Ziua Logo
  Nr. 3457 de miercuri, 19 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
PSD, victorie de etapa
PSD a castigat ieri o noua batalie politica in fata Coalitiei de la Putere in privinta revocarii presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. Dupa mai bine de trei ore de discutii, liderii partidelor parlamentare au cazut la o invoiala, stabilind sa voteze luni regulamentele celor doua Camere, marti sa le publice in Monitorul Oficial dupa care Opozitia sa aiba posibilitatea ca in termen de 25 de zile sa sesize Curtea Constitutionala. Astfel, Alianta si premierul Calin Popescu Tariceanu au cedat in fata pesedistilor, dupa ce mai bine de doua luni au respins categoric orice compromis si s-au declarat adeptii schimbarii imediate din functie a lui Vacaroiu si Nastase. Cu doar o zi inainte, Tariceanu a iesit in fata presei cu o declaratie ferma in care sustinea ca Aliatii nu vor astepta sub nici o forma ca judecatorii Curtii sa se pronunte pe marginea constitutionalitatii celor doua Regulamente. In schimb, presedintele Traian Basescu a indemnat Coalitia sa mearga pe mana Curtii si sa accepte targul propus de PSD. In urma cu o saptamana, pesedistii au venit cu ideea ca Regulamentul sa fie votat fulger, urmand ca judecatorii sa aiba un termen de 15 zile pentru a se pronunta asupra revocarii presedintilor. Prin intelegerea de ieri, Puterea si Opozitia au pasat responsabilitatea schimbarii sau nu din functie a lui Vacaroiu si Nastase in sarcina Curtii Constitutionale. La negocierea dusa la Senat au participat din partea PSD - Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Doru Ioan Taracila, Antonie Iorgovan si Ioan Solcanu, PNL - Titu Gheorghiof, Bogdan Olteanu, Puiu Hasotti, de la PD - Radu Berceanu, UDMR - Verestoy Atilla si de la PUR - Sabin Cutas. Daca judecatorii vor stabili ca revocarea lui Nastase si Vacaroiu este neconstitutionala, atunci acestia isi vor pastra fotoliile de presedinti. In cazul in care Curtea va aprecia ca inlocuirea liderilor PSD din fruntea Parlamentului este conforma cu Constitutia, atunci Puterea va opera schimbarea din functii a celor doi pesedisti. Oficial, PSD si PRM pe de o parte, iar Coalitia pe de alta parte nu admit existenta unui troc pe marginea Regulamentului.
Solutie de compromis
Toti liderii participanti la negocieri au vorbit de o solutie de compromis necesara "deblocarii activitatii Parlamentului" si concentrarea atentiei senatorilor si deputatilor asupra proiectului de buget pe 2006. Surse parlamentare au spus insa ca aceasta decizie a fost luata dupa o discutie pe care Calin Popescu Tariceanu a avut-o cu liderul PSD, Mircea Geoana, luni seara. "Am ajuns la concluzia sa deblocam situatia din cele doua Camere. Am stabilit ca vom lucra pe Regulamente, astfel incat luni sa se dea votul final pe Regulamente in ambele Camere. Marti se vor publica Regulamentele si se vor pune in aplicare in termen de 25 de zile, de marti incolo. In aceste 25 de zile, este timp necesar sa se faca sesizarea la Curtea Constitutionala si pentru raspunsul respectiv", a spus deputatul PSD Miron Mitrea. La randul sau, liberalul Titus Gheorghiof a admis ca luni seara a avut loc o discutie in coalitie unde s-a ajuns la concluzia ca "e totusi nevoie sa facem niste negocieri cu celelalte grupuri parlamentare si cu liderii din Senat si din Camera Deputatilor, pentru a debloca activitatea din Parlament. Conservatorul Sabin Cutas a sustinut ca negocierea a avut ca rezultat doar o garantie verbala "si nimic mai mult", fiind greu de spus in ce masura va fi ea respectata.
