Ziua Logo
  Nr. 3458 de joi, 20 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Mazare acuza DNA
-- Primarul Radu Mazare si un director al Primariei Constanta denunta hartuirea la care sunt supusi de catre procurorii DNA
Foto: ZIUA de Constanta
La inceputul acestei saptamani, Constantin Babus, directorul Directiei Administrarea Domeniului Public si Privat a fost chemat telefonic de procurorul DNA Vasile Ionita, pentru o "discutie neoficiala". Babus s-a prezentat insotit de un avocat, ocazie cu care procurorul si comisarul Dobritoiu i-au adus la cunostinta existenta unui autodenunt, in care era acuzat ca ar fi luat mita 20.000 de dolari de la Dumitru Burcin, in aprilie 2004, pentru a-i facilita acestuia cumpararea unui teren. In conferinta de presa organizata ieri la Constanta, pe aceasta tema, Babus a mai sustinut ca Ionita i-ar fi sugerat "ca daca ofera informatii despre presupuse ilegalitati" comise de primarul Mazare, nu va mai ancheta unele nereguli existente la Regia Autonoma de Exploatare a Domeniului Public si Privat (RAEDPP) Constanta, unde director general este fiul sau, Radu Babus.
Cum stau lucrurile in realitate
Dumitru Burcin, un foarte apropiat prieten al deputatului Stelian Dutu, a solicitat la inceputul lui 2004 cumpararea unui teren pe care are amplasat un restaurant. Administrator si asociat al SC MARIBUR SRL, Burcin ar fi sponsorizat in repetate randuri cu mese si produse alimentare Partidul Democrat, mai ales in timpul campaniilor electorale. Mai mult, restaurantul pe care-l detine s-ar transforma in timpul noptii intr-un sexy-club foarte frecventat de lumea interlopa.
La 17.02.2004, Consiliul Local Municipal a aprobat vanzarea respectivului teren, alaturi de alte 20, cu 80% din voturi. Dupa procedurile legale de evaluare, la 7.04.2004 s-au definitivat negocierile privind vanzarea in rate a terenului in suprafata de 1167,15 mp, documentul fiind semnat de sase consilieri locali si sapte functionari ai primariei. Pretul stabilit a fost cu 6000 de euro mai mare decat cel stabilit de evaluatorul acreditat.
Sechestrul l-a suparat pe asa-zisul autodenuntator
Datorita faptului ca Burcin nu s-a prezentat ca sa achite prima rata de 20.221 de euro precum si TVA-ul aferenta in valoare de 3842 de euro, Constantin Babus s-a vazut nevoit sa anuleze vanzarea la 26.05.2004.
MARIBUR SRL a avut o serie de litigii legate de neplata obligatiilor catre RAEDPP si, in urma unui proces, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra restaurantului in cauza, pana la achitarea datoriilor. Sechestrul a fost solicitat tocmai de directorul regiei, Radu Babus, fiul directorului din primarie care a fost turnat de Burcin ca ar fi primit mita de la el. Ca povestea e cusuta cu ata alba, nu mai este nevoie sa comentam.
Patronul vrea sa cumpere, dar n-are un ban in buzunar
Asadar, vanzarea a fost hotarata la inceputul anului 2004, in februarie, negocierea pretului s-a incheiat in aprilie, iar Burcin sustine ca i-ar fi dat mita lui Constantin Babus in aceeasi luna, cand nu mai avea nici un motiv s-o faca. Si, in plus, de ce-ar mai fi reziliat directorul contractul de vanzare la sfarsitul lunii, daca ar fi primit mita?
Cert e ca in septembrie 2004 a avut loc o noua negociere intre Burcin si primarie pentru vanzarea terenului, nemodificandu-se pretul stabilit initial.
La inceputul acestui an, conturile SC MARIBUR SRL au fost blocate, instituindu-se sechestrul asigurator asupra restaurantului, dupa care - in septembrie 2005 - Burcin a dat fuga la procurorul DNA, Vasile Ionita, ca sa se autodenunte, amanand astfel plata ratelor pe care s-a vazut incapabil sa le achite.
Dan COSTE 
A r h i v a
  Extradarea lui Munaf, misiune dificila    
  Sechestru si pe bunurile lui Ioan Neculaie    1 comentariu
  Un israelian inchis pe nedrept va fi rejudecat    
  Noi acuzatii in dosarul Costea    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Flavius Biea campion mondial la box (60 afisari)
 Ingineria "Cocos" (52 afisari)
 Scandal la Meteora din Ceahlau (40 afisari)
 Motiunea "Ce faceti cu petrolul Romaniei?" (32 afisari)
 Bucuresti, jungla urbanistica (30 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00821 sec.