Ziua Logo
  Nr. 3458 de joi, 20 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Extradarea lui Munaf, misiune dificila
Ministerul Justitiei (MJ) nu a cerut deocamdata extradarea lui Mohammad Munaf, intrucat reprezentanti ai institutiei si ai Departamentului de stat al SUA urmeaza sa stabileasca mai intai daca in cazul acestuia se aplica conventia de extradare. Directorul Departamentului Relatii Internationale din cadrul Ministerului Justitiei, Razvan Radu, a declarat ieri ca autoritatile romane si americane trebuie sa stabileasca daca Mohammad Munaf se afla pe un teritoriu controlat de SUA pentru a putea fi aplicata conventia de extradare. "Daca se afla pe un teritoriu controlat de SUA se va cere extradarea din SUA. In cazul in care se va stabili ca se afla pe teritoriu irakian, atunci se va aprecia daca sunt intrunite conditiile sa se ceara extradarea Irakului. Faptul ca nu avem un tratat de extradare cu Irakul nu constituie un obstacol in sine", a spus acesta.
Cu toate acestea aducerea in Romania a lui Mohammad Munaf - acuzat alaturi de Omar Hayssam in dosarul rapirii jurnalistilor - este destul de dificila, dar nu imposibila. "Suntem in contact cu autoritatile americane, prin Ambasada SUA la Bucuresti, care urmeaza sa ne comunice pozitia Departamentului de Stat privind aplicarea in speta a conventiei bilaterale intre Romania si SUA", a mai declarat Razvan Radu.
Extradarea sa este insa destul de dificila, avand in vedere situatia lui. Munaf - care are dubla cetatenie, irakiana si americana - este considerat un caz unic pana acum: este arestat intr-o tara a carei cetatenie o are (Irak), fiind insa detinut intr-un loc considerat a fi teritoriu al unui alt stat al carui cetatean este, de asemenea (SUA, caci se afla intr-o baza militara americana). Munaf nu este cetatean roman, dar este casatorit cu o romanca, iar cei trei copii ai sai sunt tot cetateni romani. Faptul ca are trei copii minori si ca este despartit de familie de cand a plecat in Irak, de peste sase luni, ar putea fi un atu in favoarea aducerii lui Munaf in Romania, avand in vedere ca deplasarea familiei sale acolo este mult prea dificila.
Potrivit rechizitoriului prin care Munaf si Hayssam au fost trimisi in judecata pentru organizarea rapirii, Mohammad Munaf va beneficia de dispozitiile articolului 19 din Legea 682/2002 privind protectia martorilor. In actul de acuzare se arata ca Munaf se afla in aceasta situatie intrucat, prin declaratiile sale, a furnizat informatii legate de siguranta nationala a Romaniei si a Fortei Multinationale in Irak, necesare in identificarea si stabilirea faptelor penale comise de mai multi membri ai unor organizatii internationale de crima organizata si terorism.