Puterea neaga trocul
Nici un membru al Coalitiei nu a recunoscut ieri ca a facut un troc cu PSD. "Nu a fost un compromis. Legea 215 privind administratia publica locala nu a facut obiectul discutiei. A fost mai mult o negociere asupra termenului de sesizare a Curtii Constitutionale", a comentat si liberalul Puiu Hasotti. Intr-adevar, unii senatori ai Aliantei s-au declarat ieri mirati cand au auzit ca liderii lor au acceptat cele 25 de zile pentru sesizarea Curtii. "Aseara, la CNC-ul Coalitiei s-a stabilit ca vom merge pe 10 zile. Nu stiam ca s-au inteles la 25 de zile", a declarat Theodor Melescanu (PNL). El a sustinut ca premierul a fost convins de Coalitie de necesitatea deblocarii activitatii din Parlament. "I-am explicat ca va intra in dezbaterea Parlamentului Bugetul de stat, care va dura vreo luna. Ne vom trezi apoi la Craciun, la taiatul porcului, cu legile integrarii, legea statutului minoritatilor, Regulamentele si Bugetul neterminate", a comentat Melescanu. In privinta termenului de sesizare a Curtii Constitutionale, PSD a batut moneda prima oara pe un interval de 30 de zile. Ulterior, intr-o discutie avuta la Camera Deputatilor cu liderii Coalitiei, PSD a avansat un interval de 15 zile pentru pronuntarea Curtii. Luni seara, Aliatii au decis sa accepte doar 10 zile, pentru ca ieri dimineata sa merga pe mana PSD. Acestia din urma au propus un alt termen - de 25 de zile - pe care Aliatii l-au acceptat fara nici un fel de comentariu.
Decizia Curtii va fi respectata
Decizia Curtii Constitutionale privind regulamentele Senatului si Camerei Deputatilor nu va putea fi incalcata in cazul in care se stabileste neconstitutionalitatea revocarii presedintilor forurilor legislative, a declarat Hasotti. In aceasta situatie cei doi nu vor fi schimbati, a continuat senatorul PNL, care a apreciat ca rezultatul negocierilor purtate de reprezentantii grupurilor parlamentare pe tema regulamentelor Senatului si Camerei Deputatilor nu reprezinta pentru nimeni nici o victorie, nici o infrangere. La randul sau, democratul Radu Berceanu a recunoscut ca balanta inclina in favoarea PSD. "Stim ca majoritatea din Curte este favorabila PSD. Speram insa ca vor trata obiectiv si nu subiectiv problema", a spus liderul PD.
PSD nu si-a luat nici un angajament
Senatorul PSD Doru Ioan Taracila a spus ca pesedistii nu s-au angajat in negocierile cu cei de la putere ca sa voteze in favoarea regulamentelor, deoarece, in acest caz, puteau fi votate chiar in ziua respectiva. De aceea, s-a cerut stabilirea unei zile in care sa poata fi mobilizati toti parlamentarii la vot, a spus senatorul PSD, precizand ca, personal, va vota regulamentul, chiar daca articolul 29, privind revocarea presedintelui camerei superioare, ramane in forma actuala.
Boc, singurul opozant
Cutas a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca democratul Emil Boc a fost singurul care s-a opus in sedinta de luni seara a CNC al Coalitiei solutiei avansate de PSD, insistand pentru o atitudine de forta. "PD, prin vocea presedintelui Boc, a insistat, initial, pe o solutie de forta. Dorea, practic, sa incercam sa suspendam in continuare presedintii celor doua Camere", a spus senatorul PC. Senatorul PC a mentionat totodata ca, in final, si Emil Boc a acceptat aceasta idee si l-a mandatat pe Radu Berceanu pentru a reprezenta PD la negocierile care au avut loc la Senat.
Regretul lui Vacaroiu
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, principalul afectat de modificarile la Regulament, a fost ieri extrem de iritat de intelegerea dintre PSD si Putere. El nu s-a mai putut abtine si a izbucnit in plen: "M-am suparat prea rau ca sa mai intervin", a comentat Vacaroiu de la tribuna Senatului. Pe hol, liderul pesedist a recunoscut ca este amarat. "Ma supara cand vrei sa faci ceva care nu inseamna calitate. Pe mine ma intereseaza sa iasa un Regulament bun. Vom incerca sa facem in doua zile ce nu am reusit sa facem in doua luni de dezbateri", a spus Vacaroiu.
