Ziua Logo
  Nr. 3459 de vineri, 21 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Fotograful lui Cioran, Eliade si Ionesco, la Bucuresti
Fotografia celor trei de pe coperta controversatului volum "Cioran, Eliade, Ionescu Uitarea fascismului"
Louis Monier - cel care a realizat celebra fotografie cu Cioran, Eliade si Ionesco la Paris - isi va vernisa, astazi, la Biblioteca Academiei Romane, expozitia "Portrete de filosofi", se arata intr-un comunicat citat de Mediafax. Acest vernisaj si doua lansari de carte desfasurate in acelasi spatiu vor preceda congresul international cu tema "Stiinta si ortodoxia. Un dialog necesar" ("Science and Orthodoxy, a Necessary Dialogue"), ce va avea loc intre 22 si 26 octombrie, in organizarea Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta si a Asociatiei pentru Dialogul intre Stiinta si Religie, cu sprijinul Fundatiei John Templeton.
In ajunul acestui congres, artistul francez Louis Monier isi va vernisa o expozitie de fotografie, ce va ramane deschisa pana la 4 noiembrie. Monier este cel care i-a reunit pe Emil Cioran, Mircea Eliade si Eugene Ionesco in piata Furstenberg din Paris, in 1977, pentru o fotografie devenita, probabil, cea mai cunoscuta imagine a celor trei personalitati din exil. De-a lungul carierei sale, Monier a realizat peste un milion de clisee, in mare parte alb-negru, cu oameni de cultura. Printre acestia: Pierre Mac Orlan, Jean Genet, Andre Malraux, Jean Anouilh, Raymond Queneau si Samuel Beckett.
Tot astazi, Trinh Xuan Thuan, profesor de astrofizica la Universitatea Virginia din SUA, va lansa editia in limba romana a cartii sale "Melodia secreta", despre formarea si evolutia universului, iar Lazar Puhalo, fizician si fost arhiepiscop al Canadei, va lansa "Dovada lucrurilor nevazute. Ortodoxia si fizica moderna".
La acest triplu eveniment vor participa, printre altii, Eugen Simion, presedintele Academiei Romane, si Basarab Nicolescu, fizician la Centre National de la Recherche Scientifique si coordonatorul unei colectii intitulate "Les Roumains de Paris", ce cuprinde monografii despre personalitatile romanesti din exil si apare in Franta, la editura Oxus.
Congresul care va incepe sambata va aduce laolalta oameni de stiinta si teologi din Marea Britanie, Australia, Canada, Franta, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Polonia, Serbia Muntenegru, SUA, Vatican si Romania. In prima zi, lucrarile se vor desfasura la Biblioteca Academiei Romane, duminica se vor muta la Palatul Patriarhiei, iar marti la Arhiepiscopia Tomis Constanta. La deschidere sunt asteptati Patriarhul Teoctist si ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. (D.V.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Fotograful...   de Roxana
Ce fotografie !   de Seherezada
A r h i v a
  Bono a luat cina cu Bush    2 comentarii
  Wilma ar putea lovi astazi Peninsula Yucatan    1 comentariu
  Reclamata de amanti la Politie    6 comentarii
  Recomandari tv    
  In general frumos    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Standarde Internationale de Evaluare - Editia 2005 (160 afisari)
 Romanii din Ucraina au fost uitati de Romania (56 afisari)
 Munca l-a facut pe Barbu (45 afisari)
 "Cred, ca orice artist, in intuitie si in sensibilitatea lexicala" (30 afisari)
 Pamfil Seicaru a fost reinhumat in Manastirea "Sfanta Ana" (29 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00799 sec.