Tertipul lui Hayssam
Omar Hayssam - acuzat si de infractiuni economice - a incercat sa scape de la sechestru, firmele sale transferandu-le pe numele lui Munaf si facand apoi presiuni ca aceste afaceri sa fie inregistrate ca investitii americane. Conform rechizitoriului prin care cei doi au fost trimisi in judecata pentru organizarea rapirii jurnalistilor romani, in Irak, sirianul a fost foarte ingrijorat de procedurile judiciare declansate impotriva lui, in 4 noiembrie 2004. Mai exact, Omar Hayssam era cercetat in mai multe dosare penale, pentru inselaciune cu consecinte grave, spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, privatizare frauduloasa si altele. Ca sa evite masurile ce puteau fi luate asupra firmelor administrate de el, Hayssam i-a cerut lui Munaf sa accepte ca unele societati si proprietati sa fie trecute formal pe numele acestuia. Explicatia a fost aceea ca Munaf, fiind si cetatean american, ar fi protejat intr-o oarecare masura in fata masurilor asiguratorii ce puteau fi luate de catre autoritatile romane, pentru recuperarea prejudiciilor produse prin infractiunile de care este acuzat Hayssam. Astfel, potrivit Mediafax, Omar Hayssam a cedat in favoarea lui Mohammad Munaf partile sociale pe care le avea la sase firme, din care doua aveau datorii de cateva miliarde de lei vechi la bugetul de stat, se arata in rechizitoriu. Una din firme este Bucovina Entreprises SRL Vatra Dornei (specializata in productia de ape minerale), Munaf detinand 98 la suta din capitalul social. Alta este, conform Mediafax, Rio Bucovina Distribution SRL Bucuresti (profilata pe distributia de ape minerale), unic asociat fiind Mohammad Georget. A treia firma este - potrivit rechizitoriului - Uno International Eximp SRL Nehoiu (specializata in inchirierea de terenuri imobiliare), detinuta in proportie de 90 la suta de Mohammad Munaf. La Iapit Divers SA Bucuresti (profilata pe fabricarea constructiilor metalice), Mohammad Munaf detine 78,17 la suta din partile sociale, prin intermediul SC Uno International Eximp SRL. Totodata, Munaf a primit 90 la suta din actiunile SC Eli Com SRL Maracineni (judetul Buzau) si tot 90 la suta din actiunile SC Ifigenia Trading SRL Bacau (specializata in productia de tuburi si componente electronice), se arata in actul de acuzare intocmit de procurorii de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Voia sa rapeasca parlamentari
Potrivit anchetatorilor, Hayssam a incercat sa obtina bunavointa reprezentantilor Ambasadei SUA la Bucuresti. La presiunile lui Hayssam, Munaf i-ar fi aranjat acestuia mai multe intalniri cu atasatul comercial al Ambasadei, care ar fi cerut intocmirea unei documentatii, urmand sa fie comunicat un raspuns dupa studierea acesteia. Anchetatorii au probe care arata ca Hayssam a intentionat initial sa organizeze rapirea unor parlamentari romani sau a unor oameni de afaceri influenti. Pentru reusita planului si pentru credibilitate, Hayssam avea chiar intentia sa se automutileze, folosind un cutit ori o arma de foc, ca lumea sa creada ca s-a expus la un pericol real pentru a salva viata ostaticilor. El a ales pana la urma sa organizeze plecarea in Irak a unor jurnalisti, care apoi sa fie rapiti si eliberati numai dupa negocieri purtate de el personal si dupa ce tot el ar fi platit o recompensa. Hayssam spera ca, printr-un astfel de act de eroism, va obtine recunostinta autoritatilor, in special a Presedintiei. Totodata, sirianul considera ca, invocand si contributia sa in eliberarea marinarilor ostatici in Yemen si beneficiile pe plan politic si economic ale implicarii sale in aceasta actiune, isi va dezvolta relatiile politice si de afaceri. Potrivit rechizitoriului, Hayssam mai urmarea ca autoritatile judiciare romane sa ii deblocheze conturile pentru ca sa poata plati sumele pretinse ca rascumparare, iar el sa transfere in strainatate doua milioane de dolari. Bani din afacerile sale. Pentru ca autoritatile romane sa le piarda urma, banii urmau sa fie depusi in mai multe conturi deschise la banci de pe teritoriile mai multor state. (B.C.G.)
A r h i v a
  Sechestru si pe bunurile lui Ioan Neculaie    1 comentariu
  Mazare acuza DNA    
  Un israelian inchis pe nedrept va fi rejudecat    
  Noi acuzatii in dosarul Costea    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Flavius Biea campion mondial la box (60 afisari)
 Ingineria "Cocos" (52 afisari)
 Scandal la Meteora din Ceahlau (40 afisari)
 Motiunea "Ce faceti cu petrolul Romaniei?" (32 afisari)
 Bucuresti, jungla urbanistica (30 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01077 sec.