Ziua Logo
  Nr. 3460 de sambata, 22 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Victorie Becali
-- Judecatorul delegat de la Registrul Comertului a aprobat cesiunea de actiuni detinute la clubul Steaua de Gigi Becali catre alti actionari ai gruparii sportive * "Sunt revoltat de interpretarea abuziva sau superficiala a legii", a declarat Sebastian Bodu care a adaugat ca va face recurs
Sebastian Bodu, Gigi Becali
Razboiul dintre patronul clubului de fotbal FC Steaua si seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, a consemnat ieri un nou episod. Daca la inceputul acestei saptamani Sebastian Bodu iesea pe toate posturile de televiziune si anunta o mare victorie obtinuta impotriva "datornicului" Gigi Becali, ieri, castigatorul a fost in mod clar patronul FC Steaua. Victoria, desi contestata in mod vehement de presedintele ANAF, a fost consfintita in mod oficial chiar de catre Oficiul National al Registrului Comertului.
Sedinta, initial programata la orele 10.00, a inceput abia in jurul orelor 12.30. Judecatroul delegat de la Registrul Comertului a dat sentinta foarte rapid, in mai putin de o jumatate de ora, aproband cesiunea actiunilor detinute la clubul Steaua de Gigi Becali catre alti actionari ai gruparii sportive.
Cerere la Judecatorie
In timp ce la Registrul Comertului judecatorul delegat analiza legalitatea cesiunii actiunilor de la FC Steaua, Gigi Becali, insotit de cei doi avocati ai sai - Radu Enache si Catalin Ciubotea -, depunea la Judecatoria Sectorului 3 o cerere de anulare a masurii luate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala in ceea ce priveste averea sa. Presedintele PNG a declarat ca decizia judecatorului delegat de la Registrul Comertului, care a aprobat cesiunea actiunilor detinute la FC Steaua, este dreapta. "Sa fiu multumit de ceva drept? Nu mai exista sechestru pe aceste actiuni", a spus Becali. Acesta a adaugat ca nu stie daca va mai ipoteca o suprafata de teren pentru acoperirea datoriilor la stat, asa cum se intelesese, joi, cu presedintele ANAF, Sebastian Bodu. "Daca voi mai pune o ipoteca asupra unui teren pana la acoperirea datoriilor? Pentru ce sa mai fac asta? Degeaba? Pun gaj, face actele, mai umblu cinci-sase zile pentru ele si apoi, cine stie, spune ca nu e bine. Eu ma gandesc sa o fac, dar Bodu este un om cu sapte fete, chiar nu inteleg ce vrea", a mentionat Becali, care a precizat ca detine informatii conform carora personalul din cadrul Ministerului de Finante si ANAF lucreaza in acest moment impotriva sa. Referindu-se la plangerea penala despre care a spus ca o va inainta impotriva lui Bodu, patronul Stelei a declarat ca nu stie inca daca va mai face acest lucru. "Vom vedea", a afirmat Becali, in acest sens.
"Bodu a incalcat legea"
Contactat de ZIUA, Gigi Becali a tinut sa precizeze din nou ca nu el este cel care a incalcat legea, ci presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu. "Daca judecatorul de la Registrul Comertului a spus ca cesiunea este corecta, ca este valabila, atunci ce mai vrea Bodu? El nu respecta nici o decizie a judecatorilor. Cui sa ma mai adresez? Lui Dumnezeu?", ne-a declarat presedintele Partidului Noua Generatie. "Tot ceea ce a facut impotriva mea este ilegal. Dar mai ales cand spune �debitorul Gigi Becali�. El (n.r. - Sebastian Bodu) a facut un abuz. Putea sa vina sa-mi ceara banii, dar sa aiba si un act", a continuat Becali. Acesta considera decizia judecatorului delegat de la Registrul Comertului una normala in astfel de cazuri: "Hotararea asta nici un judecator din lume nu putea sa o dea altfel. Este o hotarare corecta".
