Ziua Logo
  Nr. 3461 de luni, 24 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Cearta din Alianta se ascute
Red APPLE 
Ce a fost saptamana trecuta
* Sedinta de guvern romano-ungara
* Atac intern la Basescu
* Parlamentul a mers ca uns
* Demisia Elenei Udrea, prima demisie de onoare de 15 ani
* Bugetul a infierbantat sindicatele
* Critici de Bruxelles
Framantarile din interiorul Aliantei DA ne arata clar ca nu vom avea in curand alegeri anticipate. Faptul ca toate nemultumirile sunt clamate public fara nici un fel de grija pentru a proteja imaginea acestui construct politic este indiciul cel mai clar ca simbolica pozitiva a acestuia nu este necesara, cel putin pe termen scurt. De data aceasta cearta produce si victime.
De ce
Evenimentul principal al saptamanii a fost sedinta de guvern romano-ungara, o premiera in aceasta regiune a Europei. Pentru a realiza marea impacare cu vecinii de la vest, autoritatile romane au acceptat destule compromisuri - infiintarea unui Consulat General al Ungariei la Miercurea Ciuc si a Institutului Cultural Maghiar la Sfantu Gheorghe, infiintarea Fundatiei Romano-Ungare Gojdu. Cu ocazia acestui eveniment a impresionat mai ales optimismul ambelor parti, care considera ca litigiile trecutului vor putea fi rezolvate in cadrul Europei Unite, din care va face parte in curand si Romania. Premierul Tariceanu ia in calcul posibilitatea organizarii unor sedinte comune si cu guvernantii bulgari, dar si cu cei ai Republicii Moldova, dupa ce institutiile "fratilor nostri" de peste Prut se vor "europeniza".
Liberalul Ludovic Orban pare sa fi amplasat o adevarata bomba cu ceas in coalitia guvernamentala, in momentul in care l-a atacat dur pe presedintele Traian Basescu si a propus desemnarea unui candidat propriu al PNL la Presedintie, pentru viitor. Desi conducerea liberala s-a dezis cu jumatate de gura de Orban, din ce in ce mai multi membri ai PNL tind sa-i dea dreptate "razvratitului". Acesta nu a facut insa decat sa scoata la suprafata nemultumirile coapte la foc mic in partidul sau, de la inceputul guvernarii si pana in prezent. In acest moment nemultumirile nu ies cu totul la suprafata pentru ca nu s-au terminat inca alegerile in filiale.
O supapa pentru aceste nemultumiri a fost deschisa si de premierul Calin Popescu Tariceanu, care s-a simtit santajat de PD pe tema bugetului educatiei si a amenintat cu demisia din fruntea Guvernului. Reactia lui Tariceanu a venit dupa ce PD a anuntat ca fie nu va vota bugetul pe 2006 in Parlament, fie nu-si va desemna un ministru la Educatie, in locul demisionarului Mircea Miclea, decat daca acest sector obtine cel putin 5% din PIB.
Parlamentul a functionat in ultima perioada ca o masinarie bine unsa si mai putin galagioasa ca alte dati. Votarea regulamentelor (modificate in scopul schimbarii presedintilor Nastase si Vacaroiu) a decurs suspect de usor atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat. Dupa o runda de negocieri intre putere si opozitie, Adrian Nastase a declarat ca nu se mai agata de scaun, iar Miron Mitrea a impus un ritm alert la aprobarea regulamentului. Ultimul cuvant in chestiunea inlocuirii presedintilor Legislativului il va avea insa Curtea Constitutionala, iar in privinta verdictului acestei institutii liderii PSD sunt foarte optimisti.
Saptamana ce a trecut s-a terminat cu o demisie ale carei cotloane intortochiate urmeaza a fi deslusite cu greu de ziaristi si analisti. Dupa anuntul oficial s-au lansat o serie de ipoteze si speculatii. Televiziunile au acordat spatii ample, acordand multa atentiei coloanei sonore si melodramaticului. Prin aceasta ceata de interpretari cert este ca Elena Udrea si Dorin Cocos au fost acuzati sistematic de mass-media ca ar avea legaturi cu apropiati ai lui Adrian Nastase. Nimeni nu a acuzat-o pe Udrea sau pe Cocos de ilegalitati.
Spre deosebire de multe alte personaje acuzate nu numai de imoralitate, ci chiar de ilegalitati, multe dintre acestea probate prin documente, Udrea nu s-a cramponat de functie. Acest simplu fapt nu demonstreaza numai intelegerea nevoii de legitimitate pentru proiectele lui Traian Basescu, ci si o evolutie ulterioara in spatiul public.
Bugetul pe 2006 este pe cale sa scoata marile sindicate in strada. Nemultumite ca nu au fost consultate la elaborarea lui, confederatiile sindicale anunta ample actiuni de protest impotriva Guvernului Tariceanu. In acelasi timp, nemultumirile cresc si in randurile unor categorii de bugetari - profesori, functionari publici - care vor salarii mai mari si conditii mai bune de lucru. Valea Jiului se anunta a fi si ea destul de agitata, in conditiile in care minerii au anuntat ca vor veni la Bucuresti, pentru a cere Executivului salarii si plati compensatorii mai mari, precum si mai multi bani pentru programele de creare a noi locuri de munca. Ca presiunea asupra Executivului sa fie si mai mare, in tara a descins in aceste zile si delegatia FMI, care vrea sa studieze aprofundat, la Ministerul de Finante si la Ministerul Muncii, cat de tare au strans auoritatile cureaua bugetara.
Comisia Europeana va da publicitatii rapoartele de tara pentru Romania si Bulgaria. Desi raportul nostru se preconizeaza a fi mai bun decat precedentele, exista inca destule bile negre pentru Romania, pe care actualul Guvern nu a reusit inca sa le inlature. Cea mai importanta dintre ele este combaterea marii coruptii, unde eforturile Bucurestiului nu se prea vad. Un alt punct vulnerabil al raportului este reforma in administratia publica, pe care UE o doreste finalizata pana in momentul aderarii. in ciuda unor aspecte critice insa, comentatorii din presa straina apreciaza ca fezabil obiectivul comun al Romaniei si Bulgariei, de a intra in U.E. la 1 ianuarie 2007.
Ce va fi
Toti ochii vor fi atintiti in aceasta saptamana asupra Bruxelles-ului, care va diagnostica, prin obisnuitul raport anual, starea Romaniei inainte de aderare.
Sindicatele isi vor anunta calendarul actiunilor de protest.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Alegeri anticipate - sigur,   de Raquel
A r h i v a
  Numaratoarea inversa pe capul lui Geoana    13 comentarii
  Razboiul Rece de pe Marea Neagra si Dambovita    4 comentarii
  De ce ne trebuie grupuri de interese?    4 comentarii
  Coadoprunismul sau frustrarea extrema    6 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Congresul neterminat    2005-10-17
  Reforma clasei politice din afara partidelor    2005-10-10
  Fuziunea "Bratienilor" cu Dan Voiculescu    2005-10-03
  Legea Calului mai tare ca inundatiile    2005-09-26
  Cu propriul partid impotriva    2005-09-19
 Top afisari / comentarii 
 Legea Anti-Oprescu (1012 afisari)
 Programe TV (595 afisari)
 Atanasiu - adio, racani! (578 afisari)
 Procesul Comunismului (498 afisari)
 Riscul uniformizarii si necesitatea dialogului (289 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.29115 sec.