Program de lucru la foc continuu
Pentru a merge cat mai repede cu Regulamentul, senatorii si-au dat peste cap intreg programul de lucru. Astfel, ieri nu a mai fost activitate in comisiile parlamentare asa cum se stabilise initial, ci plen. Astazi dupa-amiaza si maine se va dezbate Regulamentul, urmand ca luni sa fie dat votul final. Pentru ca discutiile sa mearga cat mai repede, senatorii juristi s-au reunit in Comisia speciala pentru Regulamentul Senatului pentru a elabora "un raport suplimentar sintetic" la proiectul de Regulament. Senatorul PD Radu Berceanu a mentionat ca prin raportul suplimentar va fi propusa votului plenului o singura "forma" pentru fiecare articol, "fara discutii si amendamente", sau "doua variante", care, la randul lor, vor fi supuse la vot. Potrivit senatorului democrat, pe langa articolul unic de adoptare a Regulamentului va fi introdus un nou articol in care se va mentiona ca acesta va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, iar dispozitiile sale se vor aplica dupa 25 de zile calendaristice de la publicare.
Deputatii s-au miscat rapid
Camera Deputatilor a aprobat, cu unanimitate de voturi, textele convenite de liderii grupurilor parlamentare pentru deblocarea dezbaterilor la proiectul de modificare a Regulamentului acestui for. Deputatii au adoptat astfel introducerea a doua texte in proiectul de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor, potrivit carora acest proiect va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, iar dispozitiile proiectului de modificare a regulamentului Camerei se vor aplica dupa 25 de zile calendaristice de la publicarea in Monitor. Proiectul de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor, care vizeaza schimbarea presedintelui acestui for legislativ, a intrat in dezbaterea Camerei in urma cu o luna si jumatate, insa deputatii nu au reusit sa adopte pana acum decat cateva articole din cauza obiectiilor ridicate de opozitie.
Dupa adoptarea textelor convenite de liderii grupurilor parlamentare, deputatii continua dezbaterea la proiectul de modificare a Regulamentului.
Tariceanu e nemultumit de compromis
Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a aratat ieri nemultumit de rezultatul negocierilor dintre putere si opozitie, criticand faptul ca reprezentantii coalitiei au acceptat termenul de 25 de zile propus de PSD pentru sesizarea Curtii Constitutionale in privinta noilor regulamente. Potrivit unor surse parlamentare, citate de Mediafax, la intrunirea de luni seara a coalitiei, unde a participat si primul-ministru, s-a stabilit ca in negocierile cu opozitia, reprezentantii puterii sa accepte un termen de cel mult 15 zile pentru sesizarea Curtii Constitutionale. In timpul discutiilor de ieri, de la Parlament, s-a decis ca noile regulamente ale celor doua Camere sa poata fi aplicate la 25 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Sursele citate afirma ca in privinta Camerei, s-ar fi ajuns la un acord pe un termen de 10 zile, insa pentru Senat Nicolae Vacaroiu a spus ca nu accepta mai putin de 25 de zile. Aceleasi surse mai spun ca premierul vrea sa discute acest subiect la prima sedinta a conducerii coalitiei, unde ar fi posibil ca reprezentantii puterii sa revina asupra intelegerii incheiate ieri cu opozitia. In privinta discutiei de luni dintre Tariceanu si Geoana, sursele citate sustin ca cei doi au avut o convorbire telefonica, la initiativa liderului PSD. Acesta i-ar fi propus premierului, ca solutie de deblocare a crizei parlamentare, acceptarea de catre putere a termenului de 15 zile in care opozitia sa poata sesiza Curtea Constitutionala.
Alianta PNL-PD isi mentine punctul de vedere referitor la schimbarea presedintilor Camerelor Parlamentului si a decis ca la adoptarea Regulamentelor parlamentare sa nu accepte un termen pentru sesizarea Curtii Constitutionale, anunta premierul Calin Popescu Tariceanu, luni, dupa reuniunea liderilor D.A.. Tariceanu a adaugat ca dreptul constitutional de a face apel la Curtea Constitutionala nu poate fi incalcat, dar ca PNL si PD nu sunt de acord cu inscrierea unui termen pentru sesizarea Curtii. Mai mult, el a sustinut ca sesizarea Curtii Constitutionale se poate face in orice moment si ca nimeni nu ingradeste acest drept.
Premierul a sustinut si duminica, la Pitesti, ca actuala putere nu va accepta compromisul propus de PSD pentru modificarea Regulamentelor celor doua Camere. (D.I.)
