care nu gafeaza - pierde din coerenta in partea a doua, cea a jocului psihologic dintre tanarul necopt, dar smecher, si femeia neurastenizata de singuratate, in care sta tocmai miza, atata cata e, a textului lui Bukowski. Si devine, in consecinta, greu de urmarit: prea complicat pentru interpretarea cea mai simpla a faptelor, nu destul de aprofundat relational pentru varianta adancimilor comportamentale.
Ceea ce e, insa, minunat in "aparitia" acestui spectacol la ACT e faptul ca se potriveste foarte bine cu montarile din programul teatrului, de la "American Buffalo" la "La tara", o serie intreaga de spectacole "de camera", pe texte occidentale contemporane, explorand comportamente si psihologii actuale mai degraba decat mizand pe mari confruntari. S-ar prea putea ca, in curand, ACT-ul - care nu e un teatru de repertoriu - sa fie singurul din Bucuresti cu un program repertorial coerent.
Teatrul ACT/ Fabrica de Teatru, Bucuresti * "Cum o fi" de Oliver Bukowski * Traducere de Vlad Massaci si Cristi Juncu * Regia: Radu Dragomirescu * Scenografia: Viaceslav Vutcariov * Cu: Bogdan Dumitrescu, Emilia Dobrin, Antoaneta Cojocaru
Iulia POPOVICI 
A r h i v a
  Cultura in cheie ludica    
  Spiritul Paleologilor    2 comentarii
  Enescu la Berlin    2 comentarii
  Laicitate si complicitate in "Idea arta+societate"    
  Primarul Iasului se destainuie ziarului "ZIUA"    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Procesul Comunismului (II) (1324 afisari)
 Dorin Cocos ii ataca pe oamenii lui Tariceanu (834 afisari)
  Ministerul cu viata scurta (210 afisari)
 Premii pentru cele mai bune colectii de moda (150 afisari)
 Programe TV (143 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00885 sec.