Bodu e absolut indignat
Referindu-se la decizia de ieri, Sebastian Bodu a declarat, citat de Mediafax, ca este "absolut indignat". "Sunt revoltat de interpretarea abuziva sau superficiala a legii. Motivatia judecatorului a fost aceea ca cesiunea este posibila a fi inscrisa in Registrul Comertului, deoarece anterior fusese inscrisa in Registrul Actionarilor societatii", a afirmat Bodu. Seful ANAF considera ca este un fapt cunoscut, inclusiv de persoane care nu au pregatire de specialitate in domeniul juridic, ca publicitatea fata de terti, inclusiv Fiscul, a oricaror acte sau fapte juridice, inclusiv cesiunea actiunilor, se face prin Registrul Comertului. Bodu a spus ca mentiunile in Registrul Actionarilor societatii sunt opozabile doar societatii emitente si actionarilor acesteia, adica tocmai debitorului Gigi Becali. "Este evident ca Fiscul, in calitate de tert fata de aceasta cesiune, nu putea cunoaste cesiunea inainte de a fi inscrisa la Registrul Comertului si, drept urmare, aceasta cesiune nu-si poate produce efectele, in lipsa unei publicitati conforme cu legea", a subliniat Bodu.
Pe de alta parte, Sebastian Bodu a aratat ca sechestrul asigurator instituit de ANAF asupra activelor contribuabilului Gigi Becali este inscris in arhiva electronica de garantii reale mobiliare si, conform legii societatilor comerciale, aceasta este principala forma de publicitate a sechestrului ca forma de garantie. "Acest lucru am dorit sa-l aduc la cunostinta judecatorului delegat prin cererea de interventie care, din pacate, a fost respinsa miercuri. Probabil ca judecatorul delegat nu era interesat sa stie de existenta acestui sechestru, ceea ce ma intriga si ma revolta", a subliniat Bodu.
Motivele recursului
El a spus ca ANAF va invoca aceleasi argumente in recursul pe care il va face impotriva incheierii judecatorului delegat la Registrul Comertului. Potrivit oficialului, sechestrul asupra actiunilor, chiar daca a fost ignorat de Registrul Comertului, nu este singura garantie pe care ANAF o poate sechestra. "Dupa cum se stie, orice instrainare de terenuri apartinand contribuabilului Gigi Becali este blocata pana cand acesta va constitui in favoarea fiscului o ipoteca asupra unui teren a carui valoare sa acopere cuantumul datoriei de aproximativ 11 milioane euro", a completat Bodu. Potrivit unor surse din ANAF, terenul sub sechestru din Ilfov aflat in proprietatea lui Gigi Becali este estimat la 100 milioane de euro.
El a precizat ca Fiscul va merge inainte cu masurile asiguratorii si executorii. "Nu ne vom opri decat atunci cand vom recupera banii ce ni se datoreaza. Cluburile trebuie sa stie ca orice intarziere, indiferent de debitori, duce la acumularea de dobanzi si penalitati si deci la marirea inutila a datoriei", a conchis presedintele ANAF. (A.G.C.)
Cesiunea actiunilor
Conflictul dintre Gigi Becali si Sebastian Bodu a tinut capul de afis al evenimentelor din ultima saptamana. Razboiul dintre cei doi a inceput luni, atunci cand Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat ca Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Ilfov a instituit sechestru asigurator asupra averii lui Gigi Becali, inclusiv asupra actiunilor la Steaua. Asta intrucat Becali, patronul si actionarul majoritar al FC Steaua, trebuie sa raspunda, in viziunea celor de la ANAF in solidar cu clubul pentru datoriile acestuia la stat care se ridica la aproximativ 11 milioane de euro. Reactia lui Becali a fost una prompta si virulenta, el acuzand ANAF ca a instituit sechestrul in mod ilegal si ca nu a fost instiintat oficial despre aceasta masura. Mai mult, patronul Stelei a sustinut ca in cursul saptamanii trecute actiunile pe care le detinea la club au fost vandute catre doi nepoti de-ai sai. Dupa cum se stie, in data de 14 octombrie, Gigi Becali declara ca nu mai este proprietar al clubului. "M-am hotarat sa vand toate actiunile pe care le aveam. Si le-am dat la doi nepoti si unui cumnat, astfel ca eu nu mai figurez in nici un act. Le-am cerut 500.000 de dolari, ca aveam si eu nevoie de bani, stiti cum e. De acum incolo, nu mai ma poate lua Bodu pe mine la intrebari, ca fac evaziune fiscala. Sunt banii mei si ca persoana fizica fac donatii cui vreau eu", spunea, saptamana trecuta, patronul Stelei si presedintele Partidului Noua Generatie.
Tranzactie neluata in seama de ANAF
Toata aceasta tranzactie nu a avut nici o valoare pentru ANAF care, luni, a anutat ca averea lui Becali a fost pusa sub sechestru. Agentia a aratat ca declaratiile lui Becali potrivit carora a vandut actiunile catre membri ai familiei sale nu sunt relevante, intrucat transferul nu a fost inregistrat la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). De asemenea, Sebastian Bodu a incercat sa explice masurile luate, spunand ca exista riscul ca patronul Stelei sa-si instraineze averea.
