Ziua Logo
  Nr. 3458 de joi, 20 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Semnificatiile politice ale unei boli contagioase
Ion Bogdan LEFTER 
Catre finele unui an greu pentru nou-instalata guvernare a Aliantei PNL-PD, cu dificultati considerabile in operatiunile de preluare integrala a puterii din mainile PSD, apoi cu mari inundatii, in nici nu se mai stie cate "valuri" (vreo trei-patru, daca nu cinci, care mai de care mai catastrofale), iata-ne si cu o devastatoare boala contagioasa: gripa aviara. Pericolul de epidemie - sau de "pandemie" - e mare. Pierderile pricinuite de sacrificarea multor pasari domestice si de izolarea unor localitati si judete sunt si ele considerabile.
In tara s-au facut auzite unele voci critice, bineinteles, dinspre partea opozitiei: guvernantii n-ar fi "gestionat" bine criza, drept care PSD a propus un "armistitiu politic" si conjugarea fortelor pentru ca gripa aviara sa fie biruita. In strainatate, in Vestul Continentului, s-a vorbit in presa despre faptul ca epidemia patrunde "pe usa din dos a Europei", prin - adica - statele sarace si inapoiate din Est.
Asemenea afirmatii inelegante sunt limpede neadevarate. De fapt, nici tara noastra, nici celelalte din vecinatate nu pot fi incriminate ca n-ar fi facut tot ce se poate face pentru a impiedica raspandirea maladiei; iar modul in care Romania a tratat neobisnuita situatie poate fi considerat un test - trecut cu brio - nu doar in materie epidemiologica, ci si la "capitole" precum capacitatea de actiune a statului si rapiditatea de reactie a structurilor sale, respectarea stricta a normelor medicale si a standardelor internationale, buna functionare in sistemul european integrat si preluarea initiativei in regiune.
Concret, toate datele arata ca insinuarile privitoare la "permeabilitatea" zonei noastre sunt nefondate. Epidemia de gripa aviara din Asia de Est si de Sud-Est starnise ingrijorarea specialistilor si a cancelariilor lumii inca dinainte ca virusul sa ajunga la noi. In Europa, el patrunde dinspre Rasarit nu pentru ca aici sunt state mai putin dezvoltate, ci pentru ca aceasta e directia de propagare: dinspre China, Thailanda, Vietnam etc. Au fost semnalate cazuri pana si in provincii siberiene, boala avansand acum, purtata - la propriu! - de aripile pasarilor, catre Ucraina, Romania, Bulgaria, Macedonia, Grecia, Turcia. Cazurile confirmate prin experiente de laborator nu sunt numeroase, dar tendinta de raspandire pe "culoare" geografice e limpede.
In ce priveste reactia autoritatilor romane, ea a fost rapida si eficace. Imediat ce au aparut primele suspiciuni de gripa aviara, in Nordul Dobrogei, satele Ceamurlia de Jos si Maliuc au fost izolate. S-a trecut la sacrificarea sistematica a pasarilor domestice. A fost vaccinata intreaga populatie din localitatile respective, ca si o buna parte din judetul Tulcea si din cele limitrofe, in total sute de mii de persoane din zona. Dupa confirmarea prezentei virusului ("H5N1"), cele doua sate, apoi altele cateva, au intrat intr-o carantina severa. Conlucrarea cu partenerii internationali e impecabila: au sosit in tara experti straini, ai Uniunii Europene si ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii, probele prelevate au fost transmise pentru confirmare la Londra, unde se afla cele mai avansate laboratoare epidemiologice europene, iar masurile de prevenire a raspandirii bolii urmeaza toate regulile stabilite de specialisti. Schimbul de informatii si de experienta cu autoritatile din Republica Moldova si Ucraina, tari situate la Nordul Deltei Dunarii, deci expuse raspandirii gripei, s-a facut la initiativa autoritatilor romane.
Prin urmare, raspunsul primului ministru la "oferta" opozitiei, si anume respingerea transanta a "armistitiului", a fost cat se poate de justificat: "gestionata" corect, situatia e sub control si trebuie continuat tot asa, fara a amesteca lucrurile cu interesele politice ori - cum se spune - "politicianiste".
Deznodamantul ramane incert, pe fondul de tensiune indus de estimarile expertilor, care, formuland cea mai rea varianta posibila, vorbesc despre eventuala mutatie pe care virusul ar suferi-o, astfel incat sa devina transmisibil de la om la om, cu o capacitate de raspandire care ar duce la milioane de victime in intreaga lume. Insa cel putin deocamdata, cand periculos e doar contactul direct cu pasarile infectate, faptul ca n-a aparut nici un caz de contaminare in randurile locuitorilor din zonele aflate in carantina e de apreciat. Romania se dovedeste capabila sa actioneze rapid si responsabil, atat pe cont propriu, cat si in sistem european si international, confirmand realitatea de facto a integrarii noastre in institutiile comunitare. Aliniindu-ne lor, le preluam nu numai "binefacerile", ci si grijile, problemele, crizele. Ramanand doar la cele epidemice: lumea occidentala a descoperit in deceniile trecute nu putine asemenea "provocari", de la virusul african Ebola sau altele inrudite si pana la sindromul imunodeficitar dobandit (SIDA); iar la animale, asa-numita "boala a vacii nebune" sau - iata - gripa aviara, care a si facut cateva zeci de victime umane in Asia. E de sperat ca micile focare de la noi si din zona se vor stinge si ca epidemia - sau "pandemia" - nu se va declansa. Calea catre stoparea acestor gravissime, insidioase, misterioase boli e una singura: ele nu pot fi invinse decat prin "lupta globala" in care suntem deja angajati...
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Inginerii genetice?   de voyager
Sa va spun ce nu-mi place mie, aici e un fel de boala si de aia ma retrag si nu mai comentez..   de Atamild
Nu e chiar asa   de Dan Vaideanu
Mass-media sufera de o pandemie in relatia cu Presedintele :   de ionion
Chiar nu inteleg   de Nitu Rodica
Boala venerica a Romaniei, SIFILISUL COMUNIST care este f infectios si cronic (vezi Pesedeaua) cam are implicatii...   de Morkova Vesela
Semnificatia politica a bolilor contagioase fesediste!   de costy
Domnule Lefter   de lil
Bun articol   de indel
Boala contagioasa ?   de mds
A r h i v a
  Interesul pentru Transnistria    4 comentarii
  Starea invatamantului si demisia ministrului Miclea    14 comentarii
  Privim mai departe    1 comentariu
  Saddam Hussein in fata legii    3 comentarii
  Declaratia zilei    2 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Hotul ucis: legitima aparare sau crima?    2005-10-14
  Romania de azi nu e Germania nazista!    2005-10-06
  Politica externa a Romaniei integrate    2005-09-29
  Un Parlament pentru mai multe interese    2005-09-22
  Dupa primul clopotel    2005-09-15
 Top afisari / comentarii 
 Flavius Biea campion mondial la box (60 afisari)
 Ingineria "Cocos" (52 afisari)
 Scandal la Meteora din Ceahlau (40 afisari)
 Motiunea "Ce faceti cu petrolul Romaniei?" (32 afisari)
 Bucuresti, jungla urbanistica (30 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.29257 sec.