Ziua Logo
  Nr. 3460 de sambata, 22 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Bugetul politic
Stelian TANASE 
Chiar daca dezbaterea pe buget este prea abstracta, si adesea trece neobservata, de data asta cred ca vom avea o criza in toata regula. PSD si-a trecut toate bugetele fara probleme, datorita dezechilibrului intre putere si opozitie in perioada 2000-2004. PNL si PD aveau impreuna doar 15% si au fost zdrobite de masinaria de vot PSD de fiecare data cand au ridicat capul. PNL si PD au fost atunci cantitati neglijabile. Nici un amendament propus de opozitie in 4 ani nu a fost luat in seama de Guvernul Nastase. Nu mai vorbesc sa fi trecut la vot in Parlament chiar daca au fost mii de propuneri. PSD le-a respins din fasa, fara macar sa le citeasca. Bugetele lui Mihai Tanasescu au fost votate urgent, intr-un climat strict formal, de plictiseala si entuziasm popular pesedist. Articol cu articol si de asemenea la votul final. Nici o emotie, nici o dezbatere, nici o intrebare. Opozitia si-a racit gura de pomana, numai pentru camerele de luat vederi si reporterii din sala. O singura situatie mai tensionata s-a produs cand Guvernul Nastase, recte Mihai Tanasescu, a propus trecerea la cota unica de impozitare acum doi ani. Nu Opozitia PNL-PD s-a opus atunci, partizana si ea a ideii, ci Ion Iliescu. In ianuarie 2005 Alianta DA s-a grabit sa o introduca, luand riscuri mari si provocand destule dezbateri, scepticisme si tensiuni.
Vremurile fericite pentru un ministru de Finante s-au cam dus. Sebastian Vladescu are de data asta de dat o batalie grea. Ce ne-a aratat prima confruntare � pe chestiuni de regulament aparent minore � dintre ADA si PSD? Ca ADA a cedat. A dat inapoi pentru ca nu mai putea face pasul inainte. A propus un armistitiu favorabil adversarului politic, PSD. Macar de ochii lumii a iesit din acest skanderbeg fara sorti de izbanda pentru guvernanti. Era clar ca PSD poate sa duca un razboi de uzura care sa dureze pana in 2008. Aflata in fata infringerii, ADA a iesit din blocaj in ceasul al doisprezecelea propunand o solutie de compromis aparent, favorabila celorlalti. Adevarul este ca ADA nu mai avea resurse de a continua acest razboi bazat pe hartuieli si ambuscade. Pentru a nu pierde totul si a bloca Parlamentul pe termen nedefinit, a ridicat steagul alb. A avut grija in acelasi timp, sa se infatiseze opiniei publice ca o forta politica rationala care doreste compromisul, si nu ca una care a pierdut partida. ADA a gasit ca e mai cuminte sa nu continue circul. Basescu&Tariceanu au aruncat prosopul in ring, dorind sa trimita in colt niste luptatori incapabili sa castige victoria. Un armistitiu, ca sa nu zic o capitulare. Alianta DA a ajuns la concluzia ca nu poate invinge blocul PSD, evident mai bine antrenat pentru asemenea exercitii.
Din aceasta perspectiva dezbaterea pe buget se anunta aprinsa. Nu va mai fi pasul de defilare din anii trecuti. Ponderea PSD in Parlament ii permite sa faca orice doreste. Daca vrea sa puna piedici, atunci e clar, ADA se va impiedica si ii va lua destul timp pina sa se ridice, sa isi adune toti oamenii si, pe final, sa cistige o victorie dificila. Dar asta va cere timp, strategie, si mai ales disciplina. Or, la ultimul capitol, ADA sta prost. A se vedea prezenta la diferite voturi in comisii si in plen, lista de absenti. Este si o chestiune de timp. Bugetul ar trebui votat relativ repede. E drept votat/nevotat, finantele tarii merg inainte pe capalodul stiut. Dar ar fi o nota proasta sa intram in 2006, fara un buget votat. Euroscepticii autohtoni si straini atat asteapta, ar avea un motiv in plus de satisfactie. De notat ca PSD are interes sa lungeasca dezbaterea, pentru ca aici are cea mai buna tribuna sa isi plaseze mesajele. Se va referi insistent la chestiunile sociale necuprinse satisfacator in buget. Nu are a face ca probabil si Tanasescu ar fi facut un buget identic, resursele fiind aceleasi. Sanatatea, educatia, pensiile, ajutoarele de somaj, salariile, vor fi tintele favorite. Perfecte slogane electorale.
PSD are probleme interne pe care le poate rezolva fiind contra bugetului. Este doar o aparenta, dar PSD are nevoie si de o imagine de unitate si forta. El poate da impresia ca isi strange randurile in fata inamicului comun ADA, cum a reusit in jurul lui Vacaroiu si Nastase. Cum certurile din PSD tin prima pagina, e de preferat ca atentia sa fie redirectionata spre alte teme, toate prezente in buget cu generozitate. Alta tema sacaitoare pentru liderii PSD este cea a coruptiei. Avem in ultima vreme frecvente chemari la Parchet a unor lideri foarte importanti ai fostei puteri. Presa e si ea activa, publicand dezvaluiri incomode despre fosti ministri PSD. Situatia va avea un efect cert in logica de putere de la virful PSD. Asa ca principalul partid de opozitie, vrea nu vrea, va folosi prilejul dezbaterilor pe buget pentru a deturna atentia de la problema coruptiei. Isi va desfasura toate fortele, se va bate energic pe cifrele bugetului. Va dori vizibilitate, criza, drama, un meci cu prelungiri. Nu va fi un conflict tehnic, economic decat in aparenta, ci unul in esenta politic.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Well... daca mantale'ti este lehamite sa scrii un articol pe tema asta... ce crezi ca simtim noi.. cetitorii.. ???   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  De ce pleaca Emil Boc? Si unde?    11 comentarii
  Lectiile Razboiului Rece pentru George W. Bush    33 comentarii
  Scriitori malefici, scriitori benefici    5 comentarii
  Libertatea presei si drepturile omului    1 comentariu
  Ion Stratan    
  La judecata zilei    
  Ora finlandeza    2005-10-15
  Omul de la ghiseu    2005-10-08
  Zei&cimpanzei    2005-10-01
  Versus    2005-09-24
  Via New York    2005-09-17
 Top afisari / comentarii 
 135 de mii de evrei ucisi in Transilvania de Nord (657 afisari)
 Mari actori (italieni) de ieri si de azi (151 afisari)
 Stefan Vuza - imperiul de carton (60 afisari)
 Ucraina dupa Timosenko: intoarcerea oligarhilor (49 afisari)
 Romania - oaspete la Festivalul cartii de la Pisa (40 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.29965 sec.