Actiunea ANAF a fost insa contestata de avocatul lui Gigi Becali, Radu Enache, care a sustinut ca nu mai exista sechestru pe actiunile detinute la clubul Steaua de clientul sau, intrucat cesiunea acestora catre alti doi actionari a fost inregistrata la Registrul Comertului. O declaratie corecta, in conditiile in care, ieri, Oficiul National al Registrului Comertului a decis ca tranzactia a fost legala, aproband in acelasi timp cesiunea actiunilor.
Amendat de politisti ca n-a purtat centura
Gigi Becali a fost amendat, ieri, de politistii de la circulatie, dupa ce acesta, aflat la volanul masinii sale Maybach, s-a apropiat prea tare de coloana oficiala a presedintelui tarii, Traian Basescu, in apropierea Arcului de Triumf din Capitala. In plus, in timpul controlului, politistii au constatat ca Gigi Becali nu purta nici centura de siguranta. Oamenii legii l-au sanctionat contraventional pe Becali, amenda pentru aceasta fapta fiind cuprinsa intre 500.000 si 700.000 de lei. Patronul Stelei le-a declarat politistilor ca accepta sa plateasca amenda, mai ales daca serveste de exemplu celorlalti participanti la trafic. Becali a mai fost sanctionat de politisti in urma cu aproape trei luni, dupa ce a fost surprins depasind o coloana de autoturisme oprite la o bariera de cale ferata, la marginea Capitalei, in zona Pipera. (M.V.R.)
Bunurile sechestrate de la Poli Iasi, scoase la vanzare
Directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, Anton Dobos, a declarat, ieri, ca la inceputul saptamanii viitoare va publica in presa anuntul de vanzare a bunurilor sechestrate de la clubul Politehnica Iasi. "Pana luni cel tarziu vom avea rezultatele evaluarii bunurilor mobile sechestrate de la clubul Politehnica Iasi. Procedura de executare silita s-a inceput in cursul lunii aprilie, iar pana in acest moment s-au trimis somatii, s-au facut popriri pe conturile bancare si s-au pus sechestre pe bunurile aflate in evidenta societatii. Pasul urmator este sa dam anunt la ziar pentru vanzarea bunurilor si publicarea ofertei pe pagina de Internet a institutiei noastre, lucru pe care il vom face saptamana viitoare. Tot atunci veti afla si despre ce bunuri este vorba", a declarat Anton Dobos, citat de Mediafax. Potrivit legii, in cazul in care la prima licitatie organizata de reprezentantii DGFPJ nu se prezinta nici un cumparator, pretul initial de vanzare a bunurilor clubului Politehnica Iasi va scadea la jumatate, iar, daca nici la cea de-a doua licitatie organizata de Fisc nu va participa nici o persoana interesata sa achizitioneze aceste bunuri, atunci pretul va scadea pana la un sfert din valoare.(D.E.I.)
George TARATA, Voichita RASCANU 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Zau bre ?   de alwis46
Bodu un comunist nostalgic.   de musin
Ba tu esti !   de Raquel
fiscul!   de alexandru bogdan
Atentie VINE KOMISARUL de la DNA ( fost PNA)   de TomaNe
Bodu a luato in Botu   de Tyranosaurusrex
Becali   de cosor ion
GIGI NU PLATI! PINA NU SE VOR RECUPERA 15 MILIARDE DOLARI....   de Romeo
Victorie? bey ziaristilor care aveti asa o pornire.   de Aladin
Cat mai e scorul?   de Raduc
A r h i v a
  I-a plecat Udrea    26 comentarii
  Discriminare    1 comentariu
  Famiglia regelui "Kinder"    1 comentariu
  Marius Oprea: Ceausescu l-a facut general sub acoperire pe Voiculescu    10 comentarii
  Stefan Vuza - imperiul de carton    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 135 de mii de evrei ucisi in Transilvania de Nord (657 afisari)
 Mari actori (italieni) de ieri si de azi (151 afisari)
 Stefan Vuza - imperiul de carton (60 afisari)
 Ucraina dupa Timosenko: intoarcerea oligarhilor (49 afisari)
 Romania - oaspete la Festivalul cartii de la Pisa (40 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01542 sec.