Radu Berceanu, artizanul cedarii
Presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu va pune in discutia Coalitiei guvernamentale rezultatul negocierilor care au avut loc ieri intre putere si opozitie privind regulamentele parlamentare, au declarat surse din PNL. In urma discutiilor dintre reprezentantii partidelor parlamentare s-a stabilit ca dupa adoptarea regulamentelor Senatului si Camerei Deputatilor va exista un termen de 25 de zile pana la intrarea in vigoare, pentru a se astepta un punct de vedere al Curtii Constitutionale. Aceleasi surse sustin ca mandatul de negociere stabilit la sedinta Coalitiei guvernamentale de luni seara a fost de acordare a numai 15 zile intre adoptarea si intrarea in vigoare a celor doua regulamente.
Potrivit surselor citate, persoana care ar fi cedat insistentelor opozitiei in cursul negocierilor de ieri pentru acordarea a 25 de zile in loc de 15 ar fi fost democratul Radu Berceanu. (Rompres)
Curtea Constitutionala a PSD
Nu este un secret pentru nimeni ca institutia care garanteaza suprematia Legii fundamentale, Curtea Constitutionala, colcaie la propriu de fosti demnitari ai PSD. Mai mult chiar, o parte din judecatorii Curtii au depus o activitate asidua si in slujba regimului ceausist. Sapte din cei noua judecatori ai Curtii au avut, in cariera lor, tangente mai mari sau mai mici cu fosta putere pesedista sau/si cu regimul comunist. In prezent, acesti garanti ai Constitutiei intrunesc o majoritate suficient de solida ce le permite sa incline balanta in favoarea celor care i-au pus in aceste functii. Relatia lor cu PSD pune insa sub semnul intrebarii respectarea principiului esential cuprins in legea de organizare si functionare a institutiei: "Curtea Constitutionala este independenta fata de orice alta autoritate publica si se supune numai Constitutiei si prezentei legi". Este greu de crezut ca, odata numiti la instanta constitutionala, fostii apropiati ai PSD si-au abandonat relatia cu partidul lui Nastase. Asa incat decizia Curtii in privinta modificarii Regulamentelor celor doua Camere poate fi usor anticipata, in conditiile in care PSD va cere un aviz in acest sens.
Dar cine sunt cei sapte "magnifici" care compun, probabil, "majoritatea" comoda, necesara luarii unei decizii a Curtii?
Ioan Vida, presedintele Curtii, a fost numit judecator in 2001, gratie votului majoritar al PSD din Parlament. Vida a lucrat impreuna cu senatorul PSD, Antonie Iorgovan, la elaborarea Constitutiei din 1991, pe baza vestitelor "teze ale lui Iliescu".
Petre Ninosu are, la randul sau, un background solid: fost parlamentar PSD, fost ministru al Justitiei in perioada 1992-1994 si consilier prezidential al lui Ion Iliescu intre anii 2000-2001.
Ion Predescu si-a sacrificat 14 ani din viata (1990-2004) lustruind fotoliul de senator rezervat formatiunii lui Iliescu, oricum s-ar fi numit aceasta.
Serban Viorel Stanoiu, si el judecator al Curtii, este sotul fostului ministru pesedist al Justitiei, Rodica Stanoiu.
Nicolae Cochinescu, fost procuror de provincie pe vremea lui Ceausescu, si-a desavarsit cariera in regimul Iliescu.
Acsinte Gaspar, fost sef al sectorului juridic al Consiliului de Stat in timpul comunistilor, a avut grija ca legile adoptate in perioada post-decembrista sa nu se abata de la linia FSN-FDSN-PDSR-PSD.
Aspazia Cojocaru - ultima pe lista - a fost numita de Parlament anul trecut, la propunerea PSD.(Razvan GHEORGHE)
Valentina DELEANU, Roxana ANDRONIC 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Regulamentul   de cosor ion
Diplomatie   de Vasile Teodorovici
daca   de andro
Fara intelegeri scrise? Cu lideri care deja contesta intelegerea verbala? Hahahaha? Ce gluma   de Ratacitul
A r h i v a
  Revolutie in Sanatate    20 comentarii
  Becali a fost in audienta la Finante    15 comentarii
  Padureanu: "Sa ne desfiinteze, ca nu avem de unde plati"    3 comentarii
  Steaua risca sa piarda si Stadionul Ghencea    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Dan Cristian Comanescu: "Capitalismul are vocatia de a fi sau de a deveni ortodox" (133 afisari)
 Vladescu si greaua mostenire DA (68 afisari)
 Revolutie in Sanatate (39 afisari)
 Cu tertipuri masluite, la Judecata de Apoi (39 afisari)
 Becali a fost in audienta la Finante (35 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02186 sec.